Wednesday, August 29, 2012

Terveisiä Marsista ja Venuksesta!

Ta-daa! On aika paljastaa kymmenen tekstinäytteen kirjoittajien sukupuolet. Viisi lukijaa on rohkeasti lähettänyt kommenttikenttään veikkauksensa. Jännitys tiivistyy....

Oikea rivi (lähteineen) on:

1 – Mies -  Gregory David Roberts: Shantaram
2 - Nainen – Kiran Desai: The Inheritance of Loss
3 – Mies – Benjamin Kunkel: Indecision
4 – Mies – Gustave Flaubert: Sentimental education
5 – Mies – Carlos Ruiz Zafon: The Prisoner of Heaven
6 – Nainen – Barbara Kingsolver: The Poisonwood Bible
7 – Mies - Ruchir Joshi: The Last Jet Engine Laugh
8 – Nainen – Melinda Haynes: Mother of Pearl
9 – Mies – Roald Dahl: Mr Feasey
10 – Nainen – Tove Jansson: Travelling Light

Eniten V.S. Naipaulin hehkuttamia kirjailijoiden sukupuolentunnistamiskykyjä oli Lurulla ja Ilonalla, jotka molemmat arvasivat kuusi oikein kymmenestä. Aivan kannoilla olivat Minni ja Riina viidellä oikealla arvauksella. Katjan telepaattiset kyvyt olivat heikoimmat; vain neljä oikein kymmenestä. Ai-jai!

Mitä voimme tästä päätellä? Viiden henkilön otannalla uskallan sanoa, että ainakin näiden täysin satunnaisten näytteiden kohdalla kirjailijan sukupuolen tunnistaminen oli yhtä lailla täysin satunnaista. Naipaulin väite ei siis saanut tukea, vaikka ehkä hän tarkoittikin, että ainoastaan älykkäät miehet voivat havaita tuollaisia seikkoja tekstin perusteella... Tässä testissä vain Melinda Hayesin tekstipätkän arvasivat kaikki osallistujat naisen käsialaksi.

Suuri kiitos kaikille osallistuneille!

Naiset ja miehet kirjoittakoot ja lukekoot kaikessa rauhassa :)10 comments:

 1. Tämä oli loistava pieni koe! Piti tulla eilen illalla laittamaan omat veikkaukset, mutta pääni on laho :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisipa mielenkiintoista tehdä sama oikein suurella otannalla ja vaikka vielä eri maiden kesken.

   Delete
 2. Aijai... Mutta ehkä älykkäänä naisena - tai älykkäänä ihmisenä! - halusin lukea näytteet siten, että kumpi tahansa sukupuoli olisi voinut kirjoittaa ne. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No nimenomaan. Minusta sukupuolta ei voi oikeasti tietää. On vain stereotypioita, joita voi heijastella lukemaansa, mutta siltikin voi osua vikaan.

   Delete
 3. Yeay, yli puolet meni oikein! Tämä oli tosiaan hauska testi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee! Mielenkiintoista analysoida niitä tapauksia, joissa 'tiesi varmasti' sukupuolen. Mistä tuo mahdollinen 'varmuus' johtuu?

   Delete
 4. Eh... :D Arvasin kaksi lempikirjailijaani väärin: Tove Janssonin mieheksi ja Roald Dahlin naiseksi. Yritin hyödyntää jonkinlaista "nainen kirjoittaa monimutkaisempia lauseita, mies ytimekkäämpiä" -logiikkaa, mutta ei näköjään toiminut. :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, luulen, että samalla logiikalla oltiin valittu ne lauseet siihen testiin, johon viittasin alkuperäisessä postauksessa, eli sillä selittyi korkea tulokseni. Se jäi ärsyttämään, koska samalla Naipaulin väite sai tavallaan tukea testin tekijöiltä.

   Delete
 5. Äh, voi hitsi että olin viimeiset 7 päivää blogipimennossa ja menin sitten näin päin nämä lukemaan... Hauska testi joka tapauksessa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmillista! Sinisen linnan kirjastossa on muuten meneillään samankaltainen testi suomenkielisin tekstinäyttein, eli sinne siis! (Linkki oikealla - Blogs I Like)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!