Sunday, May 13, 2012

Acquired taste - An Aussie icon


Mikä löytyy jokaisen kunnon aussin kaapista? Jar of Vegemite.

Vegemite on kansallistunteissa verrattavissa esimerkiksi Turun Sinappiin. Sitä lähetetään aussi-expateille ympäri maailmaa ja se erottaa aussit uusiseelantilaisista serkuistaan, jotka pitävät makeammasta Marmitesta. 


Siinä niitä on!

Vegemite on runsaasti B-vitamiineja ja folaattia sisältävää tummanruskeaa kasvis-hiivatahnaa, joka on ‘proudly made in Australia’ vuodesta 1923.  Perinteisesti Vegemitea levitetään voin päälle paahtoleivälle ja syödään aamiaiseksi. Vegemite on ehdottomasti maku, johon on kasvettava. Vanhempana siihen totutteluun menee aikaa ja voi olla jopa *kröhöm* mahdotonta.

Muutama vuosi sitten, kun valmistaja, Kraft, siirsi joitakin tuotantolinjojaan Lähi-Itään ja irtisanoi henkilöstöä, huolestuneet kansalaiset ja media vaativat takuita siitä, että Vegemite valmistetaan yhä Australiassa. Takuut saatiin ja ensi vuonna on 90 vuotta australialaisia Vegemite-aamiaisia takana – well done!

Tämän hyllyn edessä harvemmin pysähdyn.


Vegemiten maku on minusta suolainen, hiivainen ja kitkerä. Sitä on vaikea kuvailla, koska maku ei oikein muistuta mitään muuta ruokatuotetta.  Lukuisista yrityksistä huolimatta en vieläkään levitä sitä leivän päälle. Käytän sitä kasvissosekeiton mausteena, suolan sijaan. Varsinkin flunssaisena Vegemitella maustettu kasviskeitto tuntuu antavan energiaa.

Olen myös oppinut syömään Vegemite-scrolleja lounaaksi. Edistymistä australialaistumisessa on siis tapahtunut. Viisi vuotta sitten jopa nämä scrollit saivat kakomaan, mutta nyt maistuvat hyviltä!


Nami nami.

4 comments:

 1. Kolme vuotta Australiassa eika kylla vielakaan maistu...

  ReplyDelete
 2. Ymmärrän hyvin :-) Olen tosi yllättynyt, että noi scrollsit nykyään maistuu, eli just keep on trying!

  ReplyDelete
 3. Maistoin kyseistä tahnaa Englanninreissulla, kun ausseilla oli sitä mukanaan aamupalapöydässä. Sanoinkuvaamatonta makua, todellakin :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tiedän tunteen. Varmasti salmiakin makuunkin on helpompi tottua kuin Vegemiteen. Se suolaisuus pelkästään räjäyttää mun tajunnan! Laimennan kattilalliseen keittoa saman määrän kuin aussit laittavat leivän päälle, ja silti se maistuu!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!