Sunday, October 20, 2013

Buumimaisemia

Lupailin aikaisemmin epäromanttisia kuvia taannoiselta työmatkalta. Täältä pesee! Länsi-Australian osavaltio on väkiluvultaan pieni ja kooltaan valtava. Sama pläntti tuottaa myös melkein puolet Australian vientituloista ja viimeisen vuoden aikana WA on ollut miltei ainoa osavaltio, jossa uusia työpaikkoja on ollut tarjolla suuressa mittakaavassa.  Syynä on valtavat mineraalivarastot maan alla. Varsinkin rautamalmi on pitänyt (koko maan) talouden reippaasti plussan puolella viimeisen kymmenen vuoden ajan. Plussan puolella saattaa olla todellinen understatement, sillä Länsi-Australiassa ei ole rahasta pulaa, ainakaan niillä, jotka ovat jollakin muotoa kaivostoiminnassa kiinni. Lisää WA:n kaivosbuumista löytyy esimerkiksi täältä ja aikaisemmin tänä vuonna todettiin buumin olevan jo ohitse.

Suuressa mittakaavassa kaivellaan myös Pohjoisterritoriossa (onkohan tämä suomea?) ja Queenslandissa. Kaivostoiminnan kannattavuus riippuu tietenkin tuotteen hinnasta, mikä riippuu kysynnästä, mikä riippuu siitä, mitä muualla maailmassa tapahtuu. Meidän maisemissa on muutamat pienemmät kaivokset laittaneet pillit pussiin ja projektit toistaiseksi jäihin. Länsi-Australian kuumin buumipesäke on kuitenkin pohjoisempana Pilbarassa. Pilbaran kaivoskaupungit, kuten Karratha ja Port Hedland ovat tulleet monille tutuiksi uutisista valtavan kaivostoiminnan vuoksi.

Kaivostoiminnalla ja buumilla on useita positiivisia ja negatiivisia seurauksia, jotka vaikuttavat tavallisten ihmisten arkeen. Viimeisin asiasta tehty tutkimus löytyy täältä. Henkilökohtaiselta pohjalta negatiivisimmat seuraukset omassa arjessa ovat ehdottomasti järkyttävän kalliit hinnat. Kun asuimme Karrathassa muutama vuosi sitten, maksoimme vanhasta paritalon puolikkaasta (3 makuuhuonetta) vuokraa 1272 euroa viikossa. VIIKOSSA! En tiedä missä nykyvuokrat pyörivät, mutta oletan, ettei kauheasti laskua ole tapahtunut, vaikka buumi onkin ehkä kuihtumassa.

Kun vierailin kuun alussa Port Hedlandissa, yövyimme alkeellisessa caravan parkissa. Missään muualla ei ollut vapaita huoneita. Maksoin kopperosta 196 euroa yöltä. Saman hintainen oli yö neljän tähden hotellissa Perthin keskustassa. Molemmat ylikalliita, koska kysyntä ylittää tarjonnan moninkertaisesti. Aamiainen ei tietenkään kuulu hintaan. Buumin päättyminen ei ainakaan tuntunut hinnoissa eikä näkynyt katukuvassa. Tervetuloa Länsi-Australiaan!


Aamuaurinkoa rannalla.

Rannan köynnöskasvit kukassa.

Luksusmajoitukseni. Oma kopperoni oli noin puolet kuvan mökin koosta.

Pilbaran värit: punainen hiekka ja sininen taivas.

Hedland oli täynnä työmaita. Kaikkialle on uusia siltoja ja teitä tulossa.

Pilbaralle tyypillisiä satojen vaunujen malmijunia.

Hedlandista saa malmin lisäksi myös suolaa :)

 

15 comments:

 1. Olipas mielenkiintoista! Ja hienoja kuvia. Tuolla ei taida varsinaisesti tilanahtautta olla. :-)

  Nuo hinnat ovat kyllä ihan järkyttävät, ja tulee mieleen, että miten tuommoinen voi olla edes mahdollista. Mutta kai ihmiset voivat pyytää ihan järjettömiäkin hintoja silloin, jos kysyntää tosiaan on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, aakeeta laakeeta, mutta kuumaa ja kivistä/hiekkaista!

   Niin ovatkin! Suurimmalle osalle maksaa työnantaja asunnon, koska joutuvat tuollaisiin hankaliin olosuhteisiin ja kauaksi kaikesta töihin. Ja kaivosyhtiöillä ei ole puutetta rahasta! Asia on ikävä kaikille niille, jotka eivät ole kaivoksissa töissä. Kun itse aloitin tuolla työt, ihmettelin ennen muuttoa, että pitääkö tässä ottaa lainaa, että saa vuokran maksettua!
   Minustakin tuollaiset hinnat kuulostavat järjettömiltä ja miltei laittomilta! Kattoa ei ole ollenkaan. Sitten ihmetellään, kun ei saada jengiä töihin kaupan kassalle...

   Delete
 2. Mahtavan sininen taivas noissa kuvissa! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpäs onkin! Eikä hattaroita! Lämpöä oli 36 hujakoilla...eikä edes vielä kuumin aika vuodesta!

   Delete
 3. Herra isä noita asumiskuluja!
  Onko esim. niillä kassaneideillä ihan tavalliset palkat, vai maksetaanko jonkinlaista kaivoslisää?
  Ja melkoinen suolavuori! :D
  En olekaan koskaan tullut pohtineeksi, miten suolaa tehdään. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta!
   Kassaneidit eivät juurikaan saa enemmän kuin tavallista, ainakaan silloin kun itse tuollapäin asuttiin. Siksipä kauppatyöt olivat lähinnä kaivostyölaisten tylsistyneiden vaimojen hommaa ja ehkä joidenkin backpackereiden, jotka asuivat hostellissa kimppahuoneissa.
   Minulle tulee aina noista suolakukkuloista ja suola-altaista Suomen talvi -flashback. Suola-altaiden vesi on kuin peilikirkasta jäätä ja sivuilla on lumi(suola)kinoksia :)

   Delete
 4. Wooou, teillä on yhtä kallista ku meillä, sillä erotuksella, että tää on kuitenki kaupunki. Huh. Käytiin pari vuotta sitten Broken Hillissä ja sielä oli kans komea kaivos. Harmi kun en oo kaivosinsinööri, liksa ois varmaa iha kiva :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mitäääh!? Onko Sydneyssä vuokrat $1800/vk??? Apua!
   Joo, kaivosliksat alkavat varmaan jostakin vähintään sadastatonnista per vuosi, insinööreille sitten tuplaten tai triplaten...

   Delete
  2. Kyl tollasesta paritalosta tai useammasta huoneesta ku kolmesta saa maksaa ittensä kipeäksi. Tosin, riippuu varmaa alueesta myös. Paddingtonista voi saada koko terracehousen tonnilla viikko mut sit se ei kyl oo parhaassa kuosissa... Bondilta et saa tonnilla kerrostaloasuntoa kummempaa.

   Delete
  3. Huh!
   Terveisin,

   alle 400/vko meren rannalta :)

   Ehkä olen tottunut liian hyvään. Tulee kamala shokki kun täältä lähtee taas ihmisten ilmoille. Tai sitten jään vain nauttimaan tuosta 'omasta' rannasta...

   Delete
  4. Mun oli pakko tehdä tieteellistä tutkimusta ja etsin kolmen makkarin taloja Karrathasta ja Bondi Beachilta. Bondi oli kalliimpi, hiukan! Mutta huomasin, että Karrathan vuokrat ovat romahtaneet! Meillä oli alkuvuokra sen $1800 ja kahden vuoden sisällä se nousi $2400!!!! Nyt saa jo kolmen makkarin huusholleja tonnilla. Ja jos pitäis valita, ottaisko tuollaisen talon tonnilla Bondilta vai Karrathasta, niin....

   Delete
 5. Onpas tosiaan. Eihän hullu ole se joka pyytää, vaan joka maksaa? Ja hulluksi tulee, kun on pakko maksaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näinhän se on, ja tuosta oikea malliesimerkki tuo Pilbaran tilanne!
   Me just lakkautettiin yksi Pilbaran toimisto. Toimiston plus henkilökunnan vuokrat maksoivat AIKA paljon vuosittain, iso säästö...

   Delete
 6. Melko tyyristä todellakin! Ja aika ikävä tilanne, että asumiskulut ovat pompsahtaneet taivaisiin - kyllähän se alkaa vaikuttaa varmasti väkilukuunkin jossain vaiheessa? Ja sinänsä elämisen laatuun, kun suuri osa palkasta menee vuokraan. Ellei siis työnantaja maksa sitä, huh.

  Mutta ihastuin tuohon rantamaisemaan! Noin muuten näyttää minun makuuni vähän turhankin tasaiselta ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo kaivoskaupungit ovat erikoisia paikkoja. Monet ovat syntyneet joskus 60-70 -luvuilla juuri kaivosteollisuuden vuoksi. Sitten joskus, kun kaivokset suljetaan tai malmi loppuu, ei sinne monikaan jää. Aavekaupunkeja odotellessa... Eikä noissa ole juurikaan mitään tekemistä kaivosteollisuuden ulkopuolella. Esim kulttuuririentoja on turha odottaa. Suurin osa asukkaista on nuoria ja keski-ikäisiä miehiä, jotka käärivät rahaa muutaman vuoden ja rakentavat oman kodin jonnekin inhimillisempään paikkaan.

   Normipalkallahan on aivan mahdotonta maksaa vuokraa tuolla.

   Ranta on kiva, vaikkakin aussilan skaalassa ei todellakaan mikään unelma. Tasaista on ja pölyistä.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!