Saturday, January 26, 2013

Sizzling celebrationAustalia Day, 26. tammikuuta. Joillekin juhlaa maailman parhaan maan kunniaksi, toisille sama päivä kulkee nimillä Invasion Day tai Survival Day. Alunperin ensimmäisen siirtolaislaivueen saapumisen ja Australian (itäosan) julistamisen Britannian siirtomaaksi (1788) juhlapäivää voi katsella monesta näkökulmasta. 
Minä en ole koskaan kokenut, että täällä monikaan muistelisi tuota saapumisen aikaa ja tapahtumia kansallispäivänä, edes virallisissa tilaisuuksissa. Siihen kun liittyy niin paljon negatiivistakin asioita, joita ei vieläkään olla korjattu. Tuntuukin, että on jonkinlainen äänetön konsensus sen suhteen, että juhlitaan ainoastaan kaikkia niitä modernimpia, positiivisia asioita, joita Australia ja australialaiset ovat saavuttanut vuosien varrella. Australia Day on myös Public Holiday, joka reilun aussimallin mukaan vietetään aina seuraavana viikonpäivänä, jos juhlapäivä osuu viikonlopulle.  Monille päivä merkitseekin lähinnä vain vapaapäivää. 
 Yhtä kaikki, joka kolkassa järjestetään ainakin jotain Australia Dayn kunniaksi. Survival Daytä viettävät järjestävät usein isoimmissa kaupungeissa mielenosoituksia tai marsseja. Molemmissa tapauksissa vietetään aikaa ulkona, rannalla tai altaan äärellä, bbq:n sihinässä tai piknikmatolla. Australia Dayhin kuuluvat bbq:n lisäksi ainakin lamingtonit.Paatit vauhdilla rantaan.

Nostalginen jätskiauto.

Aussiarskat.

Hiekkaveistoskilpailu alkaa.

Surffikoulu rekrytoi.

Tähän aikaan viime vuonna otsikoissa oli hetken aikaa University of Western Australian tutkimus, jonka mukaan autoissaan Australia Dayna lippuja liehuttavat ovat keskimääräistä rasistisempia henkilöitä. Asia ei taida tulla monellekaan yllätyksenä. Lipuilta ja hehkutukselta on kuitenkin kenen tahansa vaikea säästyä tammikuun aikana. Tässä kuussa ostoksilla on kärryyni tullut ainakin tölkki lipun väreihin puettua punajuurta (niihin aussipurilaisiin tietenkin), lippu-pullo ketsuppia, I heart Australia -talouspaperia ja samankaltaisia nenäliinoja. 


Talouspaperia...

Kertooko lippu ajatusmaailmasta ja mitä?

Nationalismia vai hauskanpitoa?

Ensimmäinen otokseni muotibloggarina ;-)

Tänä aamuna kävimme jonkin aikaa käristymässä 38 asteessa rannanvierustan puistossa ja toivottamassa uudet australialaiset tervetulleiksi. Kansalaisuusseremonioita järjestetään tietenkin kaikessa hiljaisuudessa pitkin vuotta, mutta nämä Australia Dayn seremoniat ovat hiukan juhlavammat. Jotenkin oli mukava tunne, kun kaikki puistossa hengailevat yhtyivät lauluun ja taputuksiin, kun lavalla uudet aussit lupasivat olla hyviä kansalaisia. Ruokakojuista löytyi ainakin malesialaista, thaimaalaista, italialaista ja australialaista polttoainetta juhlijoille. Kaikenväriset, -näköiset ja -taustaiset ihmiset olivat mukana menossa. 

Minä kohotan Australia Dayn maljan juuri tälle hyväksynnälle, ilolle ja rauhalliselle yhteiselolle.


Pitsauuni pyörillä.

Lippuviittaisia oli paljon liikkeellä.

Aussilan suosikkirikollinen, Ned Kelly perheineen. Robin Hood -mallinen kriminaali.

Oikea meininki: tölkki kädessä paddle poolissa.
 Ihanaa viikonloppua kaikille - ja kirjapostauksiakin on tulossa, kun vain ehtisi kirjoittaa!

14 comments:

 1. Ruotsissa kaveripiirissämme oli aussityttö, joka vietti Australia-päivää kutsumalla kokoon eri kansalaisuuksia edustavan kaveripiirinsä nyyttärihengessä. Juhlien teemaan kuului, että jokainen vieras toi mukanaan jotain omaa maataan tai kulttuuriaan edustavaa. Tykkäsin! :) Ja Ruotsissa oli sitäpaitsi suhteellisen helppoa löytää suomalaisia tuliaisia. ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehee, siis hiukan samanlainen fiilis kuin täälläkin! Ihanaa, että jokainen voi esimerkiksi pukeutua (ja syödä) oman kulttuurinsa mukaisesti ja silti kuulua samaan joukkoon ja juhlistaa yhteistä asuinmaata yhdessä. Erilaisuus on rikkaus, sitä mietin paljon tänään, ja kaikissa erilaisuudessakin meissä on silti niin paljon samaa.

   Delete
 2. Mademoiselle tuli eilen koulusta Australian lippu kädessään, olivat tehneet tunnilla ja osasi kertoa vielä Australia päivästäkin. Meistä on tosi hauskaa, että olemme tänä talvena tutustuneet täällä moniin australialaisiin ja saaneet heistä uusia ystäviä. Yksi illalliskutsukin odottaa, tosi rentoa ja positiivista porukkaa, ainakin täällä :) Hauskaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hauskaa, että sielläkin vietetään. Kohta sinullakin on pikku-aussi ;-) Rentous ja positiivisuus taitavat olla ne australialaisuuden avainsanat. Oikein mukavaa sunnuntaita!

   Delete
 3. Me hengattiin suomalais-ruotsalaisessa porukassa grillin, biitsin ja bissen merkeissä :) Täällä oli tietysti myös ilotulituksia niin kuin Sydneyssä aina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa loistavalta ja korrektilta :-) Meilläkin oli illalla ilotulitus, vaikka edes uutena vuotena ei ollut!

   Tänään oli 'meidän' rannalla surf life savereiden karnevaalit,joista juuri kotiuduin. Täytyy laittaa kuvia, oli tosi kivaa - ja mukavat näkymät ;-) We are in safe hands!

   Delete
  2. Mä yritän kaikkeni mukaan pysyä kaukana niistä ettei vahingos päädy Bondi rescueen säälittäväksi uimataidottomaksi turistiksi ;)

   Delete
  3. Hahaa, mulle tulee nykyään aina Bondista mieleen sinä! Olishan se tosiaan aikamoinen claim to fame olla Bondi Rescuessa, tajuttomana tai tajuissaan ;-)

   Delete
 4. Voi että iskee kyllä kamala katala kateus näitä lämpimiä kuvia katsellessa! Täällä on ollut paukkupakkaset (-36, anyone?), eikä yhtään haittais shortsikelit ja hiekkaranta tähän hätään...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uuuh, -36 on jo liikaa! Meillä 38 tänään. Siinä jossain välillä olisi varmaan se sopivin...

   Me ollaan menossa Balille lomailemaan huhtikuussa ja mietin just, että pitää muistaa pakata viileän sään kamppeita mukaan, kun lämpöä on vain se 25 :-)

   Delete
 5. Näyttää kivalta ja kuulostaa kivalta. Ja erityisesti huokailuttaa tietenkin nuo kesäiset kuvat - täällä kun talvi ja pakkaset alkaa käydä jo psyyken päälle... tosin saattaisi käydä tuo 38 asteen hellekin :)

  Täällä Norjassa kansallispäivä on 17. mai ja sitäkin vietetään aika eri menoin kuin mihin Suomessa on tottunut. Norjan liput liehuu paraateissa, torvimusiikki soi ja norjalaiset ovat pukeutuneet kansallispukuihinsa.

  Mutta näissäkin juhlissa tulee tunne, että kaikki ovat tevetulleita mukaan juhlimaan, kansallisuudesta ja taustasta riippumatta. Eli ei mitenkään erityisen nationalistinen tunnelma, vaikka Norjan liput liehuukin - juhlitaan iloisesti yhdessä kaikkien yhteistä Norjaa. Toki varmasti täältäkin löytyy myös toisenlaisia äänenpainoja.

  Malja Australialle myös täältä Norjasta! (kuvaannollisesti tosin näin sunnuntai-aamuna...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on ens viikolle ennustettu 38-40 astetta, ja ottaa kyllä psyyken päälle. Ainoastaan mahdollista kestää, jos yöksi viilenee. Onneksi vielä on käynyt näin, kuumat yöt ovat kammottavia.

   Hauskaa, että siellä tulee kansallispuvuille käyttöä ja oikein mukava kuulla, että kaikki ovat mukana juhlimassa Norjaa. Eikä varmaan ole olemassa mitään maata, jossa niitä toisenlaisia äänenpainoja olisi olemassa, valitettavasti.

   Kippis vain, vaikka appelsiinimehulla!

   Delete
 6. Hih, hieno muotiblogiotos. Tyylikin on kohdallaan. ;-)

  Intiassa juhlitaan muuten 26. tammikuuta tasavallan päivää. En kyllä yhtään tiedä, miten sitä juhlitaan, paitsi että Delhissä järjestettiin jotain armeijan ylilentoja, joita ruvettiin harjoittelemaan juuri silloin, kun Finnairin koneen piti lähteä... Ilmatila suljettiin kokonaan puoleksitoista tunniksi. :-/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehee, huomenna tulee lisää muotiblogiotoksia - vähissä vaatteissa vieläpä!

   No niin, sait siis osasi tasavallan juhlistamisesta, vaikka yritit karata ;-) Tulikin muuten flashback Intian tasavaltajuhlista ja koneista, jotka tekivät taivaalla vihreää, valkoista ja oranssia raitaa perässään...

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!