Sunday, October 13, 2013

Aussipossuja

Juuri kun pääsin kauhistelemasta ranskalaisia huutelevia machoja, sattui sopivasti silmiin hiukan vastaava kokoelma kotomaasta, eli Australian seksistisimmät kommentit viimeisten kahdenkymmenen vuoden ajalta - klik -. Varoituksen sana ennen klikkailua: jotkut ovat oikeasti shokeeraavia, varsinkin, kun kohteena ovat alaikäiset tytöt. 

Yllättävää kyllä, tuore pääministeri Tony Abbott ei (ainakaan vielä) yltänyt möläytyksillään top 20:een, mutta samassa tilaisuudessa hänet palkittiin arvonimellä 'repeat offender', eli tuttavallisemmin 'Clinton'.

The Ernie Awards (for sexist behaviour) on vapaaehtoisvoimin toimiva instituutio, joka on vuosittain 'palkinnut' julkisuuden henkilöitä jo 21 vuoden ajan. Ehdokkaita asetetaan esille edeltävän vuoden seksistisimmistä kommenteista ja käytöksestä. 


"At the beginning of each year we fear that no one will say anything terrible during the year so we won’t be able to have an “Ernies”. We are never let down. While men continue to say terrible things about women, there will be an “Ernies”."


Ernies kantaa vanhan Australian työväenliiton silloisen sihteerin, Ernie Ecobin nimeä. Ecob kunnostautui pulauttamalla 80-luvulla eetteriin sellaisen totuuden, että naisia ei pitäisi päästää keritsemään lampaita työkseen, sillä eiväthän naikkoset mitään töitä haluaisi tehdä, kun vonkailisivat vain seksiä päivät pitkät, jolloin miehetkään eivät saisi töitä tehtyä. Kun Ecob poistui tehtävästä vuonna 1993, juhlistivat muutaman naiset tapahtumaa lounaalla - ja Ernie Awards syntyi. Nykyään Erniet julistetaan NSW Parliament Housen hostaamissa illallisjuhlissa, jonne kuka tahansa voi ilmoittautua. Tilaa on 300-400 ruokailijalle. Seuraavan vuoden ehdokkaita voi äänestää Erniesin web-sivuilla (linkki ylempänä). Abbottin aikakaudella ei takuulla tule olemaan puutetta ehdokkaista!

Naishenkilöt, jotka möläyttelevät, saavat Ernien sijaan Elainen, ja henkilöt, jotka yrittävät korjata tilannetta, voivat saada Good Ernien.

Onko muualla vastaavaa?sannabanana
Tykkään esim tästä naisesta.

10 comments:

 1. Pääsin numeroon 14, sitten en voinut jatkaa lukemista. Oikeaan osoitteeseen ovat kyllä palkinnot menneet, huhhui.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, järkyttäviä. Ainoa positiivinen asia (jos jotain yrittää löytää) on se, että aikajana on aika pitkä. Jos noita tapahtuisi kovin tiheästi lähekkäin, saattaisi olla muutto edessä...

   Delete
 2. Luin nuo möläytykset, ja jos tässä kommentissa ei ole järkeä, se johtuu siitä, että näkökenttäni mustui raivosta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, meikäläiselläkin alkoi olla paperipussille tarvetta noita lukiessa!

   Delete
 3. Ahaa, mä en tästä tiennykkään! Kiva kun postasit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin jo veikata ensi vuoden palkintokuningasta kategoriassa kuin kategoriassa. Etunimi alkaa T:llä ja sukunimi A:lla... :)

   Delete
 4. Huh! Portugalissa yritettiin joku aika sitten keskustella naisten kommentoinnista ja heidän perään suhistelusta kadulla (argh!). Sen kyseenalaistamista pidettiin noin yleisesti liikana tiukkapipoiluna. Palkintoja voisi alkaa jakaa muuallakin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, nuo palkinnot saavat aika kivasti näkyvyyttä mediassakin. Nyt on tosiaan mielenkiintoiset ajat edessä täälläkin, sillä uusi PM on aika tunnettu 50-luvulta kalskahtavista asenteistaan...

   Delete
 5. Argh mitä lausuntoja. Yksitoista oli kyllä ehkä pahin.

  Raivostuttavinta on juuri se, miten seksismiä yritetään kuittailla huumoriksi. Ja sitten tietysti sellaiset, jotka asiaan kiinnittävät huomiota, ovat ihan vaan huumorintajuttomia tiukkiksia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä!
   Minua masensi eniten tuomareiden päätökset, joissa selvästi syytettiin uhreja, tai joissa asenne on, että 'täähän on niin yleistä, ettei tästä oikeastaan viitsisi tuomita lainkaan, vaikka ikäväähän tollainen on...'

   Ja sitten se yleinen: 'hei, vitsivitsi, älä nyt nipota!' tai 'mä vain olen tällainen ystävällinen touchy-feely guy, ei se mitään ahdistelua ollut, että tarrasin sun rintoihin/peffaan kiinni!'

   Erniesissä ovat muuten onnistuneet hienosti yhdistämään vakavan kritiikin ilman tiukkisleimaa.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!