Sunday, June 16, 2013

Yömussutusta

Vuorokausirytmi on hiukan horjahtanut työkiireen vuoksi. Valitettavasti tämä ei tarkoita sitä, että saisin valtavan paljon aikaan. Viime yönä liian myöhään alkoi tulla nälkä ja herkuttaa. Mies palasi takaisin sopivasti synttärikseen edellisenä viikonloppuna ja toi tuliaisina herkkuteetä Melbournesta. Kyseessä ovat kauniisti pakatut ja tuoreet Gewurzhausin mausteiset chait. Iltamyöhään kokeiluun pääsi Raj's Majestic Chai Masala, jossa on cassiaa (kanelin sukulainen, suomeksi?), neilikkaa, kardemummaa, muskottipähkinää, tähtianista, inkivääriä ja pippuria. Mustaa teetä meiltä löytyi vain yhtä, jonka detailit ovat aika heikot. Olin vaihtanut alkuperäisen purkin ilmatiiviiseen ja leikannut alkuperäisestä ainoastaan etiketin, jonka mukaan kyseessä on Ulysses True Blue Tea trooppisesta Queenslandista. Googlaamalla en löytänyt teetä muualta kuin Uusi-Seelannista, eli en tiedä mikä tee on tarkalleen ottaen kyseessä.


Velvety Vanilla Chai Tea, Heavenly Good Luck Tea ja Raj's Majestic Chai Masala.


Joka tapauksessa mausteenhimoissani laitoin suuren kupillisen maitoa kattilaan, teelusikallinen pikkupipanaista mustaa teetä mukaan, teelusikallinen chai masalaa perään, ja sekoitusta niin kauan kunnes maito alkaa kuohahtaa. Nopeasti levyltä pois, hunajaa sekaan makeutukseksi, sekoitus, tee kuppiin (tässä ei tarvinnut edes suuremmin siivilöidä, pipanat uppoavat pohjalle) ja nautiskelemaan pehmeästä, mausteisesta herkusta. Mikään mausteista ei pompannut esille voimakkaimpana, eli mukava, tasapainoinen, mutta silti hyvin voimakkaanmakuinen, sisuskaluja ja sielua lämmittävä juoma.





Musta tee ekaksi.

Sitten chai masala.

Hunaja kuumaan teehen. Jos käyttää sokeria, kannattaa laittaa se maitoon ihan ensimmäisenä.

Kermaista, mausteista pehmeyttä <3


Tee ei kuitenkaan riittänyt, vaan tekaisin kyytipojaksi lautasellisen chili-nachoja! Omituinen yhdistelmä, mutta juuri sitä, mitä puurtaessani tarvitsin ;-) 

Miehen kakkua aikaisemmin värkätessä tuli muuten yhtäkkiä mieleen kirja-dejavu: The Hoursin synttärikakkukohtaus ponnahti elävänä mieleen. Kuten kuvasta näkyy 50-luvulle meikäläisellä ei olisi asiaa: kaikki vinksin vonksin, mutta maku onneksi kohdallaan. Tavallinen kakkupohja, kostutettu tuorepuristetulla appelsiinimehulla, sisällä kirsikkaa ja tummasuklaavaahtoa, kuorrutuksessa tummasta ja valkoisesta suklaasta tehty sekoitus.


Suklaata aimo kerros!

Tänä aamuna lähdin kutistamaan kalloa rantaan kirjan kanssa. Järkyttävää, että sinnekään ei muka ehdi kuin vain viikonloppuna. Aaltojen pauhussa on vain sitä jotain, mikä saa hengityksen luonnostaan syvenemään ja rauhoittumaan. Olisin mieluusti voinut jäädä sinne pidemmäksi aikaa hiekalle makailemaan, mutta sata kiloa kirjoja ja muita dokumentteja odottaa kotona purkamista paperille. Uhhuh. Aikaa on kaksi viikkoa. Wish me luck!!!!


Kirja kädessä ja flip flopit takataskussa.

Aamun lukumaisema.


15 comments:

  1. Aah....melkein tunsin teen tuoksun nenässäni ja kuulin meren pauhun korvissani. Ihana ranta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmmm, mullekin tulee noista kuvista hyvä olo! Tuo ranta on tosiaan ihana. Nyt talvella on ollut silloin tällöin aika merileväistä, jolloin noita kirkkaansinisiä ja puhdashiekkaisia päiviä arvostaa vielä enemmän. Tosiaan useammin pitäisi tuonne muistaa mennä kaiken kiireen keskellä.

      Delete
  2. No onpa sinulla mainiot lukumaisemat. Ja ah, mitä teetä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanopas muuta ja tuohon teehen tuli kauhea himo!

      Delete
  3. Ehdottomana kahvi-ihmisenä en ole koskaan ymmärtänyt teen juontia, mutta kieltämättä teesi näyttävät hyviltä kuvissa. Maustettuja teitä (taipuuko sana "tee" näin?) en ole koskaan maistanut. Mustasta teestä mulle tulee mahakipu, alkaa maha kivettyä. Yrttiteet on ihan ok.

    Mulla on kahvi-innostus lähtenyt keulimaan. Hankin äskettäin Bialetti-mutteripannun ja keitän oikeaoppista espressoa. Aikaisemmin olin niin moukka, että keittelin vain suodatinkahvia. Italialainen espresso on oikeasti niin hyvää, että siinä pystyy maistamaan suklaan ja hedelmän vivahteita.

    Sulla on myös ihanat teepurkit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mäkin kirjoittelen 'teitä' vaikka hassulta se kuulostaa! Kai se on oikein, kukaan ei ole valittanut.

      Maustetujakin on niin erilaisia. Sellaiset tosi keinotekoiset aromit on usein ällöjä, mutta oikeista aineksista tehdyt 'mausteet' oikein ihania, jos siis sekoitus on onnistunut. Minä juon tosi vähän mustaa teetä, tulee sellainen tunkkainen olo, jos juon sitä liikaa (niin kuin tänään). Mahassa ei mulla tosin tapahdu mitään!

      Hitsi, vieläkään en osaa juoda kahvia. Mies meillä kans keittelee mutteripannussa omansa. Sellaisia suomalaisia kahvinsuodatinkoneita (?) ei täällä juuri näy. Kahvista tykkään kyllä suklaassa, leivonnaisissa ja jätskissä, nam :-)

      Delete
  4. Mmm tee kuulostaa ihanalta,,,Minä keittäisin sen soijamaitoon;D Olen joskus ostanut Celestial Seasoningsin valmista Bengal Spice-teetä joka myös on hyvin mausteinen mutta sellainen,jota voin juoda vain talvella kun on kylmää.Tsemppejä vaan tuohon dokumenttien purkamiseen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, tätäkään ihanuutta en takuulla joisi kesällä, kun on tarpeeksi/liian lämmintä muutenkin.

      Minä olen vanha laktoosi-intolerantikko, joten todella harvoin juon mitään minkäänlaisella maidolla, vaikka en enää oireita saakaan. Jotenkin en vain sitten päässyt maidon makuun. Soijamaitoa en ole tainnut koskaan kokeilla, uskomatonta kyllä!

      Kiitti tsemppauksesta, sitä tarvitaan!

      Delete
  5. Oijoi, miten maukkaan kuuloinen tee. Varmaan oikein sellainen ihana kylmän päivän lämmittäjä. :-)

    Piti oikein tarkistaa tuo tee-sanan taivutus, ja kyllä se monikon partitiivi 'teitä' taipuu. Minä olen käyttänyt cassiasta suomeksi kassia-nimitystä, mutta en tiedä, onko se ihan oikea sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kieliavusta <3

      En kyllä muista tuota kassiaa suomesta ollenkaan, mutta sovitaan näin. Pitää katsoa sanakirjasta Suomessa ;-)

      Tee on juuri sellaista, että kun ilta kylmenee, alkaa heti tehdä mieli. Ihanan vahvaa ja pehmeää ja lämmintä.

      Delete
  6. Replies
    1. Japanilaista, rakastan <3 Oon unohtanut mikä se tarkalleen ottaen on, tsekkaan kotona!

      Delete
    2. Blue Danube. Antiikkikaupasta löysin, reunassa pieni särö, mutta silti niin kaunis :)

      Delete
  7. Mahdottoman hyvän kuuloista ja näköistä chai-herkkuteetä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No niin onkin! Olen jopa kokeillut dekadenttia versiota, jossa heitän mukaan rouhittua tummaa suklaata. Sekin on hyvää, erinomainen jälkiruoka!

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!