Tuesday, June 11, 2013

"Curiouser and curiouser!"

Kirjablogien olemassaolo on herättänyt myrskyn vesilasissa, ja nyt pipot kiristävät, herneet pujahtavat neniin, kailotetaan vallasta ja vastuusta, silmälaput ovat tiukasti silmillä ja kuulokkeet korvilla, niissä oma musa lujalla. 

Noin niin kuin dramatisoidakseni :-) 

Oikeasti ihan asiallisesta keskustelusta on kyse, vaikka joskus yleistykset ja 'vaatimukset' voivatkin kuulostaa yllättäviltä ja epäreiluilta. Ihan hyvä olla tuollaisistakin käsityksistä tietoinen.

En nyt ehdi tai jaksa linkata lukuisia blogikeskusteluja asian tiimoilta, googlaamalla varmasti löytyvät. Ja joka postauksesta löytyy linkkejä toisiin ja taas toisiin ja taas toisiin. Upota voi kuin Liisa matkalla Ihmemaahan.

Joihinkin keskusteluihin ehdin hiukan osallistuakin. Niin kuin noiden lukuisten puheenvuorojen kommenttikenttien kirjoittajakunta osoittaa: kirjablogimaailma on loppujen lopuksi aika pieni, samat nimet vilisevät keskusteluissa. Epäilen myös, että ainakin 90% Suomen kansalaisista on jatkanut elämäänsä autuaan tietämättömänä kirjablogimaailman tapahtumista. Ja ovat samaan aikaan jatkaneet kirjojensa lukemista, kirjastossa käyntiä, kirjoista puhumista ja ehkäpä jopa asioineet kirjakaupassakin ihan itsenäisesti :-D

Keskustelun tuloksena päädyin kuitenkin muuttamaan blogini alaotsikon sellaiseksi, että voin puolustautua helpommin tulevaisuuden oikeudenkäynneissä. Lisäsin myös varoitussivun lukijoille, jossa kiistän eräitä vastuualueita. 


sannabanana
Meitä on niin monenlaisia.10 comments:

 1. Pitäisiköhän itsekin tehdä moinen varoitussivu ;)

  Mutta hyvähän tästä on puhua! Minä en näe siinä mitään negatiivista. Kunhan ei aliarvioida blogien lukijoita. Uskon heidän tunnistavan ammattikriitikon ja harrastelijabloggaajan ja näiden välisen eron! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, saa nähdä jääkö se sinne :-)

   Niin minustakin on ihan hyvä, ja erityisesti mielenkiintoista ja valaisevaa, puhua tästä/näistä asioista.

   Minäkin uskon, että kirjablogeissa vierailee älykästä sakkia, jotka tietävät mitä tekevät ja lukevat.

   Delete
 2. Mikään ei estä ammattikriitikkoa perustamasta omaa blogia. Ja näitähän varmasti on jo olemassakin. Itse en lukijana ymmärrä miksi tästäkin piti tehdä ongelma, ihan tyhjästä ja tyhmästä. Harrastajuuden ja ammattilaisuuden välinen raja on veteen piirretty. Esim. harrastaja-astronomit löytävät vuosittain omilla takapihateleskoopeillaan komeettoja, asteroideja ja ehkä pian uusia planeettojakin...ja ammattiastronomit ovat näistä löydöistä iloisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maailma on ihmeellinen ja tänne mahtuu paljon kaikkea. Alasta varmasti riippuvat nuo veteen piirretyt viivat, esim ajatus harrastajakirurgista tai harrastajapoliisista on aika karmea :-/

   Kannatan ehdottomasti lehtien kirjakritiikkien siirtämistä vaikka blogeihin, siis lehtien palkallisiin blogeihin, joihin palkkaisivat ammattilaisia kritisoimaan.

   Minä aion pitää tiukasti harrastajanhatustani kiinni tämän oman bloggaamiseni suhteen.

   Delete
  2. "Kannatan ehdottomasti lehtien kirjakritiikkien siirtämistä vaikka blogeihin, siis lehtien palkallisiin blogeihin, joihin palkkaisivat ammattilaisia kritisoimaan."

   Nimenomaan! Ja ehkä se palkka voisi olla vaikka pienempi kuin paperilehden vastaavassa.

   Delete
  3. Miksi palkan pitäisi olla pienempi?

   Delete
 3. Asia kun asia niin aina siitä pitää tehdä niin hankalaa. Tsempit sinne ja vissiin joka juttuun pitäisi tehdä omat varoituksensa, ties jos minäkin vahingossa teen samanlaisen reseptin, joka on jonkun ammattilaisen jo tekemä ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Semmoista se joskus on... Eikä tuo varmaan reseptiin jäisi, varmaan suosit myös tiettyjä aineksia, siis joiden mausta itse pidät ja näin edistät niiden myyntiä ja olet loogisesti jonkinasteinen tuottajan kätyri. Tästä taas seuraa sinulle valtaa, josta taas seuraa vastuuta! Eli oikein rentouttavaa, nautinnollista, tiedostavaa ja varovaista kokkailua ;-)

   Delete
 4. Olen out näistä taisteluista, mutta en olekaan kirjabloggaaja. Katsotaan sen sijaan olenko kohta in näistä täkäläisistä taisteluista, kun koetamme päästä kohti Taksimia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joistakin asioista on ihan hyvä olla hiukan ulkona ;-P

   Voi, toivottavasti kaikki loppuisi siellä hyvin ja meno rauhoittuisi. Stay safe!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!