Wednesday, May 2, 2012

Ihaninta Australiassa


Vastapainoksi inhottavimmille asioille ajattelin kirjoittaa vähän niistä asioista, mitkä ovat saaneet minut jäämään tänne ja tuntemaan tämän kauniin, suuren maan kodiksi. Nämä ovat tietenkin taas yleistyksiä, ja perustuvat omiin henkilökohtaisiin kokemuksiini täällä.


1. Standing up for yourself

Minusta Australiassa on hienoa se, että yksilöt ja yhteisöt ovat aktiivisia omaan arkeensa liittyvien asioiden suhteen niin työpaikoilla kuin vapaallakin. Omien mielipiteiden ilmaisussa ei ujostella ja barrikadeille noustaan tarpeen vaatiessa.

Fokus on yleensä normaalin australialaisen normaali elämä: epäreiluutta ei hyväksytä, varsinkaan, jos se liittyy arjen mukavuuteen ja oikeuteen nauttia perhe-elämästä. Pidän australialaisen ajattelun perhekeskeisyydestä. Myös muita kuin itseä puolustetaan (ainakin työkaverita, naapureita, tuttavia), jos näyttää siltä, että jonkin päätöksen vuoksi heidän elämänsä hankaloituu. Jos asialle ei voi mitään, ainakin siitä pitäisi saada reilu korvaus.

Poliitikkojen ja hallitusten päätöksiä ei todellakaan oteta vastaan ‘lakina’ tai asenteella ‘no, asiat nyt vain ovat näin’, vaan asioista väitellään ja niskuroidaan niin kauan, kunnes ‘common sense’ voittaa. Monta kertaa jonkun kansanryhmän protestoidessa poliitikot ovat kuunnelleet ja hylänneet ehdotuksensa tai muuttaneet sitä. Pidän siitä, että poliitikotkin ovat vain ihmisiä, jotka voivat muuttaa käsitystään ja oppia uutta.

2. Common sense

Olen monta kertaa ollut kiitollinen australialaisten terveestä järjestä ollessani tekemisissä virastojen, yritysten ja instituutioiden kanssa.  Byrokratia ja säännöt eivät yleensä tee virkailijoista ja työntekijöistä virallista kaavaa toistavia robotteja, vaan kyseessä on kahden inhimillisen ihmisen kommunikaatio. 

Joustavuus puolin ja toisin on hienoa: jos olet unohtanut yhden lappusen monista, tai vaikka allekirjoituksen, asia yleensä  otetaan vastaan ja etenee, vaikka toimitat puuttuvat osat myöhemmin.  Tiskillä saa harvoin ‘ei oota’.

Jos asioissa on ongelmia, yritetään yleensä avuliaasti miettiä, kuinka päästäisiin ongelman ympäri  ja mahdollisimmaan hyvään lopputulokseen, jotakuinkin säännösten puitteissa.

3. All mixed up

Tämä on potentiaalisesti tulenarka aihe. Totta kai Australiassa on rasismia. Ja aboriginaalien asema yhteiskunnassa on vieläkin niin ja näin. 

Koko moderni Australia perustuu siirtolaistyövoimaan, joka on suuremmissa ja pienemmissä erissä virrannut Australiaan reilun 200 vuoden ajan.

Arkielämässä nautin siitä, että olen monen kulttuurin ja niiden sekoitusten ympäröimänä. Ihmiset ovat kaikennäköisiä ja kaikenvärisiä, pukeutuvat ja puhuvat aussiaksentin lisäksi vaikka minkälaisilla muilla aksenteilla, ja juhlivat monenlaisia juhlapäiviä monin tavoin.  Ja silti jotenkin australialaisuus onnistuu yhdistämään kirjavat asukkaansa enemmän tai vähemmän yhtenäiseksi kansaksi. Noin 95 prosenttia asukkaista on Australian kansalaisia. Uudet kansalaiset vannovat valan: 

From this time forward,
I pledge my loyalty to Australia and its people,
whose democratic beliefs I share,
whose rights and liberties I respect, and
whose laws I will uphold and obey.”

Australiassa on vuodesta 2007 ollut käytössä kansalaisuustesti. Sen käyttöönotosta käytiin aikamoista keskustelua ja sen sisältöä on muutettu myöhemmin. Testi tehdään koneella siirtolaisvirastossa sen jälkeen kun paperihommat on käsitelty ja siinä on 20 aikas helppoa kysymystä, joihin saa valmistautua etukäteen kirjasen avulla. Testiä voi myös harjoitella etukäteen täällä

Suoraan sanottuna länsimaisiin arvoihin tottuneelle testin hyöty vaikuttaisi olevan samaa luokkaa, kuin lentokentillä rastin ruutuun laittaminen kohtaan ‘en ole terroristi eikä kassissani ole pommeja’. Testiin valmistautuminen infokirjasen kanssa voi kuitenkin olla tarpeellista henkilöille, jotka tulevat kulttuureista, joissa esimerkiksi yksilön ja naisten oikeudet ovat erilaiset tai demokraattiseen ja sekulaariin hallintoon ei olla totuttu.

Hyviä asioita löytyy toki miljoona lisää. Tässä vielä muutama: upea ja vaihteleva luonto (aavikkoa, sademetsää, eukalyptusmetsää, vuoristoa, rehevää peltomaata, merta…); tila hengittää VALTAVASSA maassa; asenne, että kaikille kykeneväisille pitää antaa mahdollisuus (fair go); talous hallinnassa (työpaikkoja, palveluita, korkea elintaso); yhteisöllisyys elää ja naapureiden kanssa jutellaan; rakastan myös sitä, että heti suurimpien kaupunkien ulkopuolella kadulla vastaantulevat tervehtivät tai ainakin hymyilevät. On niin paljon mukavampaa aloittaa työt aamulla, kun on jo katsellut hymynaamoja koko fillarimatkan ajan!

Pyörätietä ja merta tänä aamuna.

Joku ehti aamukävelylle.


Jaksaisivatkohan Pariisin Riina ja Tukholman Veera kirjoittaa tasapainon vuoksi omien asuinmaidensa ihanista puolista myös?2 comments:

  1. Mä aion kirjoittaa ehdottomasti! Kiitos tästä - ja oli myös mielenkiintoista lukea sun juttuja :)

    ReplyDelete
  2. Kiva haaste, kiitos, tottahan toki kirjoitan! :) Ja mielenkiintoinen teksti, upeasta rannasta puhumattakaan.

    ReplyDelete

Suuri kiitos kommentistasi!