Tuesday, July 31, 2012

Hui, hai!


Shark Bay on Australian läntisin paikka; Intian valtameren toisella puolella on Madagaskar. Se sijaitsee noin 10 tunnin (!) ajomatkan päässä Perthistä, nokan osoittaessa North West Coastal Highwaytä pohjoiseen. Lentäen pääsee joko Perthistä tai Geraldtonista Monkey Miaan, joka on Shark Bayn turistikeskus. Me jäimme tällä kertaa suosiolla Denhamiin, joka oli viime vuosisadan vaihteessa kuuluisa helmistään. Sittemmin elannon ovat tuoneet paikalliset ammattikalastajat ja turismi.

Denham on kaunis pikkukylä, jossa aika aina tuntuu pysähtyvän ja rentoutuminen on taattua. Alue on UNESCOn maailmanperintölistalla, joten leiriytyminen ja tulen sytyttäminen minne tahansa ei ole sallittua. Turistipaikkana tarjolla on kuitenkin monenlaista aktiviteettiä. Erikoisuuksia ovat Monkey Mian delfiinit, jotka tulevat (syöttö)ruokailemaan säännöllisesti rannalle sekä harvinaiset merilehmät, jotka nauttivat Shark Bayn meriheinätarjonnasta. Matkan varrella Shark Bayhin ovat myös ikiaikaiset stromatoliitit, tuhansia vuosia vanhat fossiilit. Stromatoliitit ovat itse asiassa eläviä, kivennäköisiä fossiileja, joita mikrobit hitaasti rakentavat. Tiedemiesten mukaan 3.5 miljardia vuotta sitten stromatoliitit olivat ainoa elämänmuoto planeetallamme! 

Shark Bay on saanut nimensä terävähampaisten asukkaittensa mukaan. Muistaakseni 25 eri hailajia asustelee lahdessa. Vaarallisin niistä lienee tiikerihai, joten täällä jätän uimisen suosiolla vähemmälle.

Me kiersimme turistijutut kaukaa ja visiteerasimme tuttuja. Minä tein hiukan töitä, mikä ei  koskaan näissä maisemissa tunnu oikealta työltä:


Denhamin edustaa.

Kirkasta ja simpukkaista.

Taustalla Denham.

Illanviettoa tulen loimussa.

2 comments:

 1. Mitkä rannat, mitkä vedet! Onneksi mainitsit nuo hait;-) Ihanan kirkas vesi. Ja taas tuli mieleeni, että koskaan ei ole liian myöhäistä oppia purjehtimaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, joka paratiisista löytyy jonkinmoinen käärme :-)
   Olen vähän kade ystävälleni, joka saa veneillä työkseen noissa maisemissa...

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!