Saturday, September 14, 2013

Jälkipyykkiä

Ohjelmassa lukutaitokampanjan jälkipyykkiä. Sitä ei ole paljon. Niin kuin kampanjapostauksessa jo ennakoin, on elämä ollut aika huliviliä ja sellaisena myös jatkuu hiukan aikaa. Kaiken työ- ja perhehulluuden lisäksi minulla on ollut jopa sosiaalista elämää iltaisin. Ennenkuulumatonta! Kaikki tuntuu tapahtuvan kertarysäyksellä. Omaksi huviksi lukeminen on tosiaan sitten jäänyt kaiken muun alle. Jotta kampanjatulos ei olisi kohdallani aivan surkea, lupasin onneksi lahjoittaa pohjasummaksi kymmenen euroa. Lupailin myös, että ilmoittelisin viikon mittaan kampanjalukemisen edistymisestä. Sitäkään en saanut tehtyä. Ryhtiliike on siis ajankohtainen.

Lukutaitokampaja kesti viime perjantaista eiliseen. Ehdin kampanja-aikana lukemaan melkein kaksi kirjaa. Toinen oli helpompi ratkaisu, eli Courtney Loven ja D.J. Milkyn suunnittelema, sekä huomattavan manga-artistiarsenaalin kuvittama Princess Ai: Rumors from the Other Side. Lueskelin kirjaa rannalla erityisen rankan päivän päätteeksi. Eläköön kirjat, aallot ja pääntyhjennys! Toinen kirja oli lukijoiden ehdottama 'sika säkissä', eli Howard Normanin The Museum Guard. Kiitos siis äänestäneille jälleen kerran: olen viihtynyt kirjan kuivan huumorin, taideoivallusten ja mielenkiintoisen henkilögallerian parissa mainiosti! Molemmista kirjoista on tulossa oma postauksensa, kunhan nipistän jostain lisää aikaa vuorokausiin.

Lupasin lahjoittaa euron jokaisesta lukemastani 25 sivusta. Sivuja Princess Ai:ssa oli 192 ja The Museum Guardissa olen ehtinyt sivulle 119. Laskutoimituksen päätteeksi Suomen Pakolaisavun lukutaitokeräykseen tulee tilitettävää siis 22,50 euroa. Ihan hyvä tulos heikosta lukutahdistani huolimatta! 

Kirjabloggareiden kampanjaan on moni liittynyt mukaan, ja tuhannen euron raja on jo mennyt rikki aiemmin. Tuolla summalla Suomen Pakolaisapu voi järjestää kokonaiselle lukutaitoryhmälle 9 kuukautta kestävän koulutuksen! Pienistä noroista syntyy suuri joki. Jos haluat itse lahjoittaa kampanjan hyväksi, tai vain vilkaista, missä mennään, sen voit tehdä täällä.sannabanana
Totta.
 
Sitten vielä sananen kampanjoinnista. Osallistuin nyt ensimmäistä kertaa näihin kahteen kirjabloggareiden kampanjaan, eli lukutaitokampanjan lisäksi Osta kirja -päivään, jotka sattuivat molemmat syyskuulle. Blogin linja (jos sellaista onkaan!) ei kuitenkaan ole muuttumassa, vaan palaan samaan vanhaan, 'epäyhteisölliseen' tyyliin tästä eteenpäin. Ainakin seuraavaan mielenkiintoiseen kampanjaan saakka. Sittemmin on siellä täällä silmään osunut kritiikkiä kirjanostokampanjan suhteen. Onneksi ei sentään täällä omalla tontilla. On koettu, että kirjanostokampanja joko alleviivaa sitä, etteivät kirjabloggarit normaalisti osta täysihintaisia kirjoja, tai sitten päivän koettiin yllyttävän harkitsemattomiin kulutusjuhliin, joissa kirjoja ostetaan vain ostamisen vuoksi. Kaikki asiathan voidaan ymmärtää usealla tavalla. Minusta kirjanostokampanjaan osallistuvat blogit (tai ainakin niistä ne, joita itse luen) kertoivat varsin selkeästi omista hankinnoistaan ja syistään olla mukana kampanjassa. En usko, että yksikään kirjakauppa sai asiakkaan, joka ryntäsi kauppaan kyseisenä päivänä ostamaan minkä tahansa normaalihintaisen kirjan vain siksi, että kirjablogeissa paljastettiin samana päivänä kampanjan puitteissa tehdyt (harkitut) hankinnat :) 

Itselleni syy kampanjaan osallistumiseen oli yksinkertaisesti se, että vaikka rakastan kirjastoja, divareita ja kirja-aleja, on välillä hyvä muistaa, että kirjallisuus ja kirjailijat eivät elä, ellei myös normaalihintaisia kirjoja osteta.

Mutta nyt minä lähden viettämään sadepäivää kirjafestareille!

2 comments:

 1. Tuo lukutaitpkampanja oli mielestäni hieno, vaikken siihen itse lukemalla osallistunut. Sen sijaan valitsin "uhrin", jota mukamas tsemppailin (hieman heikoksi jäi tsemppailu) ja osallistuin samalla summalla kuin hänkin. Koin, että aihe on niin tärkeä, että haluan siihen jollakin tavalla osallistua.

  Se onkin mukaviinta, että voi ihan vapaasti itse valita, mihin haluaa sen lusikkansa työntää. Se on kyllä totta, että oli kyseessä lähes mikä tahansa toiminta, niin aina sen joku tulkitsee miten sattuu. Sille ei vain voi mitään. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lukutaito on aivan uskomaton juttu, jonka ottaa niin helposti itsestäänselvyytenä, jos se on hallussa ja päivittäisessä käytössä! Olen tosi tyytyväinen, että Suomen Pakolaisapu keksi tuollaisen kampanjan ja pyysi kirjablogeja (ja muita blogeja) mukaan! Ehkä tästä tulee vuosittainen perinne?

   Tulkinnat ovat kyllä mielenkiintoisia. Itsekin tulkitsen varmasti saman asian hiukan eri lailla riippuen vaikka siitä, onko takana hyvin nukuttu yö vai unettomuusjakso :D

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!