Friday, April 5, 2013

Sairaan kallista
Nyt on kaikki kuitit sun muut muutaman viikon takaisesta viisaudenhammasoperaatiosta kerätty kasaan ja jopa laitettu järjestykseen. Oli siis aika astua Medicare-toimistoon ja saada takaisin korvaus niiltä osin, joihin on oikeutettu. Kaikki hampaisiin liittyvä on aika nihkeästi Medicaren piirissä, joten en odottanut ihmeitä. 

Suomalaisille (ja muutamille muunmaalaisille) pitkäaikainenkin lomailu Australiassa on siinä mielessä helppoa, että Medicarella ja KELA:lla on keskinäinen sopimus (katso reciprocal health care agreements sivun lopussa), jonka puitteissa monet standardisairaalahommat hoidetaan maksutta tai tuettuna julkisen sairaanhoidon piirissä. En kuitenkaan kehoita ketään jättämään matkavakuutusta ottamatta sillä kaikkea sairaanhoitoakaan Medicare ei korvaa, ja jos joudut jostakin syystä yksityisen sairaanhoidon piiriin, kalliit laskut on maksettava omasta pussista, jos on ilman matkavakuutusta liikkeellä. 


Kuva napattu aulasta ennen reilun tonnin laskun maksamista, taas.


Asiaan siis. Medicaren lisäksi aussit voivat hankkia yksityisen terveydenhoitovakuutukseen samaan tyyliin kuin Suomessa. Minä en ole yksityisvakuutusta hankkinut, sillä valikoimaa on niin valtavasti, että minusta on ollut todella hankalaa lueskella kaikkien pienellä präntättyjä ehtoja. Lisäksi monet vakuutukset on laadittu sillä keinoin, että niitä on vaikea verrata toisiinsa. Epäilemättä tarkoituksella. On tietenkin olemassa kaikenlaisia valintaa helpottavia sivustoja, kuten esimerkiksi tämä, mutta en ole varma siitä kuinka luotettavia ja päivitettyjä nuo palvelut ja niiden tiedot ovat. Toisekseen, kun asumme nyt täällä landemmalla, monet yksityisvakuutetut ystäväni ovat valittaneet, siitä, etteivät saa vakuutuksestaan mitään irti, sillä hienossa yksityissairaalassa ei ole esimerkiksi ollenkaan emergency-palvelua, vaan hätätapauksissa on aina mentävä julkiseen sairaalaan, ihan niin kuin muutkin. Kuitenkin muutama viikko sitten saamattomuuteni  terveydenhoitovakuutuksen suhteen harmitti hurjasti, sillä olisin säästänyt pitkän pennin.


Sairaalan kaunista trooppis- ja uskonnollistunnelmaista sisäpihaa.

Viisaudenhammasleikkaus (3kpl hampaita, kaksi niistä hankalia tapauksia) tuli maksamaan palttiarallaa $4200. Kaikkia kuluja en ole tähän summaan laskenut, esimerkiksi taksikyytejä ja lääkkeitä, vaan tuon verran olen pulittanut yksityissairaalalle, kirurgille, hammaslääkärille ja anestesialääkärille yhteensä.  Missään vaiheessa en saanut kokonaiskuvaa operaation hinnasta, sillä kaikki neljä operoivat vain oman praktiikkansa puitteissa eivätkä suuremmin näytä kommunikoivan keskenään. Viimeinen lasku pläjähti eteen leikkauspäivän aamuna, kun saavuin sairaalaan. Kukaan ei aikaisemmin ollut viitsinyt mainita reilun tonnin pikkulaskusta, johon kuului leikkausteatterin ‘vuokraus’ ja sairaalan sänky, sekä herkullinen leikkauksenjälkeinen munavoileipä ja omenamehu ;-) Jokaisen leikkaukseen osallistuvan instanssin toimistoissa ravatessani kuulin siis leikkauksen ‘summan’, mutta summalla viitattiin vain heidän omaan osuuteensa asiassa, eikä kenelläkään ollut hajuakaan siitä, mitä toiset laskuttavat omasta osuudestaan. Kirurgi saapuu kaupunkiin ainoastaan kerran kahdessa kuukaudessa, eli jos ei halua ikuisuuksia odotella (leikkauspäivät on hetkessä varattu täyteen), on tilaisuus (ja laskut) otettava vastaan kiireisissä merkeissä.


"The Love of Christ Urges Us"


Yksi asia, johon en varmaan koskaan totu, on se, että yksityissairaalat ja –koulut ovat suurimmaksi osaksi joko katolisen tai protestanttisen kirkon omistuksessa. Jotenkin tuntuu oudolta yhdistää usko varsinkin terveydenhoitoon. Ymmärrän, että jonkin uskonnollisen vakaumuksen omaavat vanhemmat haluavat lähettää lapsensa saman vakaumuksen jakavaan opinahjoon, mutta sairaalassa haluaisin tuntea olevani ensisijaisesti lääketieteellisen koulutuksen ja tekniikan, ehkä Herran hallussa. Näinhän asia varmasti onkin, mutta silti olo oli hiukan kuin olisi tullut leikatuksi luostarissa tai kirkossa sairaalan sijaan. Myös sängyllä leikkausta odotellessa lukemani Nälkä-kirjan vampyyrikansi sai oloni omituiseksi ja mieleen tuli kaikenlaisia kauhuelokuvia, joissa juuri uskonto ja yliluonnolliset pahikset taistelevat… Mielikuvitus laukkasi siis rauhoittavien lääkkeiden nielaisuun saakka, minkä jälkeen laitoin kirjan laukkuun ja olo oli oikein pilvenhattaraisen mukava.

Herätessäni unilta vierestäni löytyi tarjottimella se kallis munavoileipä ja lasi mehua. Arvatkaa tekikö mieli syödä?Siltä varalta, että henki menisi, valitsin buddhalaisen juttukaverin viimeisille hetkilleni.


Takaisin postauksen alkutilanteeseen: kuitit ovat nyt järjestyksessä ja loppusumman järkytys on hiukan laantunut. Tänään marssin sitten Medicare-toimistoon anomaan polvillani niitä korvauksia, joita kyseisestä operaatiosta voin saada. Niinkuin sanottua, hammasjutuissa korvauksia saa nihkeästi. Loppujen lopuksi Medicare-korvausten yhteissumma oli ruhtinaalliset $242.95! Leikkauksen kokonaissummaksi ja maksettavakseni tuli siis hiukan vajaa $4000. Tokihan oli mukava saada pari sataa takaisin - parempi kuin ei mitään - mutta aika katkera olen tästä systeemistä, jossa on vaikeaa saada kokonaiskuvaa kustannuksista missään vaiheessa prosessia. Ensikertalaisena menin siis lankaan, enkä tajunnut kuinka asiat toimivat. Onneksi en ole tarvinnut sairaanhoitoa aikaisemmin ja toivottavasti en tarvitse näitä tietoja käytännössä tulevaisuudessakaan. Mutta jos nyt niin sattuisi käymään, että operaatio olisi joskus taas edessä, osaisin nyt paremmin kuulustella kuluja ja ymmärtäisin kuinka omitusen irrallisesti tällaiset operaatiot organisoidaan ainakin täällä maaseudulla. Kun ottaa huomioon näin suuret kustannukset, kannattaisi ehkä jopa matkustaa johonkin suureen kaupunkiin, jossa hinnat ovat edullisemmat ja voisi sairaslomailla virkistävissä maisemissa.

25 comments:

 1. Jännää että tuo leikkaus tehtiin ihan sairaalassa eikä hammaslääkäriklinikalla. Aika hienot puitteet kuitenkin hoitopaikalla,mutta huh,tulipa kalliiksi ja korvaus noinkin pieni:(
  Täällä on pakollinen sairasvakuutus,ja kuukausittainen maksu menee tulojen mukaan.On useita sairaskassoja josta saa valita mieleisensä. Olen tyytyväinen,pääsen yksityislääkäreille,kokeisiin,hoitoihin ja tuo vakuutus korvaa aika hyvin kaiken.Hammaslääkärikulut eivät kuuluneet siihen aikaisemmin,mutta nyt nekin kuuluvat,jos menee sairaskassojen klinikoille.OECD:n Better Life-rankingissä Israel sijoittuikin terveyspuolella viidenneksi,kun taas Suomi oli vasta sijalla 20 mutta Australia on siellä top sijalla 3!

  http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/health/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Leikkaus oltaisiin varmasti tehty klinikalla, jos täällä olisi ollut suukirurgin klinikka. Nyt vieraileva kirurgi suoritti leikkauksen sairaalassa, jonka kanssa tekee yhteistyötä.

   Korvauksiin olin kyllä hiukan pettynyt :-(

   Täälläkin on pakollinen Medicare-maksu, joka menee tulojen mukaan, mutta sillä rahoitetaan siis tuota julkista puolta ja noita pikkukorvauksia, jos joutuu pakon vuoksi menemään yksityiselle, niin kuin minä. Ihan pienituloiset eivät maksa mitään ja suurituloiset maksavat enemmän, kuin keskituloiset.

   Onko siellä sitten minkälainen julkinen sairaanhoito, vai onko kaikki yksityistä?

   Täytyy mennä kurkkimaan linkkiä, mielenkiintoista!

   Delete
  2. ON julkinen sairaanhoito;suurin osa sairaaloista julkisia mutta esim.sairaskassastani sain kirjan,jossa lista eri alojen yksiyisistä lääkäreistä ,jotka työskentelevät osittain myös sairaskassalle. Voin myös valita yksityisen sairaalan ja saada siitä korvausta,en muista miten paljon.Mutta julkiset täällä aika hyviä kuitenkin.

   Delete
  3. Apua, mikä pisti silmään oli tuo 'obesity rate', joka suomalaisilla aikuisilla on tutkimuksen mukaan 15.7% (vuonna 2008) ja Australiassa 60% (ei vuotta)!!! Israelissa luku oli 13.8% (2008). Huh, huh. Aion tässä viikonloppuna kirjoittaa yhden ruokapostauksen, joka voi hiukan valottaa asiaa...

   Delete
  4. Onpas hyvän kuuloinen systeemi. Täälläkin (kai) ne korvaukset olisivat olleet hiukan paremmat, jos ei olisi ollut suukirurgiasta kyse :-(

   Delete
 2. Tunnen tuskasi - yritän juuri valita itselleni pakollista sairausvakuutusta Sveitsistä. Yhtiöitä on kymmenittäin, eivätkä vakuutuspaketit tietenkään vertailukelpoisia keskenään. Täkäläinen systeemi on varmasti tosi hyvä sitten, kun siihen pääsee sisälle, mutta tätä valinnan tuskaa...

  Toivottavasti hampaat kuitenkin ovat nyt kunnossa ja olet jo toipunut! Terveydelle on vaikea laittaa hintalappua, vaikka juuri sen hintalapun nähtyä kirpaiseekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sympatiaa sinnekin! Valitseminen on kauhean vaikeaa, varsinkin, kun ei ole sellaista säännöllistä vaivaa (kopu,kopu) jonka vuoksi pitäisi ravata usein lääkärissä ja jonka perusteella voisi arvottaa noita vaihtoehtoja.

   Maanantaina on tarkastus, ihmeellisiä turvotuksia on vielä poskissa, mutta onneksi pääasiassa sisäpuolella, eli fingers crossed kaikki on ok!

   Niin, ihan totta, mieluummin maksan, kuin oireilen ja sairastan. Ehkä nyt sitten kuitenkin valkkaan vaikka tuon vertailusivun suositteleman paketin, ja toivon parasta. Eihän sitä koskaan tiedä, mitä tulee eteen. Tämäkin homma tapahtui niin yhtäkkiä.

   Delete
 3. No huh huh, melkosen kallista lystiä :/
  Onneksi viisaudenhampaita on rajallinen määrä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopas muuta! Onneksi ei tosiaan tarvitse tästä ainakaan enää maksaa...

   Delete
 4. Mahtoi olla iso munavoileipä!

  Ei vaan vakavasti ottaen, olen aivan järkyttynyt tuosta summasta, joka sinun maksettavaksesi jäi! Kerrasta kai viisastuu, mutta aika kalliiksi tuli kyllä tuo oppitunti. Ihan käsittämätön systeemi. Koskeeko tuollainen maksujen irrallisuus ihan kaikkia operaatioita vai vain hammashoitoa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, enkä edes ottanut moisesta gourmet-ateriasta kuvaa, sillä leukani oli jääpusseilla pakatussa kääreessä ja syöminen ei jotenkin heti tullut mieleen...

   Terveydenhoitosysteemi on täällä kokonaisuudessaan kyllä hyvä ja minun tapauksessani tuohon hintaan vaikutti varmasti seuraavat kolme linkittynyttä tekijää: 1. Asuinpaikka kaukana sivistyksestä, eli rajalliset palvelut - kirurgi lennätettävä muualta ja siksi pakko käyttää yksityissairaalaa. 2. Aikuisten hammashoidon minikokoiset Medicare-korvaukset. 3. Ne kaksi viisaudenhammasta olivat sen verran hankalat tapaukset, että leikkaukseen tarvittiin erityisosaamista ja aikaa = rahaa kului silloinkin enemmän kuin kirurgi oli alunperin arvioinut.

   Järkkyhinnat ja huono korvattavuus koskee vain aikuisten hammashoitoa. Lapsille ja nuorille kaikki hammashoito on ilmaista tai edullista, käsittääkseni.

   Muutama vuosi sitten mieheni jouduttiin leikkaamaan pikaisesti ja vielä kahteen kertaan. Myös hänen (ei hampaisiin liittyvä) leikkauksensa tehtiin samassa yksityissairaalassa, mutta meille jäi maksettavaksi $0. Ja kun esimerkiksi itse synnytin ja kävin kätilön juttusilla raskauden aikana, ei kuluja tullut kuin muutama kymppi, vaikka loikoilin julkisessa sairaalassa muutaman päivän synnytyksen jälkeenkin (eri osavaltiossa tosin).

   Tuo maksujen irrallisuus tuli kyllä ihan puskasta, eli saattoi olla (toivottavasti) vain tapauskohtainen? En muista samaa tapahtuneen mieheni leikkauksen suhteen (jonka muuten jo ehdin unohtaa kun tuota juttua kirjoittelin), hänen ei tarvinnut erikeen ravata nukutuslääkärin vastaanotolla niin kuin minun. Julkinen sairaala taisi hoitaa nuo jutut hänen puolestaan. Meillähän ei muuten tässä kaupungissa ole ollenkaan julkista hammashoitolaa, eli kaikki hammasjutut on tehtävä yksityisellä. Ehkäpä siksikin asiat menivät niin kuin menivät...

   Delete
 5. Kallistahan se on. Täälläkin nuo yksityissairaalat laskuttavat joka asiasta, mutta hoito on sitten älyttömän hyvää. Ja Suomessakin kustannukset olisi ihan toiset, jos niitä ei maksettaisi verorahoilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Oli tuollakin hoito ihan hyvää ja kauniit puitteet. Kyllähän Suomessakin vastaava kai yksityisellä puolella maksaisi aika paljon? Onneksi ei sentään kaikkien terveysjuttujen vuoksi täydy ravata yksityisellä ja korvaukset, kun kyseessä ei ole hampaisiin liittyvät asiat, ovat ihan hyvät, eli ei ole kallista.

   Delete
 6. Voi, kamalaa kuinka kallista :( Kyllä täällä Suomessa on vaan hyvä sairaanhoitojärjestelmä. Tsemppiä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, kirpaisi kyllä, ja varsinkin kun sain takaisin tuon korvaussumman...
   Onneksi normaalisti nuo sairaalavisiitit ovat paljon edullisempia, niin kuin tuossa Hipun kommentin alla olevassa saagassa selitän :-)
   Kokonaisuudessaan terveydenhuolto on täälläkin tosi hyvissä kantimissa eikä esimerkiksi leikkauksiin tai hammashoitoon tarvitse jonotella sen kummemmin. Minun tapaukseni oli hiukan poikkeuksellinen, mutta tosiaan hyvä oppitunti siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, varsinkin jos joutuu täällä landemmalla operoitavaksi ja jos operaation kohteena ovat hampaat!

   Delete
 7. Huh, mikä hinta - varsinkin kun et saanut mitään, vaan päinvastoin sinusta otettiin jotain pois...

  Jäin miettimään tuota viimeistä kuvaa ja sen sanomaa. Aika jännää, että tunnisteeseen laitetaan uskontokunta. Voisihan siinä olla vaikka lähiomaisen puhelinnumero, allergiat lääkkeille tai tieto elintenluovuttajasta - mutta uskonnollinen näkemys? Aikas mielenkiintoista - haluaisitko avata asiaa lisää?

  Varmaan valitsisin itsekin buddhalaisen juttukaverin viimeisiin henkäyksiin - siis jos ei omaa miestä siihen kelpuutettaisi. Olisihan se kiva kuulla, että nou hätä, elämä jatkuu seuraavassa elämässä. Että ei tässä mikään pääty, paitsi tämä elämä.

  Ilona

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullekin oli uutta tuo uskontokunta tunnisteessa. Muutkin tiedot, lähiomaiset yms laitettiin toki lomakkeeseen, kun kirjauduin sisään, mutta siis jostakin syystä tuo uskonto sitten valikoitui nimen, iän, sukupuolen ja osoitteen lisäksi rannekkeeseen. Onkohan tämä yleistä näissä uskonnollisten ryhmien omistamissa sairaaloissa, etteivät sitten automaattisesti ala sanomaan ave mariaa, jos jokin menee pieleen? En yhtään tiedä. Julkisella ei muistaakseni edes kysellä mitään uskontoon liittyvää, mutta tietenkin sielläkin voi ilmoittaa, jos on jotain uskonnollisperusteisia erityistarpeita.

   Mietinkin tuon rannekkeen nähdessäni, että mistähän se sairaala sitten löytäisi minulle juttukaverin, kun tässä kaupungissa ei ole edes mitään virallista buddhalaista paikkaa tai edes seuraa.

   Delete
 8. Tosi mielenkiintoista. Mitä vaihtoehtoja listalla oli? Voisiko siinä lukea ateisti tai agnostikko tai uskonnoton? Kenet sellaiselle haettaisiin kaveriksi?

  Ja sitten pikkaisen skeptisesti mietin myös sitä, että voiko tuolla pienellä sanalla ranteessa olla vaikutusta palveluun ja hoitoon? Ammattilaisia sairaanhoitajat ja lääkärit varmasti ovat, mutta jos jumalalliset tekstit ovat sairaalan seinillä noin suurella ja olo on kuin kirkossa, niin voisiko tieto vääräuskoisuudesta vaikuttaa edes alitajunnan tasolla hoitohenkilökuntaan ja heidän käytökseensä? Entä muslimi - kristityn perusvihollinen, mites sille käy?

  Mutta siis, mielenkiintoinen havainto - kiitos kun jaoit sen täällä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin onkin! Listaa ei ollut ollenkaan, joten itse sai kirjoittaa mitä halusi. Täällä on ateisteja (reilu 22%) ja muita (reilu 7%) niin paljon, että varmasti tuollakin säännöllisesti törmätään eriuskoisiin ja uskottomiin. Mietinkin, että oliko tuo uskontojuttu siinä sen vuoksi, ettei sitten tultaisi millään katolisella puheella häiritsemään eriuskoisia?

   Uteliaisuudesta menin nyt kurkkamaan sairaalan vision ja mission -sivua, ja siellä oli tällaista:

   "To live and proclaim the healing touch of God’s love where we invite people to discover the richness and fullness of their lives, give them a reason to hope and a greater sense of their own dignity.

   To continue the healing mission of Jesus Christ through the provision of health care services that promote life to the full by enhancing the physical, intellectual, social and spiritual dimensions of being human."

   Minullakin kävi mielessä se, että saako eriuskoisena ehkä erilaista palvelua negatiivisessa mielessä, mutta oma kokemukseni henkilökunnan suhteen oli kyllä hyvin positiivinen, ainoa negatiivinen asia oli tosiaan tuo loppusumma ;-) Kyllähän nuo uskonasiat voivat kuitenkin alitajuntaisesti ihmisiin vaikuttaa, mutta toivottavasti niiden kanssakäymisten kautta tulee positiivinen käsitys toisin uskovista. Toisaalta taas tuo varsin runsas kristillinen koristelu ja julistus sairaalassa saattaa jo tehdä joidenkin potilaiden olon sen verran epämukavaksi, että mieluummin matkustavat jonnekin muualle hoidettavaksi.

   Mielenkiintoisia juttuja nämä!

   Delete
 9. Mietiskelin tuota vakuutushommaa hiljattain kissojen kannalta. Meillä ne taitavat kuulua kotivakuutukseen, mutta en ole ihan varma kuinka kattava se on. Kissojenkin kirurgia saattaa nousta hintavaksi, ja vaikka aika isoja summia maksankin, joissain se kipuraja kuitenkin eläimen kohdalla tulisi vastaan. Mieluummin maksaisin siis vakuutusta kuin joutuisin pohdiskelemaan eläimen hengen hintaa... :/

  Miten muuten ateistit, kukas heidän kanssaan viime hetkinä jutustelee?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, minäkin taidan alkaa nyt tästä viisastuneena vakuuttelemaan itseäni ja perhettä enemmän.

   Olen kuullut kyllä kaikenlaisia kauhutarinoita tähtitieteellisistä eläinlääkärimaksuista, jos on siis mistään isommasta tai erikoisemmasta leikkauksesta kyse.

   Enpä tiedä, kenet lähettäisivät ateistin seuraksi... leffavalikoiman?

   Delete
 10. Kipeä homma kaikin puolin. Onneksi viisaudenhampaat voi leikata vain yhden kerran. Minullakin ne ovat ne ainoat, mitä kropasta on leikelty tähän mennessä.

  Noihin vakuutuksiin kannattaa varmaan perehtyä, jos ei muun niin mielenrauhan takia.

  Ranskassa jos jokin toimii, niin edes ylimääräisten sairasvakuutusten ansiosta toimiva Mutuelle-järjestelmä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa hyvltä tuo Mutuelle.

   Nyt on siis perehdyttävä noihin vakuutusjuttuihin tosissaan.

   Ainoa lohtu taitaa olla se, etteivät nämä viisaudenhampaat enää vaivaa!

   Delete
 11. Lohkaisin eilen palan hampaastani ja huomenna pitäisi varata pikaisesti aika sen korjaukseen. Hampaaseen ei onneksi satu, mutta lompakkoa alkoi särkeä välittömästi jo etukäteen. Norjassa nimittäin aikuisten hammashoito ei ole osa terveydenhoitoa (!) eikä siitä korvata mitään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voihan karmeus! Mä sentään sain sen parisataa takaisin... Sielläkään ei hammaslääkärien taksat varmasti ole halvimmasta päästä :-( Pieninumeroisia laskuja toivottelen!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!