Monday, April 15, 2013

Queenslandin herkkuja

Jostakin Sunshine Coastin garage salesta löytyi vuosia sitten pikkuinen kirjanen, johon on koottu sunnycoastlaisten suosikkireseptejä vuodelta 1978. Kirjan on painanut Queensland Country Women's Association. Paikallisia luonnonantimia mukaellen resepteissä vilisee ananasta, inkivääriä, mangoa, banaania ja papaijaa. Passionhedelmistä, avokadoista, mansikoista, appelsiinista ja vesimeloneista pitävät eivät myöskään tule pettymään. Pienestä kirjasesta löytyvät alkupalat, pääruoat, jälkkärit, juomat, makeiset, kakut, keksit, hillot ja säilykkeet. Voin kuvitella, kuinka 70-luvulla Sunshine Coastilla kasvaneiden lasten korvista pursusivat ulos nuo yllämainitut ainesosat :-) 


QCWA: Sunshine Coast Recipes. CWA, Nambour, 1978.


Ensimmäiset Country Women's Associationit perustettiin vuonna 1922 Queenslandissa ja New South Walesissa. Järjestöön saivat liittyä naiset, joiden (perheiden) toimeentulo tuli maasta, toisin sanoen maanviljelystä, hedelmätarhoista, villasta tai karjasta. Myöhemmin vastaavat järjestöt perustettiin myös muihin osavaltioihin. Vasta 1945 kaikkien osavaltioiden järjestöt yhdistyivät Country Women's Association of Australia -kattojärjestön alle. Osavaltioiden järjestöt ovat silti edelleen verrattain itsenäisiä. Sittemmin sääntöjä on myös höllennetty niin, että kaikki naiset voivat liittyä järjestön jäseniksi, tulipa toimeentulo mistä tahansa toimesta.

Country Women's Associationin missiona on ollut alusta saakka toimia vertaistukiryhmänä keskuksista kaukana ja ajoittain eristyksissä eläville naisille. Järjestö tukee jäseniään sairaanhoitokuluissa, lasten koulumaksuissa, tulvien ja kuivuuden aiheuttamissa kustannuksissa, maanviljelyksen ja karjatalouden kehittämisessä sekä miljoonassa muussa asiassa. Voin kuvitella, että silloin perustettaessa, 20-luvulla, ja sen jälkeenkin, järjestö tarjosi varsinaisen henkireiän kaukana muustaasutuksesta eläville naisille kokouksineen ja lehtineen. Internet on tarjonnut nykyään pitkien matkojen päässä kaupungeista asuville ihmisille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia esimerkiksi opiskelun, tiedonhankinnan, kommunikaation ja palveluiden muodossa. CWA:t ovat usein näkyvästi esillä sellaisissa tapahtumissa, kuten Agricultural Showt ja Royal Showt, joita järjestetään vuosittain joka puolella Australiaa. Me vierailimme Agricultural Showssa viime vuonna täällä.

Takaisin alkuasetelmaan: viime viikolla yrmisteli hedelmäkorissa vanhentumisen rajamailla oleva banaanipariskunta ja ylipehmeä päärynä. Ajattelin hiukan soveltaa ja heitin sitten päärynänkin mukaan Sunshine Coast Recipes -kirjasen Banana Breadiin. Banana Bread on loistava tapa päästä eroon vanhoista banaaneista ja laittaa ne herkulliseen hyötykäyttöön. Resepti menee näin: 

1 cup mashed bananas (käytä vain ylikypsiä, aromikkaita banaaneja!)
1 3/4 cups self-raising flour
1/8 teaspoon bi-carb soda
1/4 teaspoon salt
2/3 cup caster sugar
75g shortening (margariini tai voi)
1 egg
2 tablespoons water
1/2 cups walnuts
1 teaspoon grated lemon rind

Sekoita sooda, jauhot, suola ja sokeri keskenään ja lisää muna, pehmeä voi/margariini ja vesi. Sekoita hyvin. (Minun taikinani oli tässä vaiheessa aika kuivaa. En tiedä laitoinko ajatuksissani liikaa jauhoja mukaan, vai mitä, mutta lisäsin lorauksen vettä. Päätin myös olla raastamatta sirtuunankuorta, joten lisäsin sen sijaan taikinaan tässä vaiheessa myös lorauksen limetistä puristamaani mehua sitruunaisen maun saamiseksi.) 

Lisää pähkinät ja banaanimössö (ja muussattu päärynä) ja sekoita hyvin. 

Kaada voideltuun kapeaan leipävuokaan ja ripottele sitruunankuori päälle (skippasin siis tämän). 

Paista esilämmitetyssä, 'keskilämpöisessä' uunissa noin tunti. Minä arvioin sen keskilämmön noin 190 asteeksi ja leipä valmistui alle tunnissa. Testailin pari kertaa puutikulla varmistuakseni, että kaikki oli ok. Tulos oli tällainen:


Jotenkin tästä taisi tulla täydellinen, vaikka itse sanonkin :-)

 
Nam, nam.

Olin ihan yllättynyt tuloksen herkullisuudesta, vaikka tulikin siis sooloiltua reseptin kanssa ja jauhotkin taisivat mennä ajatuksissani mittaillessani hiukan sinne päin... Banaanileipä on todella herkullista, ja terveellisemmän version saa varmasti aikaan vaihtamalla sokerin hunajaan tai raakasokeriin, lisäämällä jauhojen sijaan hiukan lesettä, ja niin edelleen. Testailemaan siis! Piristystä ja juhlallisuutta banaanileipään saa vaikka vaihtamalla veden vahvaan kahviin ja lisäämällä mukaan kanelia, muskottipähkinää ja vaniljaa. Mahdollisuuksia on rajattomasti!

Sunny Coast -hengessä herkuttelin leivällä T2:n Brisbane Breakfast -teen kanssa. Siinä mustaan teehen on lisätty pikkuinen häivähdys mitäpä muutakaan kuin mangoa :-) Banaanileivän tykkään syödä ihan sellaisenaan, vaikka oikeaoppisesti kai tulisi levittää vielä voita päälle. 


Kaunista Brisbane Breakfast -teetä kauniissa kupposessa.

Johnson Brothersin 'Road to Windsor' -sarjan korvattomat pikkukupposet ovat suloiset <3



19 comments:

  1. Vesi herahti kielelle, näyttää herkulliselta. Paikalliset luonnonantimet sai minut vihertämään kateudesta, paikalla kypsyneet hedelmät ovat niin paljon maukkaampia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No niin ovat, ja australiassa rakastan sitä, että niitä on mahdollista hankkia supermarketin lisäksi tienvarsien kojuista ja markkinoilta suoraan kasvattajilta, eli tuoreus on huippuluokkaa ja hinta suht edullinen. Kaupoissa niihin tulee lisää hintaa väliportaiden vuoksi.

      Minulla on kova ikävä Sunny Coastin antimia. Meillä on täällä hiukan erilaista, kun ilmastokin on eri. Tomaatit, kesäkurpitsat ja munakoisot saamme tosin helposti tuoreina täällä.

      Delete
  2. Ooh ja aah, "ananasta, inkivääriä, mangoa, banaania ja papaijaa. Passionhedelmiä, avokadoja, mansikoita, appelsiinia ja vesimelonia"... Tuohan kuulostaa ihan taivaalta :) Jotenkin oudosti täällä meillä päin ei ihan kauhean paljon ole hedelmävalikoimaa ja ne ovat to-del-la kalliita omasta mielestäni. Pöh. Ja sitä kun luuli, että kyllä täällä Aasiassa sitten saa herkutella hedelmillä päivät pitkät. Noh, mansikat ovat ehkä se ihana poikkeus säännössä, ne ovat jo aika edullisia ja maistuvat hyviltä :) Ehkäpä kesä tuo meillekin enemmän paikallista valikoimaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, mielenkiintoista kuulla sitten mitä sieltä löytyy kesällä? Mietin kaikenlaisia korealaisia marketteja, missä olen ollut ostoksilla, mutta hedelmät eivät tosiaan muistu mieleen.

      Kun me asuttiin Sunny Coastilla, laitettiin papaijansiemenet maahan ja jo 6kk kuluttua oli puu pystyssä ja vuoden sisällä kantoi hedelmää. Melkoinen kasvutahti! Tuloksena oli tosin se, etten vieläkään vapaaehtoisesti syö papaijaa, sillä tuli vedettyä sen verran monet överit... Mutta avokadoista, inkivääristä ja melonista en saa koskaan kyllikseni!

      Delete
  3. Replies
    1. Ole hyvä, nyt vain soveltamaan ja kokkailemaan! Tästä tulee aina hyvä mieli, kun ei tarvitse heittää mustuneita banskuja roskiin!

      Delete
  4. Yummy,banana bread:)Mun ylikypsät banskut yleensä päätyy joko pakastimeen paloina tai kuivuriin muussattuna jonkun muun kanssa (hedelmänahkaksi) mutta kyllä banaanileipääkin voisi välillä tehdä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, mitä teet pakastetuista banaaneista? Sain helteellä lainaan ystävältä Yonanas-laitteen, jolla saa tehtyä ihanaa jälkkäriä pakastetuista hedelmistä. Ihanan kermaisen makuista, vaikka siinä ei ole mitään muuta kuin hedelmiä ainoastaan. Banaani on must, ja sitten voi lisätä muuta maun mukaan. Oletko kuullut moisesta? Minulle oli ihan uusi vempain.

      Delete
    2. Maailman parasta ja helpointa frozen jugurttia tai jätskiä.
      http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2008/11/frozen-yogurt.html

      tai sitten laitan monitoimikoneeneen niitä ja vaikka muita hedelmän palasia(nyt mansikoita kun niitä on )ja sekoitan jätskiksi.Vähän makeutusta joukkoon ja nami.Smoothieihin lisään myös niitä banskupaloja. Kävinkin heti googlaamassa tuon Yonanas-laitteesi ja kas sillä saakin tehtyä samaa...Ja mahdollisuudet loputtomat.. Mä olen aina tehnyt niitä ihan monitoimikoneessa tai blenderissä.Ja mulla on kuivuri jolla teen niitä hedelmänahkoja.

      Delete
    3. Kiitos! Samalta kuulostaa eikä edes tarvitse erikoislaitteita ;-)
      Me jätettiin kuivuri Sunny Coastille. Sillä juuri kuivattiin ahkeraan papaijaa... Myös kirsikkatomaatteja kuivailtiin ja sitten säilöttiin öljyyn yrttien ja valkosipulin kanssa - herkkua!

      Delete
    4. Aika kivasti noita voi laittaa ilman sitä Yonanas-laitetta,mutta ihan kivalta se vaikutti.Kuivurilla sen sijaan voi tehdä vaikka mitä!Ruokablogissa on varmaan jo lähes parisataa ohjetta jossa olen käyttänyt kuivuria.

      Delete
  5. Ooh, kesää ja Etelän hetelmiä odotellessa. Tänään ostin ekan hunajamelonin kokeeksi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minä puolestani odottelen innoissani talven salaatteja ja vihanneksia ;-)

      Nam, hunajameloni on kyllä herkkua!

      Delete
  6. Aaah, banana bread! Pitää kyl ittekki kokeilla joskus tehä, oon vaan hankkinu kahviloista niitä. Ja mangokautta odottelen taas kärsimättömänä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helppo kuin mikä tehdä itsekin, ja ihan tuoreena tosi herkkua!

      Jotenkin tän vuoden mangot meni liian nopeasti ohi enkä ehtinyt täysillä nauttia :-( Pari 'traytä' sentään tuli kannettua kotiin!

      Delete
  7. Mun täytyy nyt nolona tunnustaa, että en ole tainnu koskaan maistaa banaanileipää ja että mulla on sitä kohtaan vähän ennakkoluulojakin. Banaani ja leipä... Mutta tuo sinun leipäsi näyttää kyllä tosi hyvältä. :-) Meillä on melkein aina noita ylikypsiä banaaneja (mistä niitä tulee, hih), mutta kun ei ole uunia, niin pitäisi kehitellä niille muita käyttötapoja. Jaelin vinkin mukaan olen joskus pakastanut banaaneja, mutta ne tuppaavat sitten unohtua pakastimeen.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kysymys on harhaanjohtavasta nimestä. Oikeasti tuo on sellaista kahvikakkua. Voisi vaikka laittaa jonkinlaisen sokerikuorrutteen päälle, niin harhaluulot poistuvat. Mmmm, kevyt karamellikuorrutus sopisi hyvin, tai vaikka sellainen limellä maustettu valkoinen kuorrute... Harmi ettei teillä ole uunia. Haastavaa varmasti kokkailla. Tuo Yonanas oli kyllä hyvä juuri kesällä ja siihen tosiaan saa ne pakastetut banaanit menemään vaivattomasti. Jos olisi enemmän kaappitilaa ostaisin sellaisen heti, nyt pitää vielä miettiä ainakin talven yli :-)

      Delete
  8. En ole keittiöhommista kiinnostunut (olen ihan tumpelo), mutta rakastuin tuohon teeastiastoosi, ihastuttava!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banaanileipä onnistuu tumpeloltakin, jos siis joskus tekee mieli kokeilla. Minähän olen erikoistunut lukemaan reseptejäkin väärin, malliin 1/2 dl voi ollakin 12dl, kun kiireessä tai ajatuksissaan lukaisee...

      Mutta siis nuo kupposet ovat aivan ihanat. Sellaiset kämmenelle juuri sopivasti istuvat. Minulla on vain pari, mutta yritän metsästää jostain antiikkikaupoista lisäosia. Sieltäpäin voisit varmaan näitä löytää helpommin!

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!