Saturday, April 14, 2012

Monta elämää?

Valkoisen Leijonan pohdinta muistutti minua yhdestä lempikirjastani, jonka ottaisin ehdottomasti mukaani autiolle saarelle.

En ole hetkeen tarvinnut sen apua, koska elämä on ollut viime vuodet joko a) liian kiireistä minkään syvällisen pohditaan tai b) suuren muutoksen tuntua ei ole ollut ilmassa.

Kirja sisältää Pentti Saaritsan portugalista kääntämiä ja valikoimia Fernando Pessoan runoja. En minä aina ole sama –kokoelma on maailmaasyleilevän avaramielinen, täynnä rohkeutta, voimaa ja pohdintaa ihmisen paikasta maailmassa.

Portugalilainen kauppakirjeenvaihtaja Fernando Pessoa (1888-1935) kirjoitti omansa lisäksi muiden identitettien alla. Kaikki hahmot kirjoittivat omalla tyylillään ja omista lähtökohdistaan. Heillä kaikilla oli oma historiansa, kokemuksensa ja luonteensa.  Niiden kautta Pessoa pystyi ilmaisemaan omia kiinnostuksiaan, ja ehkä jopa elämään useamman kuin yhden elämän omansa aikana!

Tässä ote yhdestä lempirunostani, Hetkien Vaellus:

Kannan sydämessäni 
kuin täyteen ahdetussa arkussa joka ei mene kiinni 
kaikkia paikkoja joissa olen ollut,
kaikkia satamia joihin saavuin,
kaikkia maisemia jotka näin hytinikkunoista,
tai laivankansilta uneksien,
ja kaiken sen paljous on niin vähän
siihen nähden mitä haluan.


Pessoa, F. En minä aina ole sama. (suom. Pentti Saaritsa). Otava, Helsinki, 2001.


4 comments:

 1. Tämä täytyykin etsiä käsiin! Minulla on jonkinlainen runokesä meneillään ja tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta kokoelmalta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehdottomasti, on aivan huikea ja mun ikisuosikki, joka on kulkenut mukana ympäri maailmaa jo vuosia. Toivottavasti löydät sen jostain.

   Delete
 2. Pessoa-into täällä yltyy - tuo runo on hieno! Ja hyvin erityylinen kuin Levottomuuden kirjan tekstit, vaikka sama teema sieltäkin löytyy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, juurikun samaa teemaa kuulostaa olevan. Ja monta upea runoa tuolta löytyy, toivottavasti onnistut löytämään tuon kirjan jostain!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!