Tuesday, April 24, 2012

Arjen kauneutta

Olen juuri palannut todentuntuiselta kirjamatkalta Mumbayn esikaupunkialueelta. 

Saraswati Park on kuvitteellinen kaupunginosa, jossa Moham Karekar harjoittaa hitaasti kuolevaa ammattiaan kirjeenkirjoittajana pääpostin kyljessä. Hänen vaimonsa Lakshmi, hoitaa kotia ja on koukussa television saippuaoopperoihin.   

Rutiinien täyttämä elämä ja pitkä avioliitto saa molemmat pohtimaan suhdettaan toisiinsa: vanhoja unelmia, pettymyksiä, tottumuksia, saavutuksia ja vuosien aikana tehtyjä kompromissejä. Pinnan alla hiljakseen muhivaan kriisiin saapuu Mohamin siskonpoika, Ashish, joka joutuu uusimaan vuoden yliopistossa.  Muiden tietämättä Ashish riutuu sydän murtuneena. Syynä vuoden uusimiseen ovat poissaolot, jotka johtuivat salassapidetystä epätasa-arvoisesta rakkaussuhteesta samalla kurssilla olevan rikkaan perheen pojan kanssa. 

Kirja etenee näitä kahta tarinaa kuljettaen: vanhentuvan pariskunnan kriisiä ja nuoren miehen kasvutarinaa pohditaan kiirehtimättä ja niin todentuntuisesti, että oli aivan kuin olisin istunut iltaisin Karekarien olohuoneessa ja nuuskinut keittiöstä saapuvia herkullisia ruoantuoksuja, kulkenut Mumbain ihmisvilinässä, tai kurkistellut unettomina öinä ikkunasta Saraswati Parkin autioille kaduille.

Rakkaus ja sen eteen tehdyt uhraukset, pettymykset, unelmat, perhe ja toisen puutteellisuuden hyväksyminen ovat keskeiset teemat. Kaiken ympäröi jättimäinen, ikuisessa liikkeessä oleva Mumbai. Perinteet ja yhteiskunnan nopeat muutokset vaikuttavat kaikkien kolmen elämään aiheuttaen toisaalta haikeutta, toisaalta vapauttaen.  Arkipäivän kauneus löytyy jokaiselta sivulta.

Saraswati Park on Anjali Josephin ensimmäinen romaani. 

Joseph, A. Saraswati Park. Fourth Estate, London, 2011.

No comments:

Post a Comment

Suuri kiitos kommentistasi!