Sunday, February 3, 2013

Syvällistä suloisuutta

Niin kuin jo aikaisemmin mainostin, australialainen lastenkirjallisuus on tullut kaunokirjallisuutta tutummaksi. Siksipä haluan innoissani nostaa esiin uusimman lastenkirjalöydön, jonka pikkuisemme sai syntymäpäivälahjaksi joulukuussa. Siitä on tullut oikea aarre ja olemme lukeneet sitä onnellisina uudestaan ja uudestaan. Kyse on vieläpä esikoiskirjasta, ja todella toivon, että siihen tulee jatkoa!

Kate Knappin Ruby Red Shoes on herttainen ja kaunis kovakantinen unelmakirja. Tulen hyvälle mielelle pelkän kannen katselusta. Kannen kuva ja teksti on painettu sellaisella hienoisesti kiiltävällä, nahkealla materiaalilla, koko on täydellisesti käteensopiva, sivut ovat laadukasta, paksua paperia, tarinan pituus on loistava iltasaduksi ja fonttia on hauska ja miellyttävä lukea. Mutta sisältö se vasta onkin huippua: Ruby on pieni kaniini, joka on pienestä saakka mieltynyt punaisiin kenkiin, ja saanut siitä lempinimensä. Ruby asuu kotoisassa karavaanissa isoäitinsä Babushka Galushkan kanssa. Karavaaniin ovat kaikki ystävät aina tervetulleita, tarjolla on kuumaa teetä ja pehmoisia vilttejä, joihin kääriytyä ottaakseen nokoset jossakin mukavassa nurkassa. 


Knapp, K. Ruby Red Shoes. Angus&Robertson/Harper Collins, Sydney, 2012.


"Babushka Galushka encourages Ruby to be an aware hare, treating everyone's feelings, as well as her own, with great care.
'Feelings are just like delicate birds' eggs,' she would say. 'Be as gentle as you can with them."

 Kirjan viestit ja sydäntälämmittävät kuvitukset ovat niin kauniita, että tulee melkein kyyneleet silmiin. Ruby oppii huolehtimaan kasveista ja eläimistä ja kunnioittamaan kaikkien tärkeää osaa maailmassa. Ruby kasvattaa oman ruokansa puutarhassaan ja hoitaa mehiläisiään. Kanansa Ruby opettaa pelaamaan jalkapalloa passionhedelmällä ja kun Ruby opettaa kanoille ranskaa, ne alkavat vaatia patonkeja ja croissanteja leivänmurujen sijaan!


Sisäkannen suloisuutta.

Ruby lojuu kesäniityllä.

Suuret teekupit ovat aina valmiina käyttöön.

Rauhallisia teehetkiä.

Rauhaa, rakkautta, ystävyyttä ja onnea on tässä pienessä kirjassa roppakaupalla. Voi, kunpa tämä suloinen kirja valloittaisi koko maailman! (Euroopassa kirjan kustantaja on HarperCollins)

"Ruby also loves the peace and stillness in her garden. The floating butterflies, dancing green leaves and whispering trees are perfect for soothing an aware hare."

Minä lueskelin tänään kirjaa uuden Pukka-teeni kanssa. Revitalise-luomuteessä on kanelia, kardemummaa, neilikkaa, appelsiininkuorta, lakritsinjuurta, vihreää teetä, piparminttua, mustapippuria, seljankukkaa ja inkivääriä. Kaneli, kardemumma ja inkivääri luovat vankan ja virkistävän pohjan teelle, jonka tarkoitus on 'tasapainottaa kaphaa - kun olemme täynnä hyviä aikomuksia, mutta motivaatio puuttuu.' Vaikka meillä mittari posottaa ulkona yhä neljässäkympissä, tuo lämmittävä juoma ei tuskastuta, vaan juurikin virkistää ja energisoi.  Ja vau, huomasin juuri nyt kirjoittaessani, että ainesosat on kirjoitettu paketissani myös suomeksi! Plussaa myös kauniista pakkauksesta :-)


Viimepäivien suosikki.

Tänään meilläpäin vietetään viimeistä kesälomapäivää ja lapsoset palaavat koulujen penkeille huomenna aamulla. Ylläolevassa kuvassa näkyykin taustalla vino pino koulutarvikkeita, joita olemme koulun pitkän listan kanssa käyneet haalimassa muiden vanhempien tavoin. Huomenaamulla pääsen siis jälleen pakkaamaan lounaslaatikkoja, jee (not)!

10 comments:

 1. Meillä lukukausiloma on juuri puolessa välissä, eli toinen viikko alkamassa. Minä odotan koulujen alkua, lapset ei:).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ymmärrän erittäin hyvin. Olen enemmän kuin valmis koulun alkamiseen ;-) Onneksi tyttökin!

   Delete
 2. Kiitos lukuvinkistä! Näyttää ja kuulostaa siltä, että maistuis varmaan meillekin. Yritin lisätä kirjan toivelistalleni Amazon.co.uk:ssa, mutta kirjaa ei löytynyt kokoelmasta. Toivotaan, että se vielä löytää tiensä Amazoniinkin tai sitten täytyy käydä kuikuilemasta Helsingin Akateemisesta lomalla...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla on hiukan sellainen hytinä, että tätä on vielä hiukan hankala saada käsiinsä, mutta pidä mielessä, kirja on niin syötävän suloinen, muttei mikään lässy!

   Delete
 3. Voi miten söpö pupukirja! Siskontyttö varmaan tykkäisi... ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin juuri, söpöydestä huolimatta viesti on mukavan asiallinen ja eettinen kaikin puolin. Niin kuin tuossa yllä sanoin, kirjaa on vielä hiukan hankalaa saada käsiinsä jopa Australiassa ja ensimmäinen erä myytiin heti loppuun (ei mikään ihme!). Laita muistiin siskontyttöä varten, toivottavasti osuu kohdalle pian.

   Delete
 4. Tietäisin pari pientä tyttöä (ja yhden isomman! :-D), joita tämä kirja ilahduttaisi kovasti. :-)

  Vähän tyhmä kysymys varmaan, mutta minkä ikäisille kirjaa suosittelisit?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meille kirja tuli 6-v lahjana, ja kirja on tähän ikään täydellinen. Arvelisin, että sellaisille 4-7 -vuotiaille sopisi hyvin.

   Delete
 5. Tuota teetä voisikin suositella yhdelle jos toisellekin, jotka ovat täynnä loistoideoita saamatta sitten kuitenkaan mitään aikaan! Kätevää jos toimintatarmoa voi juoda teekupista.

  Ihanan oloinen kirja, tuon voisin lukea lapsilleni :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä kirja on todellakin täynnä hyvää oloa, turvaa ja sellaista universaalia yhteenkuuluvuutta kaiken kanssa.

   Teen vaikutuksia en ole vielä huomannut, mutta hyvää se on ;-) Pukka-teen sivuilla voi muuten testailla millainen Ayrvedinen tyyppi on, ja valita teet ja ruoat sen perusteella. Kapha on kyllä kaukana itsestäni, mutta tee maistuu silti :-)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!