Wednesday, April 25, 2012

Mangailupäivä

All the Flowers in Shanghain kunnollinen aloittaminen on viivästynyt, vaikka kirjan ensimmäinen kappale oli ehkä vaikuttavin, minkä olen lukenut pitkään aikaan. Syy vitkutteluun on kustin polkemat Natsume’s Book of Friends -kirjat 2 ja 3, joita en malttanut jättää odottelemaan. Onneksi ei ollut aihetta huolestua samaan 'manga-vireeseen' pääsemisestä: tällä kertaa hyppäsin mukaan tarinaan kuin kala veteen ja nautin täysillä jännityksestä ja vähän pelotuksestakin. Asiaa auttoi myös varmasti se, että nyt tajusin heti alusta alkaen lukea kirjat oikealta vasemmalle! 


Midorikawa, Y. Natsume's Book of Friends vol. 1, 2 & 3. Viz Media, San Francisco, 2010.


Paljastan tässä yhteydessä synkän salaisuuteni: pidän japanilaisista kauhuelokuvista. Tai no, ehkä “pidän” ei ole oikea sanavalinta. Jos siis kaipaan pelottelua, valitsen japanilaisen leffan. Mieluiten katson ne kuitenkin päivällä ja aina jokun toisen kanssa. Jos olen yksin kotona, en edes uskalla katsoa leffojen kansia, saatika laittaa pyörimään ruudulle. Joka tapauksissa Natsumen kuvakieli, ja varsinkin yokai (japanikaisessa kansanperiteessä esiintyvät henget, oliot ja hirviöt) muistuttavat minua näistä kauhuleffoista, samoin kerronnan rytmi ja ihmistenvälisen kommunikaation niukkuus. Vai vaikuttaako lukemani tulkintaan kauhuleffamenneisyyteni?

Natsumen maailma ja kieli on kiehtova yhdistelmä vanhaa ja modernia. Joskus yokai yllättävät ja riitelevät usein hyvinkin nykyaikaisella ja ronskilla kielellä, vaikka heidän olettaisi nimenomaan pysyvän ikiaikaisessa termistössä ikänsä ja olotilansa vuoksi. Huumoriakin löytyy: Takashi Natsumen ‘suojelija’, onneatuovan kissapatsaan muodon omaksunut Madara, tai Nyanko-sensei, käy usein ulkona juopottelemassa ja juhlimassa, ja toikkaroi aamuyöstä hiprakassa kotiin.

Kolmonen on vielä kesken – ja täydellistä luettavaa keskelle viikkoa sattuneeseen vapaapäivään. Vapaapäivä sopii tilanteeseen myös sen vuoksi, että kaksi ihanaa ihmistä (plus masussa asustava vesseli) tulivat eilen yökylään ja keittiön pöydän ääressä parannettiin vihreän teen voimin maailmaa aamun pikkutunneille saakka.

P.S. (Lisätty 28.04.) Natsume's Book of Friendsin jokainen kirja jakautuu osiin, joita voi lukea itsenäisinä kokonaisuuksina. Näin ollen on mahdollista aloittaa sarjan lukeminen ihan mistä vain. Yritin olla looginen, ja aloitin alusta. Nyt minusta on ollut mukava nähdä kuinka sarja,  henkilöhahmot ja heidän suhteensa ovat kehittyneet näissä kolmessa kirjassa. Manga on ollut ehdottomasti loistava löytö tässä uuden lukemisen havittelussani. Nyt tunnen jo olevani 'miellyttävyysvyöhykkeellä' mangan kanssa. Kun katson kirjapinoani, huomaan epätoivoissani, että siinä on jälleen vain omannäköisiäni kirjoja. Lupaan repäistä taas pian, ja lukea jotakin itselleni epänormaalia.

No comments:

Post a Comment

Suuri kiitos kommentistasi!