Thursday, March 21, 2013

Politiikkaa (huoh...)

Ennen operaatiota ehdin äänestää Länsi-Australian osavaltion ja paikallishallinnon vaaleissa. äänestäminen on pakollista kaikille vaalivelvollisille, eli  yli 18-vuotiaille Australian kansalaisille.


Muistutus tulee kutsun kera.

EasyVote Card, vaikka muutenkin äänestäminen on kovin helpoa.


Minä äänestin päivää aikaisemmin, ennakkoon. Ennakkoäänestyspaikalla oli kovin hiljaista ja kojujakin vain kaksi. Minkäänlaista äänisalaisuutta ei valvota kovin tarkasti: tuon pahvikojun korkein kohta oli jossakin leuan tietämillä ja olisin nähnyt selvästi ystäväni äänikortille, jos olisin vilkaissut sivuun. Mitään henkilötietoja ei myöskään tarvitse esittää vaaliviranomaisille: nimi ja osoite riittävät, ja sitten tarkastetaan koneelta, että ne mätsäävät äänestäjälistan kanssa. Jos siis olisin tiennyt, että vaikka naapurini uhmaa vaalipakkoa, eikä käy äänestämässä, voisin periaatteessa saada toisenkin äänen. 


"Kopit"


Australian politiikka on aika tylsää siinä mielessä, että kaksi suurinta puoluetta Australian Labor Party ja Liberal Party of Australia ovat a) ylivoimaisia muihin nähden b) niin tasaväkisiä, ettei kumpikaan uskalla tehdä suuria muutoksia, jotteivät ratkaisevat äänet päätyisi toisen suuren pussiin. Muutoin politiikka on tosin viihdyttävä ja yllättävää verbaaliakrobatiaa. Vyön alle lyöntejä ei arastella ja usein faktat ja asiat tuntuvat jäävän mehukkaiden juorujen, inttämisen, syyttelyn, henkilökohtaisuuksien ja hurtin huumorin varjoon. Kai siellä jossain joku tekee oikeita töitäkin, mutta median kautta kansalaisille tulee varsin hiekkalaatikkomainen kuva poliitikkojen kahinoinnista.

Täällä äänestetään sekä osavaltioiden että koko Australian kattavissa federal-vaaleissa. Kaikkien (unohtama) periaattellinen pomohan on vielä(kin) emämaan kuningatar, jota edustaa down under Governor General of Australia.

Viimeisin suuri poliittinen muutos oli Labor-puolueen pääsy valtaan John Howardin luotsaaman pitkän Liberaalien kauden (1996-2007) jälkeen Kevin Ruddin johdolla. Pitkään ei voittoa ehditty juhlia, kun jo puolueen sisäisen kahinan vuoksi Rudd joutui jäähylle ja Julia Gillard nostettiin puolueen johoon, ja samalla Australian pääministeriksi. Gillard on muuten Australian historian ensimmäinen naispääministeri, eli tapaus oli senkin vuoksi merkityksellinen. Kahinat eivät kuitenkaan päättyneet tähän, vaan Gillardin aika puikoissa on ollut jatkuvaa damage controllia. Samalla Laborin linja on muuttunut puolustuspeliksi: nyt on jo aika vaikeaa erottaa valtapuolueiden tavoitteita ja käytäntöjä toisistaan - onko oikeaa eroa enää olemassakaan? Kumpikaan ei uskalla tehdä uudistuksia tai poiketa polulta liiaksi, ja molempien ote on varsin konservatiivinen ja oikealle kallistunut.

Ruddin voittaessa toivo uudenlaisesta Australiasta oli korkealla. Silloisen pääministerin anteeksipyyntö vanhemmiltaan riistetyille aboriginaalilapsille ja heidän perheilleen (Stolen Generation), sekä valtion instituutioissa kaltoinkohdelluille lapsisiirtolaisille (forgotten Australians) lupasi muutosta. Entinen pääministeri, Howard, oli itsepintaisesti kieltäytynyt esimerkiksi Stolen Generations -anteeksipyynnöstä kasvavasta paineesta huolimatta.

Gillardin nousu johtoon aiheutti kuitenkin närää joissakin Ruddin kannattajissa sekä puolueen sisällä, että äänestäjissä. Viimeisin käänne saagassa kävi tällä viikolla, kun jotkut Labor-parlamentaarikot heittivät epäluottamuslauseella Gillardia ja vaativat äänestystä johtajuudesta. Yritys jäi kuitenkin valjuksi, sillä kukaan ei noussut Gillardia vastaan valtataistelussa - kapinoitsijoiden toivoma Rudd kun ei noussut syöttiin, vaan pysyi lojaalina pääministeriä kohtaan. Yksityiskohtia tapahtuneesta tarkemmin täällä. 

Liittovaltion vaalit pidetään syyskuun puolivälissä ja game is on. Odotettavissa on siis loanheittoa, riitelyä, skandaaleja, roskisten tonkimista, henkilökohtaisia loukkauksia, raivoisaa debattia - ja tietenkin lupauksia paremmasta, aurinkoisemmasta ja rikkaammasta huomisesta.


Saatan tarvita näitä myös syyskuussa, jotta jaksaisin vaalien läpi.

18 comments:

 1. Roskisten tonkimista :DD Ihan mainio kuvaus sikäläisestä politiikasta, josta en siis ole hajulla, mutta tämän raportin luki ihan ilokseen :D

  Siellä onkin sitten hyvä äänestysprosentti, kun äänestäminen on pakollista. Tokihan voi varmaan äänestää halutessaan tyhjää. ;)

  Onko siitä jotain seuraamuksia, jos jättää velvotteen suorimatta? Sakot, jalkapuu? ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tätä olikin oikein hauska kirjoittaa :-)

   Joo, kaikenlaista muutakin äänestetään: tyhjää, mielikuvitushenkilöitä ja sukupuolielimiä :-D

   Seuraamukset ovat aivan kamalat: $20 sakko ja selvitys siitä, miksi ei äänestänyt. Syyn pitää olla hyvä, tai saa jopa $50 sakon (plus mahdolliset oikeuskulut). En ole kuitenkaan kuullut kenenkään joutuneen syytteeseen, eli todennäköisesti aika monet syyt ovat legitiimejä.

   Delete
 2. Voi ois meilläkin vaalit! Siis täällä Kanadassa. Nykyinen pääministeri näyttää aiheuttavan vaan enemmän ja enemmän tuhoa (etenkin ympäristöasiat on ihan retuperällä, kun rahoitus on poistettu) ja on hyvää pataa Yhdysvaltojen linjan kanssa -Eli siis tekee kaikki päinvastoin kuin mitä entiset pääministerit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vau, minulla ei ole mitään käsitystä Kanadan politiikasta :-( Mitä tarkoitat sillä, että rahoitus on poistettu? Ympäristöasioissa lepsuilu on aina järkyttävää :-(

   Delete
  2. Tällä meidän nykyisellä konservatiivihallituksella on intressit aivan muualla, kuin edellisillä hallituksilla. Mulla ainakin on ollut Kanadasta ennen kuva hyvin ns ympäristöystävällisestä maasta, jossa ympäristönsuojelu on ollut tärkeää. No, nyt nyt esimerkiksi vähennetty rahoitusta tai joko kokonaan lopetettu tieteellisiä tutkimusprojekteja, joihin NGOt tarjosivat täyttä rahoitusta! Viime vuosi oli aika rankkaa budget cuts aikaa täällä.

   Ja tuolla Albertan suunnalla on ne pahamaineiset oil sands jossa tuotetaan siis öljyhiekkaa ja raskasta maaöljyä, jotka tuottavat järkyttävät määrät saasteita ja tuhoaa luontoa lähes korjaamattomaan kuntoon.. ja itse lopputuote menee suurimmaksi osaksi Yhdysvaltoihin! Tätä meidän nykyinen hallitus sitten tukee:/

   Delete
  3. Uskomattoman kuuloista, minullakin on ollut Kanadasta erilainen käsitys! Tosiaan asiat näyttävät sitten muuttuneen aika radikaalisti. Luonnon kanssa pelleileminen on siinä mielessä karmeaa, että menetettyä on vaikeaa tai mahdotonta saada takaisin. Nyt pitääkin googlailla oil sands, niin saan jonkinlaisen käsityksen ympäritötuhoista/-uhista.

   Delete
 3. Olipa tosi kiinnostava postaus, kiitos! Mun pohjatietoni australialaisesta politiikasta ovat auttamattoman huonot, joten tuli tarpeeseen. :)

  Täälläkin poliitikkojen heitot ja lausunnot ovat joskus hiekkalaatikkoleikkejä muistuttavia. Viihteellistä seurattavaa, ja antavat aineksia mainiolle satiirille. No jaa, joskus ovat satiiria jopa itsessään. :D Vaikka suomalaisessa politiikassa ja poliitikoissakin on vikansa, niin oikeastaan olen tyytyväinen, ettei minun tarvitse äänestää täällä! :D

  Jännä juttu kyllä tuo äänestyspakko. Kun nyt ei ole kyse mistään diktatuuristakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täälläkin politiikasta sikiää loistavaa satiiria ja todellinen meno aika teatraalista ;-)

   Luulen, että aussit tarvitsevat keppiä vaivautuakseen rannoilta ja bbq:n äärestä uurnille ;-) Vaikka toisaalta nuo saktiot ovat sen verran mitättömät (ellei joudu oikeuteen), ettei niiden luulisi liikaa pelottavan. En taida tuntea ketään, joka ei ollenkaan äänestäisi, mutta varmasti sellaisiakin ihmisiä on.

   Delete
 4. Erikoista tuo pakkoäänestäminen. Itseä moinen harmittaisi kovasti, vaikka tähän asti olenkin äänestänyt mutta ihan periaatteesta :)

  Äänestämättä jättäminenkin on kannanotto vaikka toki varsin huono mutta ymmärrän jos joku haluaa pysyä erossa kaikesta politiikasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, toisaalta tyhjän äänenkin voi antaa ja silloin antaa sen nimenomaan kannanottona. Muutama tuttava suunnittelee tuollaista seuravissa vaaleissa, jos Labor nuoleskelee konservatiiveja yhä enemmän.

   Luulen, että Aussilasta löytyy ihmisiä, jotka eivät äänestä eivätkä toimi 'sääntöjen ja vaatimusten mukaan'. Onneksi heitä ei vainota ja jahdata viranomaisten puolesta, eikä täällä olisi siihen samanlaisia mahdollisuuksiakaan, kun ei ole sellaista väestörekisterijärjestelmää, kuin esim Suomessa. Tänne voi ihan hyvin halutessaan kadota politiikan ja muun ulottumattomiin :-)

   Delete
 5. Kun kuulin ensimmäisen kerran Australiassa asuvalta blogiystävältäni äänestyspakosta, olin ensin ihan että ei voi olla totta; onpa hirveää. Sitten ajattelin, että se voi olla ihan hyväkin juttu. Nyt olen ruvennut miettimään sitä, että kuinkakohan kannattavaa se loppujen lopuksi on, jos siellä käydään piirtelemässä sukupuolielinten sun muiden kuvia äänestyslipukkeisiin. Että olisiko parempi, jos äänestämässä kävisivät vain ne, joita äänestäminen todella kiinnostaa, vai onko parempi pakottaa epäkiinnostuneetkin uurnille?

  Milloin äänestyspakko muuten tuli Australiaan, vai onko se ollut voimassa "aina"?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minusta pakko on ollut täällä 'aina' eli ei mikään uusi juttu (en muista vuotta). Luulen, että syynä oli ihmisten äänestyslaiskuus muuten, eli haluttiin äänestysprosentti korkeammalle.

   Kinkkinen juttu: toisaalta on hyvä, että on joku syy miettiä maailman menoa ja 'omien asioiden hoitoa' edes vaalien aikaan. Ja ainakin tällä keinolla kiinnostus saattaa jossakin vaiheessa herätä, kun joutuu joka vaaleissa hiukan vaivautumaan. Ja jotenkin tuolla pakkoäänestyksella on sellainen kansaa yhdistävä (kyökki)psykologinen vaikutus, eli kaikkien ääni halutaan kuulla, ja jokainen vaikuttaa lopputulokseen. Itse saa tietenkin sitten päättää, mitä lappuun raapustaa. Ainakin kaikki saavat nurista vaalien lopputuloksista rauhassa, koska on vaikuttanut omalta osaltaan asiaan ja 'nukkuvien' määrä on mini :-)

   En osaa sanoa, onko hyvä vai huono juttu. Sen verran harvoin noita vaaleja kuitenkin on, että ei siitä äänestämisestä nyt kauheaa haittaa ole omalle elämälle.

   Delete
 6. Tosi mielenkiintoinen raportti. Ollaan koulussa keskusteltu tuosta, että onko ristiriitaista, että demokratiassa on äänestyspakko. Esimerkiksi Argentiinassakin on, mutta aika harvoissa maissa.

  Äänestysmeininki kuulostaa tosi samanlaiselta kun Briteissä. Olin Skotlannin parlamenttivaaleissa vaalivalvojana. Siinä tapauksessa, että olisi tullut toinen ihminen saman nimen ja osoitteen kanssa äänestämään, meidän saaman ohjeistuksen mukaan olisi pitänyt kysyä "are you mr. johnson from johnson street 83?" vaan uudestaan. Hahaha. Mutta eipä siinä mitään olis voinut tehdä. Olin kans aika järkyttynyt, koska jokaisen äänestäjän nimen kohdalle merkattiin hänen saaman äänestyslipukkeen numero. Eli periaatteessa jokaisen ääni pystyttäisiin jäljittämään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielenkiintoinen keskustelu teillä koulussa! Päädyttiinkö mihinkään? Minuakin tänne pysyvästi muutettuani kauhistutti tuo äänestyspakko, mutta nyt sen tuntuu olevan ihan normaali juttu :-)

   Oih, tuo Brittisysteemihän on vielä astetta kamalampi, jos äänet voidaan jäljittää!

   Delete
 7. Muita äänestysvelvollisuusmaita ovat mm. Uruguay sekä uusi kotimaani Luxemburg. Uruguayssa sakon lisäksi äänestämättömyyden seurauksena voi menettää esim. opinto-oikeutensa yliopistossa taikka eläkkeensä, ja jälkimmäisestä syystä uruguaylainen kaverini on raahannut dementoituneen mummonsakin äänestämään. Luxemburgissa taas sakko on luokkaa 100-1000 euroa (sakot ovat korkeampia jos rike on toistuva) ja äänestämättömyydestä on myös mahdollista joutua vankilaan, mutta tätä jälkimmäistä ei ole viime vuosikymmeninä käytetty.

  Minun mielestäni äänestysvelvollisuus on ihan hullun hommaa. Jos jotakuta ei politiikka ja yhteisten päätösten tekeminen kiinnosta, älkööt äänestäkö. Parempi niin kuin jonkun populistiehdokkaan äänestäminen vajavaisin tiedoin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luxemburgissa sentään äänestämättömyys tuntuu edes hiukan lompakolla, tämä aussien kakskymppiä on jotenkin naurettava...

   Mutta siis, minusta uurnilla käy äänestyspakottomissakin maissa populistiehdokkaita vajavaisin tiedon äänestäviä. Ja monet ihan järkevät ja tiedostavatkin ihmiset voivat jättää äänestämättä, kun ei muistanut tai oli huono sää tai ei huvittanut just silloin. En osaa sanoa, kumpi systeemi olisi ideaali. Esim äänestyspakottomissa maissa juuri nukkuviin voi kai vaikuttaa ääliöpopulismilla ja protestiäänillä, ja siten aktivoida heidät uurnille? Jos kokonaisäänestysprosentti ei ole kovin korkea, voi tuo heilahdus olla aika tuntuvakin politiikan kentällä! Kuitenkin toisaalta nuo pakottomissa maissa nukkuvat äänestäjät ja pakkomaissa tyhjää tai jotain puppua äänestävät ovat kuitenkin pieni vähemmistö, että molemmissa systeemeissä niiden, jotka oikeasti haluavat äänestää, äänet oikeasti ratkaisevat.

   Delete
  2. En tiennytkään, että äänestyspakkomaita on niin paljon. Olin aiemmin kuullut vain Belgiasta. Olen monesti miettinyt, miten äänestyspakko vaikuttaisi vaikkapa Suomessa. Useinhan hyväosaiset paitsi äänestävät enemmän, niin myös seuraavat politiikkaa aktiivisemmin. Ehkä äänestyspakko saisi osan huono-osaisista myös seuraamaan politiikkaa paremmin.

   Mikä siellä oikeasti on tuo äänestysprosentti? Kun tuo sanktio tosiaan on aika pieni.

   Delete
  3. Minäkin näen tuossa äänestyspakossa jotakin aktivoinnin ja tasa-arvoisuuden tavoittelun tapaista.

   Pitikin suorittaa hiukan tutkimusta noiden äänestysprosenttien suhteen: Suomessa keikkuu 70 prosentin korvilla, täällä jossakin 95 prosentin. Pelleily/protestiääniä lasketaan meillä vaaleista riippuen 2-5 prosenttia.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!