Friday, June 21, 2013

Lintu vai kala?

Terveiset työvuorelta, jolla tahkotaan kuumeisesti Suomen-loman alkuun saakka. Vuori on vienyt minut menneisyyteen, siihen aikaan, kun ei ollut vielä niin varmaa, kenen maasta oli kyse muutamista lipunnostoista huolimatta. Tässä hieman maistiaisia:


“The following pages contain the results of the Author’s travels and residence in the Western parts of Australia, between years 1837 and 1840, during which period he traversed extensive regions unknown to the European traveller, and probably never before trodden by the foot of civilized man.”

“…  I always held it to be better, upon first appearing amongst natives who had never before seen Europeans, to show such strength as might impress them with a certainty that we were well able to resist any attack, which they might naturally feel inclined to make on such strange and incomprehensible intruders, as white men must necessarily appear to them.”

Kirjoitteli George Grey, 1837-1839 tutkimusmatkallaan Länsi-Australiassa.


 “Some smokes being observed at the head of the harbour, Mr Brown and other gentlemen directed their excursion that way, and met with several of the natives, who were shy but not afraid. One man with whom they had communication was admired for his manly behaviour, and they gave him a bird which had been shot, and a pocket-handkerchief; but like the generality of people hitherto seen in this country, these men did not seem to be desirous of communication with strangers, and they very early made signs to our gentlemen to return from whence they came.”
Raapusti Captain Mathew Flinders, kiertäessään Australian rannikkoa vuosina 1801-1803.


Tutkimusmatkoilla oli mukana aina taiteilija, joka dokumentoi näkemäänsä. Varsinkin ranskalaisten tutkimusmatkailijoiden piirustukset eläimistä ja kasveista ovat yksityiskohtaisuudessaan upeita taideteoksia ja yksi yhteen todellisuuden kanssa. Jostakin kumman syystä ihmisiä ei haluttu kuvata yhtä todenmukaisesti, vaan 1700- ja 1800-luvun ihmishahmot ovat aina kummallisen näköisiä mittasuhteiltaan ja ilmeiltäänkin. Tiedä sitten, oliko kyse muodista tai halusta levittää tietynlaista mielikuvaa, vai molemmista?

Pahoittelen kuvien huonoa laatua, ne on napsaistu kännykällä yöaikaan ja lähteitäkään ei ole tallella tähän hätään. Luulen, että nämä tehtiin ranskalaisen Baudinin reissulla Länsi-Australian rannikolle 1801. 
 


Oikeasti tulin kuitenkin bloggeriin muistuttamaan syys- tai siis juhannusarvonnasta :-) Voittajat arvotaan huomenna lounasaikaan meidän aikaa. 


Hyvää juhannusta kaikille juhlistajille ja muutenkin! 

(Onneksi on blogit - muuten olisi keskikesän juhla mennyt täysin ohi...)

9 comments:

 1. Fontit taas päin honkia, sorry...

  ReplyDelete
 2. Piirtäminen oli sen ajan valokuvausta :) Jostain syystä ihmisen kuvaaminen on paljon vaikeampaa kuin muiden elollisten, jotka ovat enemmän objekteja ja niiden tarkastelukin erilaista. Mukavaa juhannuksen aikaa sinnekin ja toivottavasti työvuori madaltuu vauhdilla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tottapa hyvinkin. Simpukat pysyivät hyvin paikoillaan piirustellessa, toisin kuin ihmiset ;-) Ihmisten kuvauksessa luulen, että sillä eksotiikanjanollakin oli osansa lopputuloksen suhteen.

   Työvuori on hulppea ja huipulle vielä matkaa, aikaa vain runsas viikko, APUA!!!!!!

   Kiitos toivotuksista ja toivotan sinne leppoisampaa ja kesäisempää juhannusta kuin tämä täällä :-)

   Delete
 3. Tosi taitavia piirroksia osattiin tehdä ennen valokuvia:)
  Tsemppiä työvuoren kanssa;pitää nyt kysyä että mitä teet kun työvuoressa on tuollaista mielenkiintoista luettavaa`?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aivan, laittaisin noita kovin mielelläni vaikka kehyksiin seinälle!

   Kiitti tsemppauksesta. Onneksi työvuoressa on tosiaan mielenkiintoista luettavaa. Ainoa stressitekijä on tällä kertaa tuo tiukka aikataulu, muuten teen toki hommia mielelläni. Jotenkin ujostuttaa alkaa täällä kertomaan työjutuista ja olenkin päättänyt jättää ne blogin ulkopuolelle. Vaarana on myös se, että alkaisin täällä vaahtoamaan töihin liittyvistä asioista (kirjallisuudesta kun löytyy paljon triggereitä), sillä nyt blogi on sellainen paikka, jossa voin ajatella ihan muita juttuja. Paljastetaan nyt juhannuksen kunniaksi sen verran, että koulutukseltani olen antropologi.

   Delete
  2. Ihan ymmmärrettävää että pidät työasiat blogin ulkopuolella.Olin vain niin utelias;D Ja nyt tajusin miksi luet tuollaisia kirjoja;D

   Delete
  3. Ei se mitään, uteliaisuus on hyvä juttu!

   Nuo kirjat ovat niitä yleisesti saatavilla olevia, mutta ne arkistojen uumenissa olevat, tai muuten tietosuojatut vasta jotain ovatkin!

   Delete
 4. Oi, oletteko menossa Suomeen lomalle? Miten minulta on mennyt tämä ihan ohi. :-)

  Mielenkiintoista työluettavaa. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ollaanpa hyvinkin - ja tämä työjuttu pitäisi saada loppuun ennen lähtöä, hui!

   Niin onkin, mielellään noita lukisi, jos ei olisi kiire kolkuttamassa...

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!