Tuesday, May 15, 2012

Mökkeilyä


Sain ystävältä viikonloppuna lainaksi kauniin kirjan, jota lueskelin leikkipuistossa leppeän tuulen vilvoittamana. Voi, miten olenkaan kaivannut talven tuloa!


Simon Griffiths tunnetaan parhaiten hienoista kuvistaan ruoka-, puutarha- ja sisustusjulkaisuissa. Uuteen kirjaansa, Shack: in praise of an Australian icon, hän on koonnut yhteen elämänmakuisia kuvia ja tarinoita australialaisista majoista/mökeistä/hökkeleistä, joita hän on kohdannut kuvausmatkoillaan. 

Griffiths, S. Shack: in praise of an Australian icon. Penguin/Lantern, Camberwell (Australia), 2010.

Kirjassa pohditaan näiden rakennusten historiaa - karjatilat rakensivat majoja laajojen tilustensa ja karjalauman vahtimisen mahdollistamiseksi, kultakuumeen aikaan hökkeleitä rakennettiin löydösten läheisyyteen asuinsijoiksi, ja rannoille mökkejä rankensivat kalastajat suojakseen - ja nykypäivää: jotkut mökit on jätetty elementtien armoille rapistumaan, kun taas toisista on tullut vaalittuja elämäntapa-asuntoja.
Tätä kirjaa on ihana koskea: pehmeänrouhea ja pavimainen kansi ja paksut sivut tuntuvat mukavilta kädessä, kuvitus on runsasta ja Griffiths osaa välittää asukkaiden, rakentajien ja paikkojen sielun lukijalle. Kaikki rakennukset ovat persoonallisia ja täynnä historiaa ja tarinoita. Toiset on tyylillä sisustettu, jotkut taas rakennettu käytäntö ja huolettomuus mielessä, kun taas joissakin on käytetty mitä tahansa saatavilla olevaa materiaalia. Monia asumuksia ei lukita ollenkaan, ja yhdessä ei ollut edes seiniä. Kaikissa näkyy australialainen mukavuudehalu -  hienostelua ei ole sitten ollenkaan (tai no, ehkä parissa kohdassa). 
Shack on tarkoitettu ennen kaikkea rauhaan, rentoutumiseen, omanlaiseen elämään/työhön ja perheen sekä ystävien kanssa viihtymiseen.

2 comments:

  1. Kuulostaa ja näyttää juuri sellaiselta kirjalta, jota tykkäisin selailla. En oikein nauti puunatuista ja kiiltokuvakauniista kodeista, vaan pidän siitä että kodissa on rouheutta ja elämän jäljet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jos jostakin saat käsiisi, niin ehdottomasti suosittelen. Tämä on mukavanoloinen inspiraatiokirja asumiseen ja elämiseen. Monet ovat itse kyhänneet/rakentaneet mökkinsä (myös naiset!) ja kuvat ovat todella kauniita. Puunausta ei ole kuin muutamassa tapauksessa ja paikat ovat eletyn näköisiä. Luonto on kaikissa läsnä ja vaikuttaa siihen, millaisia mökeistä on vuosien varrella muotoutunut.

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!