Thursday, July 5, 2012

Ja alussa oli...

Vietin kolme päivää työn merkeissä Länsi-Australian Murchison-joen kanjoneissa, Kalbarrin luonnonpuistossa. Kalbarri National Park sijaitsee noin 590 km Perthistä pohjoiseen, Intian valtameren rannalla. Kalbarrin kaupunki on kauniiden rantojen ympäröimä pikkuruinen turistipaikka, jonka edustalla voi elokuusta marraskuuhun nähdä pohjoista kohti matkaavia ryhävalaita. Delfiinejä voi bongailla vuoden ympäri. Kansallispuistoon tarvitsee auton ja sisäänpääsylipun, tai vaihtoehtoisesti voi liittyä ryhmämatkan jäseneksi. Kanjoneissa, ja Kalbarrissa yleensäkin, on hyvin kuuma kesäisin: varoitustaulut muistuttavat retkeilijöitä vesipulloista, sillä lämpötila voi helposti nousta yli viiteenkymppiin. Helmikuu on kuumin kuukausi, kun taas huhti- ja toukokuussa onnistuu välttämään kuumimmat helteet ja kylmät talviyöt mahdollisine sateineen. Talvella reissatessa ei tosin tarvitse murehtia Australian outbackin pahimmista vintiöistä: kärpäsistä.

Kansallispuiston maisemaa.

Kameran kuvat latistavat perspektiivin; oikeasti tilaa ja korkeutta on huimasti.

Auringonnousu Kalbarrin edustalla.

Kansallispuistossa voi vaeltaa, meloa (kun vettä on tarpeeksi - viime vuosina kuivuus on vaivannut koko seutua), ihastella luonnonkukkia lopputalvella, kiipeillä, huristella nelivetoisella (tämä on kuitenkin Australia!) ja miettiä maanpäällisen elämän alkulähteitä maapallolla. Kalbarrin fossiilit kuuluvat maailman vanhimpiin ja allaolevat meriskorpionin jäljet taitavat olla ensimmäiset maalle nousseet elämän merkit. Niillä on ikää ainakin 420 miljoonaa vuotta!

Ensimmäiset tunnetut elämänmerkit maalla: muinaisen meriskorpionin jäljet.

Kanjonin seinämät heijastavat upeita punaisen eri sävyjä, ja ovat todella raidalliset. Geologiasta kiinnostuneet löytävät takuulla Kalbarrista jotain uutta. Huipuilta avautuvat laakeat maisemat, jotka palauttavat mieleen Australian jättimäisen avaruuden. 

Kalbarriin matkatessa tietä pitkin, löytyy suurinpiirtein puolesta välistä Lyntonin vankityövoimakeskus, joka toimi ainoastaan kolme vuotta: 1853-1856. Brittihallinto lähetti kriminaalinsa työvoimaksi muun muassa Länsi-Australiaa asuttamaan ja rakentamaan. Monet päätyivät Lyntonista sisämaan kaivoksiin. Keskus suljettiin sen juuri valmistuttua hankalien elinolosuhteiden vuoksi. Kalbarriin pääsee myös pikkukoneella lentäen Pethistä, tai sitten pitkän kaavan mukaan bussilla.

Hiukan lähempänä Kalbarria on myös toinen nähtävyys: vaaleanpunaiset järvet (Pink Lakes). Valitettavasti en saanut niistä blogiin kuvan kuvaa, sillä ajoin aina järven ohitse liian aikaisin aamusella, jolloin valoa ei ollut tarpeeksi värin esiintulemiseen. Suolajärvissä asuvat levät tuottavat esimerkiksi beetakaroteenia, ja pilvettöminä päivinä järvet hohtavat kirkkaan vaaleanpunaisina. Ihan totta!

Kalbarrin kivisedimenttejä.

Veden muovaamaa seinämää.
Lyntonin vankityövoimakeskuksen rauniot Kalbarrin ja Northamptonin välissä.
Täysikuu mollotti vielä taivalla auringon noustessa.

Kauniisti hioutunut ajopuu.


Tämä leidi aikoo palata Kalbarriin oikeana lomalaisena lähitulevaisuudessa. Ihastuin paikkaan niin.

4 comments:

 1. Ooo, mulla meni kylmät väreet noista meriskorpionin "käpälän"jäljistä. :) Upeita yksityiskohtia, jään odottelemaan lisää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne jäljet ovat yli 400 miljoonaa vuotta vanhat. Minullakin meni kylmät väreet, kun kävelin samoissa jäljissä avojaloin. Aika on uskomaton juttu!

   Delete
 2. Australia on minun ikuinen haavemaani. Se vaan tuntuu ihan loputtoman kaukaiselta. Tarvitsisi paljon aikaa ja rahaa, että kannattaisi lähteä sinne. Mutta näidenkin kuvien perusteella voi sanoa, että kyllä kannattaisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa! Saisit varmasti 10000x parempia kuvia täältä myös, verrattuna ylläoleviin! Australia on tosiaan kamalan kaukana ja kannattaa varata vierailuun kunnolla aikaa. Varsinkin, jos haluaa nähdä koko mannerta hiukan laajemmin.

   Minua ei koskaan nuorempana Australia kauheasti kiinnostanut, joten on hauska huomata jotenkin ajautuneensa tänne! Nythän olen sitten ihan rakastunut koko maahan.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!