Saturday, March 9, 2013

LuonnonlääkettäTeetä on tietenkin ehditty juoda samaan malliin kuin aikaisemminkin, vaikka teepostauksia ei ole kuulunut hetkeen. Tietokonedraaman ja muun kieputuksen keskellä tapahtui paluu perusmakujen maailmaan. Olen haudutellut lähinnä ihan arki-senchaa ja puhdistanut sillä makunystyräni. Myös teekaapin jämäteet on juotu loppuun ja samalla suoritettu eräänlainen syyssiivous. Olen mielessäni nimittäin jo siirtynyt odottelemaan talvea, vaikka mittari kipusikin eilen taas neljäänkymppiin. Toissapäivänä kuljeskelin lyhythihaisessa neuleessa ja farkuissa, vaikka päivän lopussa tarkastettaessa lämpöä oli kuitenkin ollut 38. Ah, the power of the mind: olen siis onnistunut luomaan itselleni uskottavan syksyn, vaikka empiiriset todisteet kertovat jotain muuta.
 
Ainoa uusi teekokeilu on ollut Yogi-tean Ginseng Vitality, josta toivoin saavani tarvittavaa stressinsietokykyä ja jaksamista töissä, kun oli sumplittava kone-, kännykkä-  ja autojuttuja , sun muita asioita kaiken lisäksi. Kuinka kävikään: Ginseng Vitality on täynnä energisoivia ayrvedisen lääketieteen mukaisia yrttejä – kurjenhernettä, inkivääriä, ginsengiä, kanelia, lakritsia, mustapippuria, angelica sinensistä (kiinalainen karhunputki), muutaman muun muassa. Mutta minullapa olikin kyseisestä sekoituksesta mielessäni makujälki! Kun muutama vuosi sitten kärsin vakavasta unettomuudesta, sain helpottavaa apua akupunktiosta. Kiinalainen lääkärini määräsi myös perinnelääkitystä energianpuutteeseen. Sain lääkkeet (eli marjat, heinät, kuoret, juuret) paperipussissa ja ohjeena oli keittää niitä kattilassa matalalla lämmöllä niin kauan, kunnes vesi oli haihtunut nejljännekseen. Keittopuuhista lähtevän voimakkaan, yrttisen hajun vuoksi, mieheni karkotti minut puutarhaan kokkailemaan lääkkeitäni. Olin siellä iltaisin kuplivan patani ääressä kuin noita-akka! Kun lääkeliemi oli keitetty, se piti pullottaa, laittaa jääkaappiin ja ‘nauttia’ kupponen aamuin illoin. Asia vain on niin, että vahvan lääkkeeni maku on aivan sama, kuin Yogin Ginseng Vitalityssa. Minua alkoikin kovasti kiinnostaa perinteisen intialaisen ja kiinalaisen lääketieteen yhteydet, joita on varmasti paljon. Koska join aikoinaan yrttilääkettä niin paljon ja pitkään, olen saanut mausta tarpeekseni. Siispä juon tätä Yogia niin kuin lääkettä: vain silloin kun on välttämätön pakko!  


When ego is lost, limit is lost. You become infinite, kind, beautiful.

Self-medicating....6 comments:

 1. Tee ei kuulosta hyvältä, mutta tuo teekuppi! Siinä on iskulauseeni hyvään elämään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tee saattaa olla ihan hyvää, jos ei ole tuollaista intensiivistä altistumista ainesosille takana ;-) En siis tuomitse, ja varmasti tekee hyvää nuutuneille. Itse en kuitenkaan pysty enää nautintomielessä tuota teetä juomaan.

   Muki on Rob Ryanin ja se on minulla töissä juurikin tuollaisissa iskulause/muistutustehtävissä. Rob Ryanilla on muitakin hyviä mukeja, ja ihania lautasia myös. Googlaa!

   Delete
 2. Olen ostellut kaikenlaisia sekalaisia kuivattuja yrttejä (turvallisia ja teeksi sopivia) ja sitten itse yhdistellyt niitä ihan intuitiivisesti ja keitellyt teetä. Oli tosi mielenkiintoista huomata, että useimmmiten valitsin ihan oikeat yrtit, kun vain mietin mitä tekee mieli. Alussa en nimittäin ollenkaan tiennyt, mikä "auttaa" mihinkin vaivaan. Eli keitin teen ja tutkin vasta sitten. Nyt on karttunut jo vähän tietoa, mutta yritän silti vain hyvin nopeasti ja intuitiivisesti valita tuolta laatikosta oikeat pussit, tyyliin "tuota, tuota ja tuota" :).

  Yrttien kanssa pitää tietenkin olla vähän varovainenkin ja samaa yrttiä ei olisi hyvä nauttia putkeen viikkoa kauempaa - ne kun voivat olla yllättävän vahvoja ja hyöty voi kääntyä haitaksi.
  Mutta yrttienkin maailma on tosi mielenkiintoinen - jos vain olisi aikaa perehtyä joskus vielä perustellisemmin.

  Mutta nyt menee ihan vain vahvaa, mustaa earl greyta sokerilla, koska päätä särkee ja se on paras päänsärkylääke ja ainoa joka maistuu :D.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hienoa - sinulla on kyllä mahtava ja hyödyllinen taito! Tuo on muutenkin mielenkiintoinen (tutkimus)alue ja kiinnostaisi kovasti. Kaikkiallahan ennen vanhaan löytyivät lääkkeet luonnosta, aika uusiahan nuo synteettiset pillerit ovat. Monissa on toki kuitenkin käytetty inspiksenä ja ainesosina luonnonlääkkeitäkin.

   Minusta oli todella hieno kokemus käydä länsimaisen lääkärin sijaan kiinalaisella. Kokemus oli täysin erilainen. Länsimaista lääkäriä eivät unettomuuteni syyt (arkeen ja elämäntilanteeseen liittyvät) eikä oikeastaan mikään muukaan kiinnostanut lainkaan, joten niistä/mistään ei puhuttu. Ainoa apu oli vain unilääkkeet, joilla taju pois ja joista seurasi kamala olo. Käyntiin kului 15 minuuttia. Kiinalaisella taas tehtiin kokonaisvaltainen terveystarkastus: kieli, pulssi, silmät, tunteet, ruokavalio, liikunta, työ, uni jne. Aikaa meni enemmän, mutta sain oikeaa apua ja neuvoja, joilla pystyin lopulta 'parantamaan itseni'. Hintalappu oli vain hiukkasen kalliimpi (yhteenlaskettu konsultointi, akupunktio ja yrtit), mutta tulos täysin eri. Oli niin kummallista istua lääkärin edessä, joka kuunteli, kyseli ja välitti, ja jolla oli selkeästi päämääränään riesastani pysyvästi eroon pääsy!

   Joskus eläkkeellä, ellei sitä ennen, pitäisi perehtyä näihin juttuihin oikein ajatuksella!

   Toivottavasti päänsärkysi paranee pian. Meillä saatiin tänään sadetta - olen ihan innoissani!

   Delete
 3. Yrtit ovat kyllä mielenkiintoisia ja hyvä, että ne saavat taas enemmän huomiota täällä lännessäkin. Harmi vaan se hinta, jota niistä usein nyhdetään. Jos joskus muutan takapihalliseen asuntoon, joka on riittävän kaukana liikenteestä, perustan oman kryytimaan. Nykyisessä paikassa on liikaa tieltä tulevaa pölyä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, voin kuvitella hintatason :-( Täälläkin on kaupoissa aika kallista, onneksi on farmers marketit. Meillä on piha, mutta maa on hiekkaa, joten suurin osa kasveista on istutettava ruukkuihin. Täälläkin kyllä pölyää tuulen mukana, mutta onneksi taitaa olla 'luomupölyä' :-) Haaveilen minäkin omasta kasvimaasta, jossa voisi viljellä suurimman osan syömisistä. Queenslandissa meillä olikin sellainen, ja oli aivan mahtavaa, kun ei tarvinnut mennä kauppaan kuin todella harvoin. Aika paljon siinä on työtä kuitenkin: kitkemistä, istuttamista, kastelua, varjostamista, tuholaistentorjuntaa jne.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!