Saturday, September 22, 2012

Hyvää levää

Tämä talvi ja kevät ovat olleet flunssan suhteen kauheita. Muut eivät ole perheessä sairastelleet – vain minä näytän saavan tartunnan kaikista mahdollisista pöpöistä, jotka niittävät jengiä sängynpohjalle. Alkuviikosta tuli kaktus kurkkuun ja alamäki alkoi siitä. Apua tuli sopivasti ja yllättäen japanilaisen ystävän lahjoittamasta merileväteestä. Kipeälle kurkulle suolainen merilevätee tuntui tekevän erinomaisen hyvää ja ruokahalun menettäneestä tee tuntui myös ravitsevalta.Alkuasetelma.


Kombucha (merilevätee) valmistetaan kombu-merilevästä, jota viljellään Hokkaidon saaren rannikolla. Samaa kombua käytetään myös kuivattuna ja etikkaan säilöttynä japanilaisessa keittiössä. Kombu on kuivattu ja hienonnettu jauheeksi, joka on puristettu rakeiksi. Samaa jauhetta voi käyttää myös kokkaamiseen, eli siitä saa helposti kombu-liemen nuudeleille tai mausteen sushi-riisille.

Tästä ymmärrän kartan ja kuvat :)
Kombucha-rakeet.


Maku vaatii ehkä totuttelua. Ystäväni mies ei vieläkään juo kombuchaa yli 10 vuoden säännöllisen kokeilun jälkeen. Omani irvisteli (kuulemma tahtomattaan) siihen malliin joka kulauksen jälkeen, että hänelle tarjottiin kupillisen puolivälissä uusi mukillinen tavallista senchaa. Kurkkukipuiselle ja japanilaisen keittiön makuihin tottuneelle tee oli kuitenkin namia.

Kotona käytin kukkurallisen teelusikallisen noin kahta desiä kohden. Maun voimakkuutta voi helposti säädellä lisäämällä jauhetta tai kuumaa vettä. Seuraavaksi aion kokeilla kokkaamista, kunhan tästä tokenen.

Laimea kombucha, lisäsin tähän vielä ripauksen ennen kuin nautin mukillisen.


Muitakin uusia kokemuksia on edessä: olen nimittäin istahtamassa taas koulun penkille. Onneksi vain muutaman kuukauden kestävälle etäopiskelukurssille tällä kertaa. Viimeksi opiskelin kokopäivätyön ja huonosti nukkuvan vauvan rääkkäämänä. Silloin vannoin, että en koskaan enää! Ensi viikolla lähden myös reissuun, vaikkakin vain työn merkeissä. Kuulette seuraavan kerran siis ihan oikeasta kaupungista :)

Iloista viikonloppua!

2 comments:

Suuri kiitos kommentistasi!