Saturday, December 28, 2013

Melbournen CBD:n teetärpit

Arvatkaapas kuinka minun kävi heti Melbourneen saapuessani? Lämpötilaero kotimaisemiin oli melkoinen ja huomasin heti kättelyssä, että kengäthän tippuvat jalasta! Kotikuumassa jalkani siis näköjään turpoavat ihan defaultina yhden koon verran. Lompsin siis tuhkimona menemään ja maltoin jopa kierrellä muutamassa kenkäkaupassakin. Mutta mitä ihmettä: en löytänyt yksiäkään mieluisia kenkiä, eikä yhtäkään paria tullut edes sovitettua! Uskomattomaksi asian tekee se, että Melbourne on shoppaajaan paratiisi: CBD:n lisäksi ainakin Bridge Road, Chapel Street ja Smith Street tarjoavat muotia taivaan täydeltä. Niin kuitenkin kävi, että tämä vaativa asiakas vietti lomansa jatkuvasti jalasta lipsuvissa ballerinoissa...


Teen kanssa ei tietenkään ollut samaa ongelmaa. Koska aikataulu oli tiukka, en ehtinyt CBD:n ulkopuolelle teenhankintaan. Kolme keskustan suosikkiani kävin kuitenkin läpi asiaankuuluvalla ilolla ja hartaudella. Toisin kuin kenkien kanssa, näissä maistelin ja haistelin ja tuumailin antaumuksella. Tyhjin käsin en lähtenyt yhdestäkään liikkeestä. Neljännen suosikin, T2:n, Melbournen myymälät tosin skippasin, sillä T2 löytyy Länsi-Australiastakin, ja tällä kertaa olin päättänyt käyttää kortilla olevan ajan pienemmissä erikoisliikkeissä haahuiluun.

Allaolevan kierroksen voi tehdä aika kätevästi ja suhteellisen nopeasti keskustassa kävellen. Tätä kirjoittaessa huomasin, kuinka todella erilaisista putiikeista olikaan kyse. Kaikkia kuitenkin yhdistää herkullinen teevalikoima.


Lupicia löytyy QV shopping centerin yleensä hiljaisemmalta Artemis Lanelta. QV-kompleksiin pääsee pujahtamaan sisään Swanston Streetiltä, Lonsdale Streetiltä tai Russell Streetiltä. Kauniissa pikkukaupassa on aina ollut siellä vieraillessani rauhallisen unettava tunnelma, seikka, joka tarjoaa ihastuttavan tauon keskustan muusta hulinasta. Teetä saa nuuhkia ja tutkailla testihyllykön ääressä. Palvelu on asiantuntevaa, kohteliasta eikä tippaakaan tuputtavaa. Teen lisäksi Lupiciasta löytyy kauniita lahjasettejä, japanilaisia teekannuja, -kupposia ja muuta teenvalmistukseen liittyvää.


sannabanana
Lupician kyltti, edessä siintää Russell Street.

sannabanana
Pieni rauhan tyyssija Melbournen keskustassa.


Toisenlaiset tunnelmat odottivat minua saapuessani Little Collins Streetin Oriental Teahouseen. Pölähdin paikalle lounasaikaan, mikä tarkoitti sitä, että pikkuliikkeen edustan jono ulottui kadulle saakka. Oriental Teahousessa tarjoillaan nimittäin herkullinen yum cha, jota kannattaa ehdottomasti maistella, jos hiukoo ja on aikaa. Minua kuitenkin ärsytti maleksia jonon hännillä vain päästäkseni teeostoksille. Lopulta pääsin kapoisista ovista sisälle teelajikkeiden ihmemaahan. Oriental Teahousen tunnelma poikkeaa täydellisesti Lupiciasta: hektistä, modernia ja huvittelevaa teehen liittyvää ilottelua tarjotaan ruuhka-aikaan ahtaaksi käyvissä tiloissa. Teen lisäksi liikkeessä on tarjolla myös valikoima teekannuja ja -kuppeja, kun taas maistelupöydän äärestä löytyy useampia teelajikkeita valmiiksi haudutettuina. Lounasaikaan henkilökuntaa oli selvästi liian vähän, sillä kaikilla oli kiire yum cha -asiakkaiden parissa, ja päivän toinen odottelusessio tuli suoritettua yrittäessäni maksaa ostokseni.sannabanana
Onnistuin nappaamaan kuvan ilman kylki kyljessä ryysiviä lounastajia.

sannabanana
Raflaosa oli täynnä lounasyumchaajia ja ovella oli vielä lisää jonoa.
 

Ulos päästyäni suuntasin seuraavaksi rauhoittumaan kauniille Block Arcadelle, joka sijaitsee Collins Streetillä. Block Arcadelta löytyy muun muassa kuuluisa Hopetoun Tea Rooms, joka perustettiin Victorian Ladies Work Associationin toimesta vuonna 1892. Hopetounissa voi nauttia aamiaista, lounasta tai high tean, ja kaikki tarjottava on ensiluokkaisen tuoretta. High tea -herkuttelijoiden on varattava pöytä etukäteen, muuten paikalle voi saapua oman mielen mukaan. Teemenu koostuu pääosin mielenkiintoisista sekoituksista. Minä muistan aikaisemmin kaivanneeni enemmän ihan perusteitä, joissa niissäkin on valtavia variaatioita ilman lisättyjä hedelmä- tai maustearomeja. Tällä visiitillä en Hopetouniin ehtinyt, sielläkin oli jonoa, ja muutenkin tarkoitus oli vierailla käytävän toisella puolella, eli Gewurzhausissa.


sannabanana
Block Arcaden kaunista lattiaa ja Hopetounin jonoa.

sannabanana
Hopetounin herkkuja ikkunassa, nam!


Gewurzhausista löytyy nimensä mukaisesti teen lisäksi erilaisia mausteita ja kauniita keittiötarvikkeita. Minun ehdoton suosikkini valikoimasta on Raj's Majestic Chai Masala, jota kokkailinkin jo aikaisemmin. Myös Velvety Vanilla Chai on aikamoista herkkua. Pikkuputiikin mausteidentuoksussa on mukava ihastella kaikkea kaunista ja näppärää. Maustesekoitukset sijaitsevat laareissa, joista asiakkaat saavat kauhoa haluamansa sekoitukset valmiiksinimettyihin pussukoihin. Kassalla ostokset punnitaan ystävällisen ja kiireettömän henkilökunnan toimesta. Chai Masalan lisäksi hankin tällä kertaa myös Gluhwein-maustesekoitusta, seikka, jonka olin jo itse asiassa kokonaan unohtanut! (Piti tätä kirjoittaessa nimittäin mennä katsomaan, että mitä tulikaan ostettua, ja gluhwein-mauste olikin mukava yllätys varsinkin nyt, kun Ikea-glögitkin on jo laitettu parempiin suihin. Illalla siis hellan eteen uutta taikajuomaa keittelemään.)


Gewurtzhausissakin oli hiukan kuhinaa.

Putiikissa on omanlaisensa kotoinen tunnelma.


Melbourne-muistojen ja uuden, upean vuoden (fingers crossed) kunniaksi laitankin nyt käyntiin teearvonnan. Kahdelle voittajalle arvotaan toinen seuraavista: Gewurtzhausin Raj's Majestic Chai Masala tai Ujinotsuyun Genmaicha (genmaichasta pikkuisen lisää täällä). Arvontaan voi osallistua yhdellä arvalla kuka tahansa, rekisteröityneet lukijat saavat kaksi arpaa ja linkittäjät kolme. Jotta tee menisi oikealle henkilölle, kerro kommenttikentässä kumman teen arvontaan haluat osallistua (voit osallistua myös molempien arvontaan, jos kumpikin maistuu). Kerro myös kuinka monella arvalla olet mukana. Arvon palkinnot perjantaina 3. tammikuuta, joskus iltasella. Onnea matkaan! 

8 comments:

 1. Kahdella arvalla mukana Chain arvonnassa, kiitos :)

  ReplyDelete
 2. Aahn, nyt mä tiedän mihin meen seuraavalla Melbourne-keikalla. Yum cha.. omnomnom...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos oot keskustassa, niin tuonne vaan, hyvää on, ja ihanaa teetä saat nauttia samalla! (Vaikka parhaat huippu-yum cha -paikat löytyy vähän kauempaa mun mielestä). Mmmmmmm, Melbournen ruokatarjonta, kauhea ikävä :(

   Delete
 3. Osallistun Genmaichan arvontaan! :-)

  Aloin myös miettiä, että pitäiskö mun tehdä ensi vuonna omaan blogiini kierros Oslon teekaupoissa ja -huoneissa…

  ReplyDelete
 4. Tietysti osallistun yhdellä arvallani Chain arvontaan, nyt kun olen jouluna oikein kunnolla päässyt chai-mausteiden makuun.

  Pääsisipä nuihin teeputiikkeihin ihastelemaan. Minun matkani käy tulevana vuonna paikkakunnalle, jossa on yksi ainoa kahvila. Siispä entistä suuremmalla syyllä ja palavalla halulla on tehtävä ekskursioita kahvila- ja teekaupunkeihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukana olet!
   Teeputiikkiretkistä otin kyllä kaiken irti! Luksusta!
   Sun maisemanvaihto kuulostaa mielenkiintoiselta, ja myös hyvältä syyltä vilkkaaseen teeturismiin ;)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!