Sunday, March 31, 2013

PääsiäisherkkujaYunomi, tai Matcha Latte Media, on hiljattain perustettu online-kauppa, joka toivoo saavansa pienten japanilaisten teeplantaasien tuotteet myös Japanin ulkopuolisten teefanien saataville. Yunomin ideana on tarjota teen lisäksi tietoa japanilaisesta kulttuurista, jonka avulla japanilainen tee aukeaa laajemmin satunnaiselle hauduttajalle. Kannattaa siis Yunomin sivuilla seikkaillessa tarkistaa eri teiden alla olevat hyödylliset haudutusohjeet ja muut vinkit, jotta teestä ja kokemuksesta saa mahdollisimman ideaalin. Esimerkiksi käytetyistä teenlehdistä voi tehdä salaattia!  Sivustoilta löytyy myös muutaman teeplantaasin blogit, joista saa kuulla viimeisimmät uutiset ja tutustua hieman teetuotannon arkeen. Matcha Latte Median perustaja, Ian Chun, kirjoittaa ajautumisestaan teen pariin ja japanilaisista teemarkkinoista mielenkiintoisesti täällä.


Yhteistyö Matcha Latte Median kanssa toisissa merkeissä toi minulle postissa mukavan yllätyksen: kirjekuoressa oli näyte Kuriharan perheplantaasin Gyokuro-teetäHerkuttelin Standard Gyokuro –teellä japanilaisissa merkeissä pääsiäisen kunniaksi (!?). Mukana aamun herkkuhetkessä olivat myös namit Hilliersin valkosuklaamoussella täytetyt pääsiäismunat.


Tällaisesta postista tykkään!

Kauniin kirkkaanvihreitä lehtiä.


Valmiina hommiin.

Ryppyiset kädet, kannattaisi rasvata useammin...

Ihastelin taas näitä japanilaisia mukinalusia.

Gyokuro-teehen käytettävät lehdet kasvavat varjossa ainakin viimeiset kaksi viikkoa ennen poimimista, parempilaatuiset gyokuro-teet kasvavat varjossa pidempään. Prosessin seurauksena teen maku on makeampi ja herkempi kuin esimerkiksi senchan. Vaikka Standard Gyokuro –tee ei olekaan aivan gyokurojen huippuluokkaa, oli maku pehmeä ja kevyt. Vihreän teen terävyys ja gyokuron makeus olivat mukavassa balanssissa ja parin hennon, kirkkaan vaaleanvihreän kupposen jälkeen olo oli varsin virkistynyt. Haudutin teen Yunomin suosittelemalla tavalla.
 

Samalla esittelen ylpeänä kuvissa esiintyvän perheen uuden teekannujäsenen: valurautaisen japanilaisen, helppohoitoisen tetsubinin. Tällaisten herkempien ja matalampilämpöisten teiden valmistukseen se sopii mainiosti, sillä rauta lämpenee nopeasti ja tasaisesti, pitäen juoman lämpimänä pidempään. Gyokuron kanssa on kuitenkin oltava varovainen, sillä liian kuuma vesi tekee lehdistä nopeasti kitkeriä. Kesäkuumalla valurautakannun voi vastaavasti viilentää ja tarjota siitä raikasta jääteetä.

Muutenkin myhäilen tyytyväisenä: kyseinen yksilö kun kotiutettiin alle puoleen hintaan. Hyvää ja onnekasta ostospäivää kannatti siis odottaa. Ainoa miinus kyseisessä kannussa on ehdottomasti metallinen suodatin, jonka saa onneksi vain nostettua pois. Puhuin aikaisemmin metallikammostani ja nyt asia sai uutta vettä myllyynsä. Huomasin nimittäin metallin maun ensimmäistä haudutusta maistellessani ja kas, kun nostin suodattimen ulos pannusta, huomasin, että sehän oli jo ehtinyt ruostua! Ruostunut siis siinä ajassa, kun sen huuhtelin ja haudutin teetä muutaman minuutin?! Huuhdellessa en ainakaan huomannut ruskeita läikkiä ja kannua olin käyttänyt vain kerran aikaisemmin. Tein teetä uuden satsin ilman suodatinta ja maku oli tällä kertaa kohdallaan ja virheetön. Selkeästikään metalli ei ollut ruostumatonta terästä. Harmittavaa materiaalin ja teen tuhlausta!

13 comments:

 1. Kiitos nettikauppavinkistä! Sitten kun minusta tulee vannoutunut teen ystävä, rupean tilaamaan teetä tuolta. :-) Millaiset postimaksut tuommoisesta lähetyksestä muuten meni?

  Selasin tänään juuri juustokakkujen ohjeita, ja joissakin oli käytetty koristeena vihreää teetä. Mun täytyy tunnustaa, että olen vähän ennakkoluuloinen vihreän teen käytössä, siis muussa kuin teessä. Vihreä tee juustokakussa ei kyllä voi mitenkään olla hyvää. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyvä! Tuolta saa tosiaan hyvää ja tuoretta teetä. Minä sain näytteen ilmaiseksi, enkä ole vielä tilannut Yunomilta, joten en tiedä kuinka suuret postimaksut ovat. He käyttävät ihan normaalia postia, joten paketin hinta muodostuu painon mukaan. Olen tilannut muualta Japanista ja postimaksut olivat ihan kohtuulliset tänne Australiaan. Yunomin sivuilla yksi ärsyttävä juttu on se, ettei hintoja näe kunnolla ellei kirjaudu sisään, eli on luotava tunnus, jotta saisi kaiken tiedon.

   Aah, vihreä tee juustokakussa, mitä herkkua ;-) Esim ne teemuffinsit ja vihreä tee jäätelössä ovat ihania! Kokeile ja ylläty!

   Delete
 2. Olen katsellut teekaupassa tuollaista metallikannua, mutta se oli kamalan kallis. Taisi olla peräti 100 € paikkella. Mistähän löytäisin halvemman? Tässä kahvinjuojien maassa kaikki teevälineet tuntuvat olevan niin spesiaalitavaraa, että hinnat ovat sitten sen mukaiset.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, nuo valurautaiset taitavat olla aika kalliita, vaikka satanen kuulostaa isolta summalta, jos kyseessä on pieni kannu. Tuo minun pikkuinen kannuni maksoi normaalisti $70 ja nyt siis olinkin aika innoissani, kun löysin sen niin edullisesti! Ebaysta voisi ehkä löytää edullisemmin? Ne nettikaupat, joissa olen kannuja ihaillut eivät taida lähettää kaikkialle maailmaan. Onnea etsintään, vinkkaan, jos tulee edullinen eteen jossain!

   Delete
  2. Norjassa on kaikki kallista :/ Täytyy katsoa, jos löytäisin pannun Suomesta tai Ruotsista halvemmalla siellä käydessä. Nettikaupoissa on nimittäin se ongelma, että tullimaksut korottavat lopullista hintaa vähän turhan paljon. Tietenkin jos itse pannun hinta on todella edullinen, niin sitten ehkä kannattaa ostaa netistä.

   Delete
  3. Nettikaupoissa näiden kohdalla on ongelmana myös mieletön paino, joten postimaksuista tulee varmasti aika suolaiset, vaikka itse pannun löytäisikin halvemmalla. Toivottavasti löydät pannun reissuillasi!

   Delete
 3. Replies
  1. Joo, tykkään myös kovasti. Ne on ostettu välilaskun aikana Tokiosta lentokentältä. Harmitti, kun en voinut jäädä pidemmäksi aikaa Japaniin, eli oikea reissu on vielä haaveissa...

   Delete
 4. Itse käytän Marimekon Siirtolapuutarha teekannua ja olen siihen todella tyytyväinen. Siinä on samassa siiviläkin :) Kiva postaus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! Oih, ne Siirtolapuutarhakannut ja -mukit/kupit ovat aivan ihania ja haaveissani jatkuvasti. Mietin vain, kuinka paljon keramiikkaa mahtuisi särkymättä laukkuihin seuraavalla visiitillä...

   Delete
 5. Onnea uuden hienon teekannun johdosta ,olen itsekin katsellut tuollaisia sillä silmällä,mutta ainakin täällä teekaupassa hinta on aika kova.Pidän paljon vihreästä teestä ja joskus välillä käyn ostamassa pienen määrän lehtiä.Täällä on ranskalaisen Le Palais des Thes -ketjun (tosi upea teekauppa!) ja en ole ihan tutustunut sellaisiin parempiin teelaatuihin.Itse asiassa katselin yhtenä päivänä ja vähän kauhistuin kun näin että 100 grammaa teetä saattaa maksaa jopa lähes 40 euroa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, olen siitä itse kovin iloinen! Nuo rautapannut kestävät varmasti sukupolvelta toiselle :-) Ehkä se lohduttaa, kun katselee niitä normaalihintoja... Minulla kävi kyllä tuuri, kun tuon yksinäisen kannun satuin löytämään niinkin edullisesti, toivottavasti sattuisi tarjoushinta sinunkin kohdallesi, eli keep looking! Minäkin kuolasin tällaista pitkään!

   Joo, ne ihan huipputeet ovat kuin kallisarvoista shampanjaa! Olisi hienoa joskus päästä maistelemaan sellaisia. En kyllä itse uskaltaisi tuollaisia kallisarvoisia edes valmistaa, kun kädet tärisisivät liikaa ja pelottaisi, että pilaisin aromin kokonaan.

   Delete
  2. Ja tuo teekauppa kuulostaa aivan ihanalta!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!