Saturday, August 11, 2012

Again, with feeling!


Nappasin Oriental Tea Housen blogista heidän käyttämänsä teenvalmistusohjeet (veden lämpötila ja haudutusaika) teetyyppien mukaan:

White 80°C 1-3 minutes
Green 90°C 4-8 minutes
Oolong Rolling Boil 1-8 minutes
Black Rolling Boil 3-5 minutes
Herbal Rolling Boil 5-8 minutes
Fruit Rolling Boil 5-8 minutes

Luonnollisesti, mitä vahvemmasta teestä nauttii, sitä pidempi haudutusajan kuuluu olla. Makuasioista ei tässäkään tapauksessa voi kiistellä. Itse en hauduta vihreää teetä yleensä kolmea-neljää minuuttia pidempään. Monesti  vihreä tee suositellaan valmistettavaksi vain 80 asteiseen veteen. Asian tekee monimutkaisemmaksi se, että haudutusaika ja ‘optimaalisen maun’ vaatimukset vaihtelevat eri teiden ja valmistettavan määrän mukaan (kuppi/kannu), joten kokeilun ja erehdysten kautta saa jokaisesta teestä esille parhaat puolet. Nyrkkisääntönä on kuitenkin hyvä pitää se, että vihreää ja valkoista teetä ei koskaan valmista kiehuvan kuumaan veteen. Vahingon maistaa kyllä: tulos on kitkeräksi palanutta teetä.

Täältä löytyvät tiedemisten laboratoriossa testaamat optimaaliset vihreän ja mustan teen valmistukseen liittyvät havainnot. 

Minusta tee on kuitenkin valmistettava tunteella, ei tieteellä.


Ei niin terveellinen lauantai-aamun alku: crumpetit voilla ja hunajalla...mmmmm!

No comments:

Post a Comment

Suuri kiitos kommentistasi!