Tuesday, September 17, 2013

Puolivuotiskatsaus

Tästä The New York Timesin artikkelista sain innostuksen tutkia viimeaikoina lukemieni kirjojen kansia puolivuotiskatsauksen yhteydessä. Olen jo aikaisemmin tunnustanut, että kirjan kansi vaikuttaa usein lukuvalintoihini, tai ainakin siihen, että noukin kirjan kirjastossa, kaupassa tai divarissa lähempään tarkasteluun. Onko minulla viehätystä tietynlaisiin kansiin?  Kirjabloggauksen ansiosta asiaa on suhteellisen helppoa tarkastella. En ole blogannut vielä niin pitkään, että pienimuotoinen tutkimus ei olisi vähällä vaivalla mahdollista. Lähdin siis rullailemaan iloisesti blogini historiaa taaksepäin...

Lähdin liikkeelle ehkä hiukan liian lepsulla asenteella, sillä suunnitelmallisuudesta olisi ollut enemmän hyötyä. Esimerkiksi kategorioita olisin voinut miettiä jo ennen selailua. Virhemarginaalia siis on jonkin verran, mutta jonkinlaista osviittaa allaoleva kuitenkin (kai) antaa sen suhteen, millaisiin kansikuviin on tullut iskettyä silmänsä blogin olemassaolon aikana. Kansikuvissa ovat esiintyneet seuraavat hahmot:


Nainen 27
Mies 17
Lapsi 4
Ihmisryhmä 8
Eläin 14
Mielikuvitusolento 5
Luonto/maisema 12
Rakennettu ympäristö 7
Graafinen/tyylitelty 15


En osaa vetää ylläolevasta tilastosta mitään johtopäätöksiä :-)

Viimeisen puolen vuoden aikana olen lukenut kirjoja viideltätoista mieskirjailijalta ja kahdeltatoista naiskirjailijalta. Aika tasaväkistä mielestäni, ja muutenkin mielenkiintoinen huomio, sillä eihän tällaisia asioita mieti kirjoja luettavaksi valitessaan. Tai ainakaan minä en mieti.

Erityisesti viimeiseltä kuudelta kuukaudelta ovat mieleen jääneet muutenkin palkitut ja huomiota saaneet, loistavat kirjat:

Lisäksi näidenkään lukeminen ei jättänyt kylmäksi:


Fiilistelen myös Hoshino Yukinobun Professor Munakata's British Museum Adventurea, joka ei blogissa kirvoittanut kommentteja, mutta suosittelen sitä silti. Itse pidin kovasti sen kutkuttelevista infopläjäyksistä muinaisiin kulttuureihin.

Teerintamalla nautin erityisesti NaturaliTean kevätteestä, sekä Demmers Teehausin ja Gewurtzhausin aarteiden löytämisestä.

Kaikkien aikojen suosituimmat postaukset blogissa ovat katselumäärän perusteella olleet:Näillä eväillä siis eteenpäin kuin kenguru meressä - ja kohtahan on jo joulu!


sannabanana
Road tripillä bongattua :)

sannabanana
Ja hiukan henkevämpää sielunmaisemaa.


2 comments:

 1. Hih, hauska idea analysoida itseään. :-)

  Mun täytyy häpeäkseni tunnustaa, että olen kirjojen valinnassa sen verran ennakkoluuloinen, että en mieluusti tartu suomalaisten mieskirjailijoiden romaaneihin. Mistähän tämäkin ennakkoluulo mahtaa johtua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpäs, pitkälle en kuitenkaan päässyt tulkinnoissani :)
   Kuules, nyt kannattaa lukea jotain modernimpaa suomalaista miestä :D Minä olin pitkään ennakkoluuloinen koko suomalaista kirjallisuutta kohtaan, mutta ajat ovat (onneksi) muuttuneet!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!