Saturday, June 23, 2012

Kaikki on vinksin vonksin


Hhhhrrrhhh, bbbhhhrrrhhh! Meillä  talot on tehty viileiksi. Yksi juttu, johon en varmasti ikinä totu, on talojen sisäilman kylmyys talvella. Vuodet Irlannissa ja Briteissä sekä nyt täällä eivät ole karaisseet minua tarpeeksi. Käsitteellisesti asia on minulle mahdoton: koti ei voi olla kylmä.

Talojen viileyttä todellakin arvostaa kesän lähestyessä, lämpötilojen kiivetessä neljänkympin tienoille. Ilman ilmastointilaitetta elämä olisi aika tuskallista näillä leveysasteilla. Talvella on toinen juttu. Luulen, että viime yö oli minulle kylmin ikinä täällä: mittari laski viiteen asteeseen. Tämä tarkoittaa sitä, että talojen sisäilma ei ole paljon lämpimämpää ja rullien päällä kulkevat patterit onkin haettu varastosta. Olohuoneessa on ilmastointilaite, mutta makkareissa ollaan näiden rullapattereiden varassa. Ilmastointilaite tekee mielestäni huoneilmasta tunkkaista, enkä  oikeastaan pidä siitä kesällä saati talvella. Lisäksi se syö aika paljon energiaa, mikä harmittaa, varsinkin kun sähkön hintakin on noussut eksponentiaalisesti viime vuosina. Tuntuu tyhmältä viilentää tai lämmittää taloa, jonka jokaisesta nurkasta käy tuuli läpi huoneiden. Taistelua ulkoilmaa vastaan on siis mahdotonta voittaa. Siispä yllä ovatkin fleecet, villasukat ja ugg-bootsit. Onneksi talvi ei kestä kovin pitkään. Kesää odotellessa siis vielä haaveilen aamuisin (turhaan) lattialämmityksestä kylpyhuoneessa…

Paitsi että täällä eletään Eurooppaan verrattuna pää alaspäin, monet muutkin asiat ovat päinvastoin. Minä, jonka syntymäpäivää merkkasi Suomessa usein ensilumi, olenkin täällä syntynyt ensimmäisten kunnon kesähelteiden aikaan. Joulu on tietenkin kesällä ja joulumieli saapuu sisämaasta käyvän kuuman tuulen mukana.

Mitä pohjoisemmaksi menet, sitä kuumemmaksi muuttuu ilmasto. Ja etelässä on sitten kylmempää. Aurinko nousee ja laskee aika säntillisesti samoihin aikoihin vuoden ympäri, ainakin Suomeen verrattuna :-). Osavaltiot saavat itse päättää siitä, käännetäänkö kelloja kesä- ja talviaikaan. Jotkut siirtävät viisareita, toiset eivät. Asia saattaa joskus hankaloittaa arkea, jos täytyy olla tekemisissä toisissa osavaltioissa olevien firmojen kanssa. Aikavyöhykkeitä on muutenkin kolme, ja sitten pitää vielä lisäksi miettiä, että kukahan tänä vuonna aikoikaan käyttää kesä/talviaikaa.

Keskikesällä voi suihkun kuumavesihanan olemassaolon vaikka unohtaa. Riittää, että vääntää kylmän veden päälle, niin saa lämpimän suihkun. Maa ja vesijohdot ovat viikkojen porotuksen jälkeen niin kuumia, ettei vettä tarvitse enää lämmittää.

Meilläpäin nyt syksyllä oli aika istuttaa puutarhaan kasveja, ja talven ja kevään aikana saamme satoa. Kesällä kaikki istutetut kasvit muuttuvat kuumuuden ja tuulen rääkkääminä kuiviksi keltaisiksi koppuroiksi, ellei niitä kastele jatkuvasti, ja lajista riippuen siitä huolimattakin. On osattava sanoa hyvästit. Kuumuutta, kuivuutta ja meri-ilmastoa sietävät natiivikasvit ovat meillä etupihalla “ikivihreyttä” luomassa.  

Toivottelen siis täältä kylmän talven keskeltä hytisten kaikille ihanaa Juhannusta. Blogit ja sähköposti ovat olleet täynnä niin ihania suomalaisia kesäkuvia, että tulee oikea kaihomieli!

Auringonlaskua eilen.

Sama auringonlasku.

Onneksi talveen kuuluvat kynttilät.

Eilisillan värjöttelin lyhdyn valossa, patterin vieressä.


2 comments:

 1. Jaksan koko ajan olla kiitollinen, että asun Suomessa. Olimme vuosia sitten muuttamassa Irlantiin ja kävimme mm. katsomassa taloa, joka oli meille meren rannalta varattu. Hui! Kylmää, kosteaa ja talossa kaksi vuotta asuneen suomalaisrouvan kengät olivat homehtuneet kaapissa. Turistina Irlannissa on aina ihanaa, mutta ehkä en enää edes näe unta siellä asumisesta.

  Olemme vaihtaneet remotnin myötä parketteja laatoille, mutta tietysti lattialämmitys alle. Sähkön hinta alkaa tuntua jo Suomessakin...

  Meillä on ollut viileä juhannus, mistä minä ja novascotialainen koiramme oikein pidämme. Silti on koko ajan grillattu terassilla sekä syöty ulkona, eikä yhtään hyttystä!

  Viime suvena sain vieraan kaukaa, joka halusi paeta oman maansa kuumuutta. Meillä oli silloin +37 astetta viikkoja ja edes illalla ei tullut viileää. Siinä sitä oli kokemusta;-) Nyt hän tulee heinäkuulla ja toivon todellakin kohtuullisen viileä säätä...

  Meillä aina kynttilöitä ja tuikkuja ympäri vuoden, vain niiden väri vaihtuu vuodenaikojen mukaan.

  Kaunista talvea sinulle sinne! Naapurin tyttö oli Australiassa vaihtarina, joten olemme nähneet ja kuulleet maasta paljon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos mukavasta kommentista ja toivotuksista!

   Joo, Irlannin ja Englannin kosteista ja kylmistä taloista olen minäkin saanut tarpeekseni... Ei koskaan enää!

   Täällä taas on kauhean suuria eroja ilmastoissa. Me ollaan nyt sellaisella vyöhykkeellä, missä ei onneksi ole kosteaa eli mikään ei homehdu. Kokemusta on myös sekä kylmästä ja kosteasta, että kuumasta ja kosteasta :)

   Vau, Suomessakin 37 - meillä samat kelit kesällä!

   Kynttilöistä nautin vain täällä talvisin. Kesäkuumalla niistäkin tuleva lisälämpö on muka liikaa, vaikka pimeää olisikin.

   Minulla on kauhea koirakuume ollut jo pitkään. Kuulostaapas mukavalta tuo koiran kanssa hengailu. Ehkä mekin piakkoin :-)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!