Wednesday, January 9, 2013

RauhaaUuden vuoden alkaessa odottamattomasti niin dramaattisissa merkeissä, ei ole ollut tilaisuutta rauhoittua lainkaan. Iltaisin olen sentään pystynyt lukemaan, mutta kirjoittaminen ja muunkinlainen ilmaisu on ollut hankalaa. Eikä suru ole edes minun omani; olen vain huolissani ystäväperheen jaksamisesta ja järkyttynyt tapahtumasta. Töissäkin ajatukset ovat pyörineet tapahtunen ympärillä. Vain suomenkieliset kirjat ja pari blogipostausta ovat onnistuneet viemään minut mukanaan jonnekin kauas pois, vaikka edes hetkeksi, mutta huomasin, että on aika pysähtyä ja rentoutua, kun olkapäät pysyivät jatkuvasti korvissa, uni ei vain tullut ja panadolista piittaamaton, jomottava päänsärky jatkui päivätolkulla. Kuuman sään ja levon puutteen yhdistelmä teki bloggaajasta samaan aikaan äkäisen ja poissaolevan – kamala yhdistelmä ympärilläoleville. 

Eilen illalla sitten päätin istuttaa itseni alas, kun kaikki olivat jo nukkumassa ja minä olin vielä vääntänyt suklaakeksejä kiitokseksi lastenhoitajalle. Kotoisassa kupposessa haudutin parantavaa ja mahaa hellivää piparminttuteetä. Tällä kertaa keksitkin onnistuivat. 60-luvun norjalaisen Turi Designin Tor Viking -kupit ja aluslautaset löysin ennen joulua kirpputorilta pilkkahintaan. Miten lienevät tänne joskus ajautuneet? Tee oli Hilde Hemmesin luomuteetä, täyttä tavaraa ja taivaallinen tuoksu. Istuin kattolampun valossa hiljaisessa yössä, suljin silmät ja lepuutin mieltä Lepistö ja Lehden Sarastusta kuunnellen. Kappaleesta tulee aina niin kauhean haikea, mutta samalla toiveikas olo. Tunsin, kuinka rauha alkoi laskeutua ajatuksiinkin ja karmeudessaan epäuskottava viime viikko pysyi nyt aisoissaan eikä enää vallannut koko pääkoppaa. Olen lukenut taas Eeva Kilven Kuolinsiivousta, joka vaikuttaa nyt vielä upeammalta kuin viimeksi.


Piparminttuteetä norjalaistunnelmissa.

Ystävältä lahjaksi saatu teeperhonen.

White & Dark Choc Chip Cookies.

Resepti 'raamatusta'.

14 comments:

 1. Ihanan tunnelmallisia kuvia. Toivottavasti sait hetkestäsi tarpeellista voimaa.

  Tuo Kilven kirja minunkin pitäisi saada.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Jaana. Mietinkin, kuinka sitä saakaan ihmeen hyvin ladattua akkuja puolenkin tunnin rentoutumisella. Määrä ei korvaa laatua; minulla oli kyllä tuon iltateen ajan aivot narikassa ja annoin vain tunteiden lipua musiikin mukana. Tänään kävin vielä ostamassa ystävän suosituksesta magnesiumöljyä. En ollut ennen kuullutkaan, mutta sen pitäisi auttaa rauhoittumiseen ja stressiin.

   Tuo Kilven kirja on kyllä kirkkain tähti viime vuonna lukemistani. Suosittelen lämpimästi.

   Delete
 2. Tosiaan, kyky ottaa pienenpieniä irtiottoja arjesta on todella tärkeä taito mielenterveydelle. Se olisi kai sitä hetkessä elämistä parhaimmillaan. :) t: nimim. Ehkä jonain päivänä osaan itsekin ;)

  ReplyDelete
 3. Voimia sinne! Olen opiskellut mindfulness-tekniikoita ja siinä harjoitellaan etsimään omasta sisimmästä sitä muuttumatonta ydintä, tarkkailijaa, joka pysyy samana, muuttumattomana ja turvallisena, riippumatta siitä mitä ympäristössä, mielessä tai kehossa tapahtuu. Tarkoituksena ei ole torjua tunteita tai ajatuksia, vaan oppia lempeästi tarkkailemaan ja sietämään niitä ja olemaan takertumatta niihin. Siitä on ollut minulle paljon apua tiukossa tilanteissa. Kannattaa lukea vaikkapa Jon Kabat-Zinnin kirjoja. Mutta ehkä tiedätkin aiheesta?

  Eeva Kilven tuotantoon en ole tutustunut, mutta haluaisin. Minulle on jäänyt mieleen Eeva Kilven viehättävä, mutta vähän surullinenkin ajatus siitä, kuinka vanhenevan naisen ja vanhenevan kehon silmänrei'istä kurkkii yhä se sama nuori tyttö. Ajattelin silloin omaa iäkästä äitiäni, ikuista nuorta tyttöä. Mutta kyllä tuo kertoo tässä pikkuhiljaa jo itsestänikin :). En muista, oliko tuo juttu jossain haastattelussa vai ehkä runossa?

  Kauniit norjalaiset kupit! Eikö olekin kiehtovaa miettiä, kuinka ne ovat täältä kaukaa sinne asti päätyneet? Miten huolella ne on joskus pakattu, että ovat selvinnet perille asti...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostavatpas terveellisiltä nuo mindfulness-tekniikat, ja tutuiltakin. Buddhalaisuus kiinnostaa minua ja olenkin saanut monia elämänohjeita Dalai Lamalta ja ohjatuista meditaatiohetkistä. En ole kauheasti lukenut aiheesta (paitsi siis Dalai Lamaa), joten Kabat-Zinn ei ole tuttu. Kiitos vinkistä siis. Apua tosiaan tarvitaan :-)

   Minulla on kovasti Kilpi-faneja ystäväpiirissä ja ehkä siksi en ole paljon Kilpeä lukenutkaan, kun kaikki ovat aina häntä lainanneet ja puhuneet hänen kirjoistaan niin, että tuntuvat ihan tutuilta. Tuota kirjaa kyllä tosiaan suosittelen.

   Minä olen täällä asuessa löytänyt yhden toisenkin 60-luvun norjalaisen tarjoiluastian ja Arabian hillopurkin! Molemmat ihan parilla dollarilla garage salesta. On kyllä mukava kuvitella, kuka ja miksi on tuonut ne tullessaan.

   Delete
  2. Buddhalaiseen filosofiaan tuo mindfulnesskin perustuu, tekniikoita on vain tuotu vähän lähemmäksi länsimaista ajatusmaailmaa... kai sen voisi niin sanoa. Olen opiskellut kognitiivista psykoterapaa ja noita tekniikoita käytetään nykyään senkin piirissä hyvinkin paljon koska ovat niin tehokkaita. Mindfulnessista löytyy muuten paljon myös netissä, youtubessakin on Kabat-Zinnin viedoita...

   Täältä norjastakin löytyy vanhaa Arabiaa ja muutakin suomalaista designia huomattavasti halvemmalla kuin Suomesta - ja yllättävän paljon. Hauskaa, että sieltäkin!

   Delete
  3. Arvelinkin, koska mindfulness on tietenkin yksi buddhalaisuuden peruspilareita. En vain ollut varma, että onko sana otettu johonkin toisenlaiseen tarkoitukseen/yhteyteen tuossa. Kognitiivinen psykoterapiakin kuulostaa tosi mielenkiintoiselta myös.

   Löytyisipä täältänkin runsaammin skandijuttuja. No, noista pikkulöydöistäkin olen kyllä iloinen.

   Delete
 4. Nyt alkoi tehdä mieli jotain hyvää, kun katselee kuviasi. Teekuppisi on aivan ihastuttava ja runohetki kuulostaa mielenkiintoiselta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo keksit olivat aivan ihania. Laitan vaikka tännekin reseptin, tosi helppo ja nopea tehdä.

   Tuo teehetki oli kuin hyvin nukuttu yö. Sellaisia tarvitsisi lisää.

   Delete
 5. En voi muuta kuin toivoa, että asiat hiljaksiin kääntyvät parhain päin ystäväperheessä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä voi oikein muuta tehdä kuin toivoa ja jeesailla arjen pikkujutuissa. Suuremmassa skaalassa vain odotellaan, että miten käy.

   Delete
 6. Kivaa muuten että sinulla riittää siellä jatkuvasti suomenkielistäkin painettua luettavaa! Muistaisin joittenkin australiansuomalaisten joskus vaikeroineen että nimenomaan kirjoista on kova puute, niitä on niin kallista kantaa maailman toiselle puolelle...

  Linkkasin sinun blogisi omaan blogiini :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, olen noista suomenkielisistä tosi kiitollinen. Olen ollut yksi noista vaikeroijista ja kallista on tänne tilata kaupasta tai edes postittaa, jos laittaa kaverin hommiin.

   Kiitti linkkauksesta!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!