Thursday, August 9, 2012

In the Forest - Metsässä

Luulen, että viimeisimmän Suomen-reissun parhaiten sijoitettu 20 euroa kului Muumilaakson kuvasanakirjaan. Kirjaan on sijoitettu yli 1200 suomen- ja englanninkielistä sanaa Tove Janssonin kuvituksien ja sitaattien lomaan. Kirjan on toimittanut Joel Jakobsson ja ulkoasusta vastaa Nora Kitinmäki. Teos jakautuu vuorokaudenaikojen mukaan: Aamu, Keskipäivä, Iltapäivä, Ilta ja Yö. Lisäksi löytyy Hauska tietää -osio, jossa käydään läpi esimerkiksi vuodenajat, muotoja, vastakohtia, ruumiinosat, numerot ja värit. Kirjan alussa esitellään Muumilaakson asukkaat ja lopussa on suomi-englanti ja englanti-suomi sanastot. Kaiken tämän lisäksi mukana on myös hieno juliste (sama kuva kuin kannessa), joka ilahduttaa niin pientä, kuin suurtakin lukijaa. Varsin kattava kokonaisuus siis.

Muumilaakson kuvasanakirja suomi-englanti. Schildts, Helsinki, 2009.


Kuvasanakirja vie mukanaan Muumilaakson maailmaan, jossa kotoisat ja turvalliset teemat vuorottelevat jännittävien ja erikoislaatuisten kanssa. Aamulla herätään, syödään aamiaista ja huolehditaan kaikenkarvaisista lemmikeistä. Keskipäivällä lähdetään metsäretkelle ja sytytetään leirituli letunpaistoon. Merimatkan aikana kalastetaan ja suojaudutaam myrskyltä. Itapäivällä rentoudutaan kotona ja puutarhassa, leikkien ja harrastellen. Illalla tietenkin juhlitaan tanssien ja yön saapuessa ihmetellään tähtitaivasta ja valmistaudutaan unten maille. Janssonin kuvitukset ja sitaatit muistuttavat Muumien kanssa kasvanutta eri tarinoista ja niiden kautta omasta lapsuudesta: minä olen kirjasta yhtä innoissani kuin pieni suomenopiskelijakin! Jotkut kirjan sanoista kalskahtavat hiukan vanhanaikaisilta ja 2000-luvulle tai kaupunkeihin sijoittuva sanasto puuttuu miltei kokonaan - eivätkä ne tietenkään kuulu Muumilaaksoonkaan. Arkinen perussanasto on kuitenkin löydettävissä, höystettynä Muumilaakson ja Suomen luonnon ihanilla erikoisuuksilla.
Muumilaakson kuvasanakirjasta on myös saatavilla suomi-ruotsi -versio. Kirja on loistava lahjaidea englannin- ja ruotsinkielisille, tai edm. kieliä opetteleville pikkusuomalaisille, ja varsinkin Jansson-fanien jälkeläisille.

6 comments:

 1. Ole hyvä! Suosittelen lämpimästi <3

  ReplyDelete
 2. Aivan ihana kirja! Ostin tämän jo muutama vuosi sitten joululahjaksi kummipojalleni, joka parin viikon päästä täyttää jo 8 vuotta.

  Nyt hän on futismatsissa ja kummisetä on tietenkin mukana;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikös olekin! Todella hienosti välittyy Janssonin luoma muumimainen tunnelma noilta sivuilta (ei siis mikään lässy-animaatiotunnelma, vaan se alkuperäinen: salaperäinen ja jännittävä.)

   Delete
 3. Voi, olisinpa lukenut tämän vinkin tuoreeltaan, niin olisin juuri ja juuri ehkä ehtinyt tuon kirjan ostaakin ennen kuin lähdettiin Suomesta takaisin kotiin. Nyt täytyy jättää seuraavaan reissuun. Näyttää hyvältä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmi! Kirja on kyllä tosi hieno. Ehkä saatte jonkun nakitettua lähettämään sen Suomesta? Minulla on Suomi-matkakuume, mutta yritän sinnitellä ensi kesään, kun tämän kesän missasin. Toivottavasti ensi kesä olisi lämpimämpikin!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!