Thursday, November 8, 2012

Lämmintä ja pehmoistaSuomi marraskuussa, olette mielessäni. Mekin saimme yllättävän muistutuksen kylmästä: muutama päivä sitten takapihan nurmi muuttui valkoiseksi, sillä kaupungin yli pyyhkäsi nopea raekuuro! 

Takapihaa sateisen ikkunan läpi - huomaa melkein valkoinen nurmikko!

Olipas hurjaa menoa, mutta puolen tunnin kuluttua pienet jääpapanat olivat jo sulaneet vedeksi ja aurinko porotti entiseen malliin. Harvinaista herkkua näillä leveyksillä, mutta Melbournesta muistan golf-pallonkokoiset rakeet, jotka pommittivat monen auton pellit lommolle. Onneksi vältyimme vastaavalta. Lähetän Suomeen sympatiaa Villin Pohjolan ihanan DJ:n, Chrisin sanoin:

“… the best way out of winter is through it. Like Carl Young says: embrace your grief for there your soul will grow. You’re tuned in at KBHR Cicely, Alaska. This is Chris in the Morning, today we have the blues.”

Sielua voi hemmotella myös seuraavalla lämmittävällä ja hellällä juomalla: Yogi Tean Vanilla Spice Perfect Energy –teellä. Yogi-teet olivat minulla jääneet muutamaksi vuodeksi unholaan, mutta palasin niihin taas bongattuani paketteja luontaistuotekaupassa. Töihin oli pakko saada nopeavalmisteista pussiteetä ja arvuuttelin eri makujen välillä. Vanilla Spice Perfect Energy oli onneksi napakymppi.  Ensinnäkin tuoksu: huumaava, pehmeä, makea (muttei imelä) ja lohduttava. Sekoitukseen on käytetty (suurin osa ainesosista on luomua): vihreää teetä, Assam-teetä, Rooibosta, kanelia, vaniljaa, chai-maustesekoitusta, honey bush (en tiedä virallista suomennosta, mutta kyseessä on rooiboksen sukulainen, jota käyetään myös teenä Etelä-Afrikassa), inkiväärinjuurta, lakritsinjuurta, Stevianlehtiä (käyetään Etelä-Amerikassa makeutusaineena), Gotu Kolan lehtiä (postasin aikaisemmin tästä nuorennus-yrtistä), Ashwagandhan juurta (intialainen ginseng), Shatavarin juurta (ayrvedisessä lääketieteessä shatavaria käytetään erityisesti naisten terveydenhoitoon) ja Shankpushpin juurta (‘rentouttaja’). Aikamoinen sekoitus kaikenlaista siis, mutta lopputulos on täyteläinen ja miellyttävä.


Päivän pelastus.

Niin kaunista, voi kun saisinkin tähän vielä liitettyä tuoksun.


Tuoksu johdatti taas teenmaistajia oveni ulkopuolelle ja epävirallisen raadin mukaan maku oli yhtä taivaallinen kuin tuoksukin.  Tee on kauniin väristä ja sen verran kirkasta, etten usko sen maistuvan maidon kanssa. Vihreän ja Assam-teen sekä rooibioksen sekoitus on todella onnistunut ja harmoninen. Tässä teessä ei ärsytä yhtään mikään ja se on oiva työpäivän ja kiireen keskellä nautittava taukojuoma. Sopii minusta kaikkiin vuodenaikoihin ja varsinkin kipuilevan sielun ja/tai sydämen lääkkeeksi.

PS. Aamusella kävellessäni töihin bongasin rannoille pystytetyt uudet (rumat) ohjeistuskyltit. Ei ole helppoa elämä täälläkään: voit joutua voimakkaan merivirran vietäväksi, kolauttaa pääsi yllättävään hiekkasärkkään, pudota jyrkän hiekkadyynin päältä tai muussautua tonnien painoisten aaltojen alle. Onneksi on aina teetä, johon voi turvautua tässä vaarallisessa maailmassa :)

Achtung!

10 comments:

 1. Oi mitä teetä: Tuota minäkin haluaisin! Väri on täydellinen ja minuun menee kaikki, missä on vaniljaa. Ja kun noin terveellistäkin...

  Nyt on oikein kaunis marrassää: Aurinko paistaa, nurmikot ovat kuivassa kuurassa eikä ole vielä kylmä, syysasterit kukkivat ja sininen Päijänne vilkuttaa viileää silmäänsä.

  Kaunista viikonloppua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näen kuvailemasi maiseman sieluni silmin - ah! Varmasti ihanan raikasta. Minä muuten rakastan villavaatteita ja oikein kärsin täällä joskus siitä, etten voi niitä käyttää kuin todella harvoin.

   Toivottavasti löydät tätä teetä jostain - pidät takuulla!

   Delete
 2. Ooh, pitääpä mennä paikalliseen hippikauppaan katsomaan, saisiko tuota teetä. Tai saahan Yogia ihan supermarketistakin, muttei tietenkään kaikkia makuja.

  Alunperin piti tulla sanomaan, että kiitos lainauksesta - se tuli juuri sopivaan hetkeen. Tänään kaivan ne kynttilät esiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onnea etsintään, tämä on taivaallista teetä :)

   Tykkään kovasti tuosta(kin) lainauksesta. Villi Pohjola on kyllä mahtava sarja. Kotoista kynttiläiltaa toivottelen.

   Delete
 3. Tuo tee kuulostaa siltä, että se todella hellii sielua.. Minuun on viime aikoina alkanut vedota kaikki teet jossa on lakritsinjuurta. Ja Rooibosta sisältävät tuntuvat tepsivän joka vaivaan. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, minullakin on meneillään lakritsinjuurivaihe, ja joo, rooibos on kyllä ihanan pehmoista. Ehkä löydät tätä teetä sieltäkin?

   Delete
 4. Oih, teeblogi ja vielä kaukaisen maailmankolkan elämää kuvaava! Kaikkialle sitä voikin löytää kun lähtee seuraamaan toisten blogien kommentteihin kätkettyjä linkkejä...

  Minäkin olen teehullu, tosin juotuani monta vuotta ennakkoluulottomasti erilaisia maustettua teelaatuja lipitän nyttemmin melkein aina tätä vaan. Sen valmistuksesta on kehkeytynyt minulle eräänlainen aamurituaali:

  http://krishnanen.vuodatus.net/blog/3476502/chai/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa mukaan - ja kiva että löysit tänne!

   Kävin heti kurkkaamassa reseptiäsi, nam! Chai on minunkin ikisuosikkini, mutta nyt viime vuodet erilaiset vihreät teet ovat kiilanneet edelle. Mutta mikään ei ole parempaa takki-tyhjä -oloon tai kylmään säähän kuin ihanan lämmittävä ja aromikas chai.

   Delete
 5. Hehe, meidänkin ranta on yhtä vaarallinen ja lisäksi vielä meduusat välillä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jepjep, meillä yleensä blue bottlet ajautuvat rantavesiin kausittain. Auts!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!