Sunday, October 27, 2013

Erilainen urheilu-urakka

'Rättipoikki' on saanut sanastossani uuden merkityksen. Viimeiset 24 tuntia on kulunut vuosittaisen Relay for Life -tempauksen parissa. Cancer Councilin organisoimalla tapahtumalla kerätään rahaa syöpätutkimukseen ja syöpää sairastavien tukemiseen. Relay for Lifessa 10-15 henkilön viestitiimit juoksevat tai kävelevät tauotta 24 tunnin ajan. Jokaisella tiimillä on oma teemansa, jonka mukaan he koristelevat telttansa ja valitsevat asunsa. Meidän teemamme oli tänä vuonna sirkus ja tiimiläisistä löytyi muun muassa tirehtööri, klovneja, tiikereitä ja akrobaatteja. Koska miltei puolet tiimistä ei h-hetkenä päässytkään paikalle ravaamaan, tarkoitti se aika hektistä vuorokautta meille osallistujille. 


Olimme aloittaneet rahankeruun jo muutama kuukausi sitten työpaikoilla ja kaupungilla. Suurin keräystapahtumamme oli aarteenetsintä, jonka järjestimme muutama viikonloppu sitten. Aarteenetsintä oli perhetapahtuma, johon pystyi osallistumaan autoittain. Runomuotoon kirjoitetut mystiset vinkit johdattivat etsijät eri paikkoihin ja joka rastille oli järjestetty hauskoja aktiviteetteja. Hulvattoman mukava iltapäivä, josta lapset nauttivat täysin siemauksin!sannabanana
Yksi meistä oli karuselli!

sannabanana
Alkuparaatia.

sannabanana
Yksi suosikkitiimeistäni oli tuo Dr Who-henkinen.

sannabanana
Meidän sirkustelttaa yövalaistuksessa.


Tapahtuma alkoi aamupäivällä syövästä selvinneiden kulkueella ja pimeyden laskeutuessa pidettiin liikuttava kynttiläseremonia menehtyneille. Kynttilöin ja rakkaiden muistoille kuvitetuin viestein reunustettu rata sai illalla ja yöllä juoksevat ja kävelevät mietteliäiksi. Puheissa muistutettiin, kuinka tilastojen valossa puolet aussimiehistä ja kolmannes aussinaisista sairastuu jonkinlaiseen syöpään jossakin vaiheessa elämäänsä. Pelottavan kuuloista. 

Tapahtumasta jäi kuitenkin päällimmäiseksi hyvä mieli. Rahaa onnistuimme yhdessä keräämään valtavasti ja ulkotapahtumassa levitettiin tietoa esimerkiksi ihosyövän riskeistä sekä liikunnan ja terveellisten elämäntapojen merkityksestä syöpäsairauksien ennaltaehkäisyssä. Suurimman osan lenkistä saimme kipittää live-musiikin säestämänä ja kun aamun pikkutunnit saapuivat, väsymyksen humalluttama huumori aiheutti röhönauruista viihdettä. 

Meidän tiimissä otimme vuorotellen kahden-kolmen tunnin nokoset, ja sitten urakka taas jatkui. Kun astuin taas remmiin neljältä aamulla, oli meno radalla jokseenkin erilaista kuin alussa: 15 tunnin urheilu näkyi ja tuntui, mutta sisulla ja kunnioituksella mentiin eteenpäin. Uskon, että moni yllätti ja ylitti itsensä.

Yölla swagissä oli hytitsyttävän kylmä, sillä lämpötilan laskiessa nurmikon kosteus yhdistettynä napakkaan tuuleen kävi tiukasti luihin ja ytimiin. Onneksi mukana oli villasukat ja jakinkarvainen shaali lämmikkeenä.

24 tuntia kuluivat vilahtaen ja lopussa tuntui, että energiaa olisi riittänyt vaikka toiseen samanmoiseen heti perään. Karu totuus pajastui kuitenkin kotona. Lounaaksi suuri kulho nuudeleita, Epson-suolakylpy kangistuville jaloille ja allekirjoittanut vaakatasoon. Vaakatasosta nouseminen olikin sitten hetken kuluttua miltei mahdotonta. Uni tuli pyytämättä ja jäsenet olivat yhtäkkiä sen verran lyijyiset, että esimerkiksi käden liikuttaminen vaikutti utopistiselta muutamaan tuntiin. Päiväunien jälkeen alkoivat jalkapohjien pienet lihakset tuntua nuijituilta. Vuorokauden kävely ja juoksu olikin jättänyt jälkensä, oho! Jännä kuinka mielen ja motivaation ollessa korkealla, ruumis vain tottelee kiltisti. Väsymyksestä ei nimittäin ollut tietoakaan viestin aikana! Nyt illalla on aikomus vielä venytellä ja ehkä käydä pienellä kävelyllä, etten ole aivan krampissa aamulla. Viikolla on nimittäin tarkoitus vetää taas täyttä höyryä eteenpäin...

6 comments:

 1. vau, hieno suoritus! Aika hauska idea myös tuollainen 24h- tapahtuma; seuraavana päivänä olikin varmaan aika sippi olo..???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain! Ja joo, tänään(kään) ei varmasti tule olemaan nukahtamisvaikeuksia :)

   Delete
 2. Hieno tapahtuma ja toivottavasti tuli paljon rahaa kerättyä tutkimuksiin?
  Syöpä on minulle oikea kirosana sillä olen sille menettänyt vanhempani;siskollani,serkuillani molemmilta puolilta ja tädeilläni oli rintasyöpä ja viime viikolla sain kuulla hyvän ystäväni syövän levinneen niin ettei toivoa enään ole.Mutta hyvä että tuollaisia tapahtumia järjestetään:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä! Joka vuosi on enemmän ja enemmän osallistujia. Nyt meidän pikkukaupungistakin oli yli 40 tiimiä mukana!
   Syöpä on kamala sairaus :( Täällä meilläpäin on järkyttävät tilastot, korkeammat kuin 'average'. Pelottaa hiukan sen vuoksi jopa asua tällä seudulla. En tiedä, mistä johtuu.

   Delete
 3. Minun mielestäni nämä erilaiset rahankeräystempaukset ovat aina jotenkin kiehtovia. Ihan suoraan kun en tajua, miten se, että joku kävelee, auttaa ketään syöpäsairasta, ja miksi kenenkään pitäisi sen kävelyn takia lahjoittaa rahaa, kun rahaa voisi lahjoittaa muuten vaan - oletko sinä tajunnut, mikä tämä perimmäinen logiikka tässä on? Ja totean vielä, etten nyt mitenkään dissaa näitä tapahtumia, sillä lopputulos eli kertyneet rahat ovat kuitenkin tärkeintä, ja olen minäkin joskus aikojen alussa osallistunut Blogathoniin (http://blogcritics.org/blogathons-blogging-for-charity/). :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole asiaa sen kummemmin pohtinut, mutta tuntuisi, että näkyvyys on tällaisissa kampanjoissa ja tapahtumissa se juttu. Eihän siitä suoraa hyötyä millekään syöpätutkimukselle ole, jos joku kävelee, ajaa hiukset pois tai laittaa vaaleanpunaisen rusetin rinnuksiin. Noilla keinoilla saadaan kuitenkin ihmiset ajattelemaan ja huomaamaan edes hetken ajan, mistä syövässä on kyse jne. 99% varmuudella voin sanoa, että esim omat työkaverini tuskin olisivat lahjoittaneet rahaa syöpätutkimukseen tänä vuonna, ellen olisi ollut tuossa Relayssa mukana. Enkä varmaan itsekään olisi lahjoittanut! Aika harva ihminen luultavasti ehtii tai on motivoitunut käyttämään paljon aikaa lahjoitus- ja hyväntekeväisyyskohteiden selvittelyyn. Helpompaa on varmasti molemmille osapuolille, jos järkätään erilaisia kampanjoita ja tapahtumia, joissa saa tietoa ja voi osallistua. Mediakynnys ainakin ylittyy tuollaisten erikoisempien ja suurempien tapahtumien kohdalla.
   Tällaisia ajatuksia tuli ekana mieleen...

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!