Saturday, June 16, 2012

Maailma keittiössä

Jatketaan keittiölinjalla. Mielestäni maailman kauneimpia ja sympaattisimpia keittokirjoja tekee Tessa Kiros

Ensimmäinen Kiroksen kirja, johon törmäsin oli Falling Cloudberries: A World of Family Recipes. Kirjassa Kiros kertoo sukunsa tarinoita ja henkilökohtaisia muistojaan. Herkullisilla ruokamatkoilla käydään Suomessa, Kreikassa, Kyproksella, Etelä-Afrikassa ja Italiassa. Kiroksen äiti on suomalainen ja isä Kyprokselta. Hän vietti lapsuutensa Etelä-Afrikassa ja asuu nyt Italiassa. Kirjassa Kiroksen elämää käydään läpi keittiön kautta. Uskomattoman kauniit valokuvat ja värit tekevät kirjasta melkeinpä taideteoksen. Kirjan voi lukea ‘keittiöelämäkertana’ ja siitä nauttii, vaikka ei koskaan edes kokeilisi reseptejä. Itse olen ostanut tämän kirjan usein lahjaksi, mutta jostain syystä en ole saanut hankittua sitä omaan hyllyyn.  

Ahkerassa käytössä on itselläni ollut Apples for Jam: Recipes for Life. Joskus Kiroksen tekstejä lukiessa tulee melkein tippa silmään: niin kauniisti hän kirjoittaa lapsistaan, perheestään, elämästä ja ruoasta.


“Feeding a family is about stitching all the bits together on a steady thread – between the tuck shop, your knowledge of nutrition, your own family’s tastes, your capacity and how much you can give – and still leaving some space for spontaneity and the will of nature. And all this should still have the grace and honesty of a daisy chain…
…Let me scatter some inspiration onto them and hope to see it in their drawings – hope their suns are smiling and that I am always drawn next to them. Let me sprinkle more cinnamon sugar on their paths, and hold hands as we collect apples and bright berries and watch them all joining together in the pot for jam.”


Nämä ovat lapsiystävällisiä, yksinkertaisia reseptejä, joiden väliin Kiros on ripotellut lapsuudenmuistojaan, valokuvia ja lastensa piirroksia. Reseptit on jaettu hauskasti väreittäin: red, orange, yellow, pink, green, gold, white, brown, monochrome, stripes ja multicolour. Meillä ovat eniten käytössä olleet Banana bread, Potato and yoghurt salad ja Zucchini omelette

Kirja on niin hienosti tehty, että epäröin pitkään ennen ensimmäistä kokkauskertaa. Älkää kuitenkaan peljätkö: hienosta ulkoasusta huolimatta nämä ovat helppoja ja maukkaita reseptejä, joihin tarvitaan hyvät raaka-aineet, mutta ei mitään yliluonnollisia kykyjä. Makeita jälkiruokia on paljon :-)

Kiros, T: Apples for Jam. Murdoch Books, Millers Point, 2006. & Piri Piri Starfish. Murdoch Books, Millers Point, 2008.

Keltaiset reseptit.

Vihreät reseptit.

Toinen Kiros, joka löytyy hyllystä, on Piri Piri Starfish: Portugal Found. Varoitus: tätä lukiessa tulee tulee varmasti matkakuume. Jokainen resepti annetaan pienen selostuksen siivittämänä. Kiros kertoo, kuinka ja miksi kyseinen ruokalaji on päätynyt kirjaan, ja lisäksi hieman sen historiasta portugalilaisessa keittiössä. Portugalilainen ruoka on minulle uutta ja vaatii ehkä hieman totuttelemista. Tähän mennessä olen kokeillut ainoastaan sivuruokalajina Green beans with potatoes, mikä oli yksinkertaista ja herkullista. Lupaan itselleni tehdä lähiaikoina jotakin meriruokaa. Esimerkiksi kirjan simpukkareseptit kuulostavat nameilta. Matkakirjana tämä on myös loistava.

Piri Piri Starfish kuvia.

Piri Piri Starfish kuvia.

Kiros on myös julkaissut seuraavat keittokirjat edellämainittujen lisäksi (ei järjestyksessä):

Food from My Many Greek Kitchens
Venezia: Food and Dreams
A Venetian Journal: Food, Travel, Dreams.
Twelve: A Tuscan Cook Book
Limoncello and Linenwater

Uskallan suositella kaikkia varauksetta. Estetiikan ystävät eivät tule pettymään: valokuvat ja asetelmat ovat upeita, mutta eivät sliipattuja, vaan reippaasti elämänmakuisia. Minimalistit voivat kokea klaustrofobiaa. Kirjat ovat hyvin lämminhenkisiä ja täynnä värejä, henkilökohtaisia muistoja ja kuvia. Onko joku muukin koukussa Kiroksen kauniisiin keittokirjoihin?

4 comments:

 1. Jo noiden kansien perusteella olen ihan lääpälläni näihin Kiroksen keittokirjoihin! Pakko hommata näistä joku omaan keittiöön. Tuo Apples for Jam vaikuttaa todella suloiselta, toisaalta eteläafrikkalaisten reseptien kerääjänä Falling Cloudberrieskin olisi houkuttava.. Onkohan tuossa Apples for Jam-keittokirjassa myös eri maiden reseptejä, vai onko jaottelu pelkästään värien mukaan? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Falling Cloudberries on minusta ihana, kun siinä on suomalaisiakin reseptejä mukana ja jotenkin se Kiroksen suvun tarina kulkee siinä niin mukavasti sivussa.

   Apples for Jam on taas suloisempi (jos mahdollista) ja lapsiystävällisempi, leikkisä kirja. Reseptit kuulostavat sellaisilta Välimerellisiltä pääosin. Paljon ihania herkkuja ja jälkkäreitä myös. Nopeita valmistaa, mutta ah, niin ihania. Onkohan niitä siellä kirjastossa, niin voisit selailla ennen ostopäätöstä?

   Delete
  2. Miten en hoksannutkaan, että kirjastossahan voisin noita vilkuilla. Mutta arvaa mitä? Esim. tuota Apples for Jam-keittokirjaa on koko pääkaupunkiseudun kirjastoissa yhteensä 1 kpl! Ja lainassa tietysti. Voisi varmaan käydä kirjastossa toivomassa valikoimaan lisää Kiroksen keittokirjoja, tuntuvat olevan suosittuja lainauskohteita muutenkin.

   Delete
  3. Käy vain toivomassa lisää, vientiä takuulla riittää. Eri asia sitten, kuinka nopeasti kirjastot noihin pyyntöihin reagoivat... Bookdepositoryssä Kiroksen kirjat ovat usein aika hyvällä alennuksella, jos omaksesi halajat.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!