Saturday, May 26, 2012

Loppuuko tämä koskaan?


Sairastelu vain jatkuu. Lohdutuksena olen saanut kuulla, että puolet kaupungista on saman flunssan kourissa. Olen meidän perheessä ainoa, joka ei ottanut muutama kuukausi sitten flunssarokotetta. Arvatkaa kaduttaako, kun toiset kirmaavat pärskivän ja tukkoisen mamman vierellä normaaliin tahtiin?


Lohdutusta olen saanut myös teestä, varsinkin nyt, kun viikon nuhanenän jälkeen voin taas hengittää ja jopa aistia tuoksuja. Kupissa on ollut uusi tuttavuus: aasialaisesta supermarketista hankittu Dragon Well tea (Long Jing, Lung Ching), jossa on mausteena jasmiininkukkia. Irtoteetä tuo maahan Nutrileaf ja se on pakattu ‘foil bagiin’. Vieläkin järkyttyneenä niistä kiinalaisten vihreiden teiden tuholaistorjunta-ainejäämistä, yritin heti tietenkin googlata, että mistä Nutrileaf hankkii teensä  – mutta tuloksetta. Samassa sarjassa on muitakin teelajikkeita, ja kotona kaapissa on samalla reissulla hankittu, avaamaton sencha. Mielikuvitus siis vähentää teenautintoa, koska epäilys mahdollisesta alkuperästä jäytää yhä.
Tee on hiukan tujakampaa vihreää teetä, jolle suloista makeutta ja ihanaa tuoksua tarjoavat jasmiinin terälehdet. Long Jing tee paahdetaan  hetki poimimisen jälkeen ja on yksi Kiinan suosituimmista teistä (ilman jasmiininlehtiä). Teetä kutsutaan myös ‘Vihreän teen kuninkaaksi’ ja Kiinan kansallisteeksi. Yhden legendan mukaan tee saa nimensä kaivosta, jonka pinnalla kevyempi sadevesi muodosti lohikäärmeen muotoisia liikkuvia hahmoja aina sateen jälkeen. Alkuperäistä Long Jingiä kasteltiin tuolla vedellä ja tee sai siksi nimekseen Dragon Well tea. Long Jingillä on oma laatuluokittelunsa ja aitoa teetä viljellään vain tietyillä alueilla. Oma teeni ei ole mitään huippulaatua: lehtien koko vaihtelee ja mukana taitaa olla vähän varttakin. Paremman puuteessa menee kyllä, arkisena teenä, ja maku sekä aromi ovat kuitenkin sen verran vahvat, että teen tunnistaa.
Muuten, chai-arvoitus on melkein ratkaistu: viime vuoden helmikuussa Australian Itä-rannikkoa hakkasi hirmumyrsky Yasi hurjin seurauksin. Myrskyn laannuttua, sister-in-lawni oli yksi ensimmäisten avustusjoukkojen mukana Cairnsiin matkaavista. Hän kertoi pikkukaupasta, joka oli puoliksi hajonnut, ja jonka hyllyllä oli vielä myrskyn jälkeen sekalaisessa rivissä paikallisen teeviljelmän tuotteita. Hän halusi tukea kauppiasraukkoja ja osti muutaman paketin ihanaa teetä lahjaksi ystäville. Teelläni olikin siis pajon mielenkiintoisempi  tarina, kuin odotin! Tuotemerkki ei ole vielä tiedossa, mutta kehuttuani teetä maasta taivaisiin, lupasi sisko selvittää asian seuraavalla visiitillä. 

Vaikka myrskystä on kulunut jo vuosi, ovat Yasin seuraukset vielä ihmisten elämässä läsnä. Jälleenrakennus vie aikaa ja monet ovat masentuneet tai traumatisoituneet. Varsinkin lapset ovat järkyttyneet tapahtuneesta. Juuri loppumaisillaan oleva Wet Season, joka kestää joulukuusta huhtikuuhun, oli kuulemma ollut monille rankkaa aikaa: kova sade ja tuuli toivat mukanaan muistoja, joista on vaikea päästä eteenpäin.

2 comments:

 1. Pikaista paranemista! Ma olen kylla taalla juonut noita Nutrileafin teita, ja ihan hyva olo on viela :). Me ollaan menossa Cairnsiin lomalle ens kuussa tukemaan taloutta. Se tv-footage oli kamalaa katsottavaa viime vuonna, mutta ovat saaneet jo aika paljon tehtya siella, etta saavat turismin taas jaloilleen.
  Ansku.

  ReplyDelete
 2. Joo, ihan mukavan makuista tuo tee on, mutta silti haluaisin varmistaa, ettei kyseinen tee tule noilta 'mustan listan' viljelmiltä...

  Ihanaa Cairnsin-lomaa teille,siellä on niin kaunista!

  Meillä on pikkuinen nyt merikammoinen Queenslandin tulvien ja Japanin tsunamin vuoksi. Oli nähnyt telkkarista jotain niitä juttuja, ja nyt häntä ei saa 50 metriä lähemmäksi merta. :-(

  ReplyDelete

Suuri kiitos kommentistasi!