Tuesday, April 23, 2013

Aussikeittiössä

Aikaisemmin tuli mainittua, että lapsosen koulussa vietettiin 21. maaliskuuta Harmony Daytä.

"Harmony Day 21 March is a day of cultural respect for everyone who calls Australia home – from the traditional owners of this land to those who have come from many countries around the world. By participating in Harmony Day activities, we can learn and understand how all Australians from diverse backgrounds equally belong to this nation and enrich it."

Koulussa Harmony Dayn kunniaksi järjestettiin jättilounas. Pitkän pöydän antimet tulivat lasten vanhemmilta ja tarjoilu paljasti hauskasti aussikoululaisten kulttuuristen taustojen moninaisuuden. Olin vapaaehtoisena tarjoilijana ja maistamaan yllyttäjänä mukavassa tapahtumassa. Herkuteltiin ainakin intialaisella, japanilaisella, meksikolaisella, kanadalaisella, srilankalaisella, vietnamilaisella, thaimaalaisella, filippiiniläisellä, kiinalaisella, brittiläisellä, australialaisella, suomalaisella, aboriginaali- ja maoriruoalla. Toinen pöytä oli pääruoille ja toinen jälkkäreille. Kuvia sain ainoastaan pääruokapöydästä, jälkkärit katosivat niin nopeasti parempiin suihin! 


Suomesta makeaan pöytään korvapuusteja. Olivat hitti!


Maorileipää.

Kevätrullia Filippiineiltä.

Intialaisia makeita leipäsiä.


Kengurupurilaisia.
Ihania täytettyjä paprikoita.

Keskellä brittikeittiön tulos: kinkkuvoileipiä!


Notkuva noutopöytä.

Australialainen keittiö on siksi mielenkiintoinen, että vaikutteita on tullut vuosien varrella niin monelta taholta. Suurista kaupungeista löytyy takuulla 'kaikkea', mutta pienemmissäkin on yleensä verrattain hyvät valikoimat. Mitä Australiassa sitten syödään? Kim Terakesin keittokirjat tarjoavat avaimet moderniin aussikeittiöön. Kim Terakes on ruokatoimittaja, jolla on mainosala- ja ravintolakriitikkotausta. Viime vuosina Terakes on  innostanut varsinkin poikia ja miehiä ruoanlaiton pariin. Hän on perustanut Boys Can Cook -keittokoulun ja kirjoittanut miehille suunnatun The Great Aussie Bloke's Cookbookin. Muitakin keittokirjoja miehellä on vyön alla. Meiltä löytyy kotoa The Great Aussie Family Cookbook ja The Great Aussie Barbie Cookbook.  



Terakes, K. The Great Aussie Barbie Cookbook, 2007 & The Great Aussie Family Cookbook, 2010. Penguin, Camberwell.


Terakesin kirjat ovat täynnä yksinkertaisia, mutta herkullisia reseptejä ja elämänmakuisia kuvia Aussie Barbie Cookbookin alussa Terakes käy lyhyesti läpi australialaisen bbq-perinteen kehitystä sekä antaa hyviä neuvoja siihen, että omasta barbiesta otetaan kaikki irti. Onhan se sentään australialaisen elämäntavan peruspilari:


"Finally, the most important thing is to relax and enjoy cooking on your barbecue, because we all know that an Aussie barbie is about much more than just food cooked on a grill. It's about spending time with your family and friends, sharing food and conversation, having a few beers with your mates. It's backyard cricket, blockout lotion and mozzie spray. It's noisy kids in the pool, long afternoon naps and soggy paper plates.

It's the heart and soul of Australian life."


Barbie-kulttuurin keskeisyydestä kielii se, että melkeinpä jokaisessa kunnon puistossa on yksi tai useampi  bbq-paikka, jonne voi kokoontua perheen tai ystävien kanssa iltaa viettämään. Yhtä seikkaa olen muuten ihmetellyt jo pitkään: puistojen bbq:t ovat harvinaisen puhtaita, eli kaikki siivoavat jälkensä tunnollisesti. Vaikka minkälaista vandalismia ja roskittamista puistossa muuten harjoitettaisiin, en ole koskaan nähnyt tuhottua barbie-paikkaa. Voisikohan aussi-bbq:n pyhyyttä verrata suomalaiseen saunaan?

Barbie Cookbookista löytyy alkupaloja, vartaita, liha-, kana- ja kalareseptejä, salaatteja ja jälkiruokia. Seuraavaa helppoa thaimaalaista barbie-jälkkärireseptiä aion kokeilla, kun mangot taas kypsyvät kesällä:


Caramelised  mangoes with coconut sauce

1 cup coconut milk
1/2 cup grated palm sugar
4 mangoes, cheeks cut close to the stone
4 tablespoons of caster sugar

1. Keitä kookosmaito ja palmusokeri pienessä kattilassa matalalla lämmöllä sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut. Kaada maito kulhoon tai kannuun ja laita jääkaappiin viilentymään.
2. Sirota hienosokeri tasaisesti mangonpuolikkaiden päälle (leikkauspuoli) ja kuumenna grilli erittäin kuumaksi (sellainen 'raidallinen' grilli, eli chargrill). Laita mangonpuolikkaat grillin päälle sokeripuoli alaspäin noin 1-2 minuutin ajaksi, kunnes sokeri on karamelisoitunut.
3. Nosta mangot leikkauspuoli ylöspäin lautasille ja anna niiden levätä hetki, jolloin sokeri kovettuu hieman.
4. Lusikoi viileää kookosmaitokastiketta mangojen päälle ja nauti!


Aussie Family Cookbookissa Terakes kertoo omasta lapsuudenperheestään, jossa anglo-irlantilainen ja kreikkalainen keittiö kohtasivat. Lukujen lomassa on hauska lukea Terakesin 'In My Day' -muisteloita, mutta itse reseptit ovat nykypäivän makuun soveltuvia. Australialainen keittiö on muuttunut hurjasti siirryttäessä vuosikymmenien kuluessa alkuaikojen brittiruokavaliosta monikulttuurisuuden tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Lapset otetaan näissä resepteissä huomioon joko ruoanvalmistuksessa tai makuasioissa, usein molemmissa. Kirjasta löytyy kouluruokareseptejä, reseptejä kiireiseen arkeen, viikonlopun herkkuaamiais-, lounas- ja päivällisreseptejä, juhlaruokia ja lyhyt matka maailman ympäri (Japani, Thaimaa, Ranska, Intia, Malesia, Marokko ja Espanja). Matka maailman ympäri -reseptit ovat aika hassu lisä, sillä koko kirja on täynnä australialaisten suosimia tuontireseptejä kaikkialta maailmasta :-)

Katkarapusalaatti on täällä yleinen, viilentävä kesäruoka. Meidän suvussa katkarapusalaatti kuuluu ehdottomasti joulupöytään. Terakesin helppotekoiseen reseptiin on perussalaattiin lisätty saksanpähkinöitä ja kastike ei ole perinteinen tomaattinen Thousand Island, vaan öljyinen:


Prawn, watercress, avocado and walnut salad

1/2 cup walnut oil
2 tablespoons white wine vinegar
sea salt, freshly ground black pepper
6 chives, finely sliced
16 cooked king prawns, peeled
2 cups watercress leaves
1 cup walnut halves
2 avocados, peeled, seeds removed, sliced, diced or left in complete halves

Kastike: sekoita öljy ja etikka kulhossa, lisää suola, pippuri ja ruohosipuli.
Asettele ravut, vesikrassi, pähkinät ja avokado lautaselle ja lusikoi kastike komeuden päälle. Nopeaa ja herkullista!


Keittokirjoja on kyllä niin kiva lueskella, haittapuolena on ainoastaan takuuvarma nälkäinen olo :-)

12 comments:

  1. Ooh mitä ohjeita. Nam. Muutes me saimme aussiystävältämme sellaista juustoa, joka oli ihan älyttömän hyvää...en muista enää nimeä, mutta sellaista tosi hetteröistä, helposti murenevaa, maukasta. Onkohan tuttua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kauhea nälkä tuli noita lukiessa :-)
      Täällä syödään hirmuisesti cheddaria, ja niitä on eri 'vahvuuksia' riippuen kypsytysajasta. Sellaista kovaa ja helposti murenevaa. Paljon löytyy tietenkin myös muita pienten valmistajien juustolajikkeita, mutta cheddar on numero uno.

      Delete
  2. Onpas kiva päivä ja päivällinen, tollainen ois kiva jos ois Suomessakin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep, hyvä idea ja oli mukavaa, kun useimmat perheet osallistuivat tarjoilun järkkäämiseen.

      Delete
  3. Oi näyttääpä ihanalta kaikki nuo ruoat ja voin ymmärtää että korvapuustit menivät minuutissa!

    Sanna, tuhannet kiitokset teepallerosta ja teepurkista! Tulivat yli viikko sitten, tosi nopeasti! Kiitos! Ihana tuo teepurkki, aion säästää sen sitten kun on tyhjä!!! Ja tuo suloinen teepallero! Lovely!!! Halauksin, Sofia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli tosi herkullista, vapaaehtoistyön mukana tuli todella kivoja etuja :-)

      Ole hyvä, ihanaa, että tykkäsit!

      Delete
  4. mahtava postaus! Ja mitkä herkut! Ja korvapuustit, ikävä äitiä.. Aussi keittiö on mulle kyllä tuiki tuntematon, joten kiva lukea mitä siltä löytyy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tykkään kovasti noista aasialaisvaikutteisista aussiresepteistä varsinkin. Se brittiperinne on hiukan ankeampi. Siitäkin tulossa postaus ;-)
      Korvapuusteihin tulee joskus niin kova himo, ettei auta kuin ottaa kaulin käteen :-)

      Delete
  5. Aivan ihanan näköisiä tarjoiluita! Juuri tällaista kulttuurien kirjavuutta kouluihin tarvittaisiin. :)

    Tuli mieleen tästä se, kun itse Jenkeissä ala-asteen loppupuolella teimme esitelmiä eri maista, ja esittelypäivään piti tuoda esitelmämaansa ruokaa. Minä olin valinnut Islannin ja toin paikalle islantilaistyylistä saaristolaisleipää, joka suureksi pettymyksekseni ei maistunut oikein kenellekään muulle kuin omalle perheelleni. Suomesta esitelmän tehnyt amerikkalaispoika taas toi paikalle tippaleipiä, tai jotain mitä hän kuvitteli tippaleiviksi. Leivät oli nimittäin paistettu kämmenen kokoisiksi kekseiksi. Ei varmaan ollut ohjeessa tarjolla kuvaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo oli tosiaan hirmu mukava tapahtuma! Voi, tuli oikein saali, kun kuvittelin sinut saaristolaisleipasi kanssa luokassa :) Heh, littanat tippaleivat, mielenkiintoista!

      Delete
  6. Nam, mitä herkkuja! Olin jossain vaiheessa täällä Norjassa töissä päiväkodissa, jossa oli paljn maahanmuuttajalapsia ja siellä järjestettiin toisinan tuollaisia kulttuuripäiviä, jolloin kaikki toivat oman maansa herkkuja. Minä leivoin tietysti karjalanpiirakoita ja vaikka ne näyttivät huomattavasti rumemmilta kuin mummoni leipomat, maistuivat ne kuitenkin kaikkien mielestä tosi hyviltä. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karjalanpiirakoita tekee kauheasti mieli. En ole tehnyt pitkään aikaan. Kulttuuripäivät kuulostavat tosi kivoilta, meillä taitaa olla ainoastaan tuo Harmony Day ja sitten NAIDOC Week (http://www.naidoc.org.au/) jolloin kouluissa keskitytään monikulttuurisuuteen. Vaikka on monikulttuurisuus tietenkin esillä koulun arjessa ihan luonnollisena osana päivittäin, niin kuin varmaan teilläkin siellä päiväkodissa.

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!