Thursday, January 10, 2013

Raivoisa Narelle

Tällainen kaveri on seikkailemassa tuolla merellä meistä jonkin matkaa pohjoiseen. Kuvat ovat aika hienot, vai mitä sanotte?

Pohjoisempana asuessa jokavuotinen pyörremyrskysiivous oli tehtävä marraskuussa ennen syklonikauden alkua. Pihalla katseltiin sillä silmällä, että kaikki saadaan tarvittaessa nopeasti sisään eikä irtotavaraa ollut liikaa ympäriinsä. Syklonivaroituksen tullessa saa töistä lomaa, että ehtii laittamaan kodin valmiiksi pyörremyrskyä vastaan ja käydä kaupasta hakemassa vesipulloja ja ruokaa. Onneksi emme koskaan joutuneet myrskynsilmään, mutta muutaman kerran liippasi aika läheltä. Suurin osa Australian trooppisista pyörremyrskyistä rantautuu Länsi-Australian luoteisosassa. Pahimmat koukkaavat merellä hankkimassa lisävoimaa ja tulevat maalle aiheuttaen valtavaa tuhoa reitillään. Toiset taas lässähtävät jo merellä. Kaikkien lieveilmiönä on vaikutuspiirissä  kova tuuli ja aallokko sekä rankat sadekuurot. Aktiivisten syklonien reittiä voi seurata täällä.


Aallokkoa auringonlaskussa.

Edit 11 Jan: Youtubesta löytyy parin päivän takainen video Onslown pikkukaupungin yllä riehuvasta Narellen nostattamasta hiekkamyrskystä. Narellen keskus oli silloin monta sataa kilometriä kaukana merellä, mutta voimakkaat tuulet vaikuttavat pitkälle.


13 comments:

 1. Auts! Ja me täällä nimeltämainitsemattomassa kaupungissa kitisemme, kun on vähän hellettä/satelee/aurinko ei paista/lumi uhkaa...

  Komia kaveri silti - siellä merellä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla olisi ainakin puntti tutissut, jos olisin ollut laivassa noin lähellä tuota pyörrettä. Ne liikkuvatkin niin nopeaa tahtia, että karkuun olisi jollain pikkupaatilla vaikeaa päästä, jos myrskyn reitti muuttuisi nopeasti.

   Delete
 2. Kyllä ne herättää kunnioitusta nämä luonnonmullistukset. ja kiva niitä on seurata, jos tietää, että itse ja läheiset on turvassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain, upeita ovat ja muistuttavat ihmisen pienuudesta.

   Meillä on tuttuja hiukan joka paikassa tuossa rannikolla, eli jännittää kyllä hiukan. Toivon, että myrsky heikkenee ennen kuin tulee maalle ja ainakin nyt näyttäisi, että ennustusten mukaan se kulkee vain rannikkoa etelään merellä. Mutta ei noista koskaan tiedä ja vieläkin se on category 4.

   Delete
 3. Hurjan näköistä! Ehkä kuitenkin olen tällaisten vähän mitäänsanomattomien ilmojen ystävä kun noita katsoo... Tosin onhan nuo hurjat kelit täälläkin lisääntyneet viime aikoina, mutta ovat vielä onneksi poikkeuksellisia ja aika paikallisia. Toivotaan ihmisille lujia taloja ja myrskylle turvallisia reittejä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä näitä riittää: tulvia, metsäpaloja, pyörremyrskyjä, tulista kuumuutta ja kuivuutta samalla kun toisissa osissa sataa liikaa.

   Toivotaan tosiaan, että tuo heikkenisi tai rantautuisi jossain missä ei ole asutusta, jos rantautuu.

   Delete
 4. Voi apua! Eikö teitä pelota? Miten tuolla uskaltaa edes asua... :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, ei vielä pelota, mutta jos tuo keskus olisi tulossa suoraan kohti omaa kaupunkia, niin silloin lähden evakkoon (jos on aikaa). Täällä on kyllä joskus hurja meininki!

   Delete
  2. "jos on aikaa" - nauratti tämä lisäys! :D

   Delete
  3. :-) Joo, pahimmin taitaa varmaan noissa puskapaloissa, tulvissa ja pyörremyrskyissä käydä niille, jotka lähetvät paniikissa ajamaan pikkuautoilla 'turvaan' liian myöhään, eli joutuvat autonkopperossa kaiken keskelle. Se onkin sitten vaikeampi juttu ennustaa, että milloin oikeasti kannattaa lähteä :-/

   Delete
  4. Huom. paitsi silloin, kun tulee evakuointipyyntö. Silloin olen takuulla ekana menossa.

   Delete
 5. 8-O

  Toi on kyllä eksoottista! Huh! On teillä aika erilaiset haasteet siellä kuin meidän lumimyräkässä myöhästelevät bussit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohhoh, nyt se on jo category 5, mutta onneksi näyttäsi ennustuksen mukaan heikkenevän merellä parin seuraavan päivän aikana. Meille on luvattu sunnuntaiksi rankkasadetta, se on ihan kiva ottaa vastaan.

   Joo, eksoottisia molemmat: pyörremyrksyt ja lumimyräkät. Se on vain tottumiskysymys :-)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!