Monday, December 16, 2013

No onkos tullut kesä, nyt talven keskelle?


No kesä on totta vieköön tullut tänne. Viime päivät ollaan hikoiltu hiukan yli tai alle 40 asteen lämpötiloissa. Koska kaikki on täällä vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun, Australiassa vietetään joulua keskellä kesää. Koululaisille joulu on näin ollen osa ensi viikolla alkavaa kesälomaa. Jouluun liittyvät kuvat  joulukorteissa tai -kalentereissa ovat vuodenajasta huolimatta täälläkin ne perinteiset lumikinokset ja pukki tonttuineen lämpimät vermeet yllä. Toki on olemassa myös paremmin ympäristöön sulautuvia vaihtoehtoja.

Tänään ja tässä aukenee 25 kirjabloggaajan joulukalenterin 16. luukku.


Kilmeny Nilandin ja Yvonne Morrisonin hauska An Aussie Night Before Christmas julkaistiin 2005 ja siitä tuli heti aussilapsosten hitti, jonka suosio ei ole hiipunut vuosien varrella. Meille pukki toi jokunen vuosi sitten kirjan pop-up –version, ja rähjäisestä kunnosta näkee, että sitä on luettu ahkerasti yhä uudestaan ja uudestaan. Kuvaa kirjan kannesta en viitsinyt tähän laittaa, sen verran esteetikkoa resuinen kunto hirvittää...sannabanana
Joulupukki herkuttelemassa kesken lahjainjaon.sannabanana
Kirjan päähenkilöiden talo, jonka huoneisiin pääsee myös katsomaan sisälle.An Aussie Night Before Christmas on mukaeltu amerikkalaisesta The Night Before Christmas –runosta, joka ilmestyi anonyymisti vuonna 1823, ja jonka kirjoittajan identiteetistä ollaan kiistelty. Aussiversiossa luonnollisesti vilisee aussislangia ja kengurumaan eläimistöä.


“Twas the night before Christmas;
there wasn’t a sound.
Not a possum was stirring;
no-one was around.”


Aussiversiossa perheen lapset nukkuvat sängyissään ja unelmoivat pavlovasta samaan aikaan kun vanhemmat rentoutuvat sohvalla urheilu-uutisia katsoen. Kesken unien lapset heräävät ulkoa kuuluvaan kolinaan. Kukapas muukaan siellä rymyää, kuin hekotteleva joulupukki lava-autossa (ute), jonka eteen on valjastettu kahdeksan suurta kengurua! Kenguruilla on tietenkin varsin aussityylisiä nimiä, kuten Shazza, Kylie ja Bazza. Pukki liukuu alas pihapuuta lahjasäkin kanssa ja näyttää aivan swaggieltä. Jalassa on vanhat thongsit ja lyhyet shortsit; hyytelön tavoin hyllyvän mahan yli on pingotettu havaijilaistyylinen joulupaita ja päässä on tietenkin auringolta suojaava leveälierinen hattu. Pukin käsivartta koristaa tatuointi: Australian kartta, jonka sisällä on sydän. 


sannabanana
Lahjoja asettelemassa kuusen juurelle, ja kuuluisa alkkarikohtaus!

sannabanana
Kenguruvaljakolla eteenpäin läpi kuunvalaiseman öisen taivaan.

Vaikka runo on  hiukan typistetty verrattuna alkuperäiseen kuvakirjaan, kirjan pop-up –versio on hurjan hieno: kannen ‘liikkuva’ joulupukki kiitää halki taivaan ja aukeamien hauskat liikuteltavat osat ovat viihdyttäneet meitä vuodesta toiseen. Tätä kirjaahan luetaan siis ympäri vuoden (ainakin meillä). Varsinkin aukeama, jossa pukki asettelee lahjoja kuusen alle ja perheen koira vetää shortseja alas paljastaen pukin kenguru-alkkarit ja 'putkimiehen vaon' naurattaa pienempiä joka kerran yhtä paljon.

Kun rento ja rusoposkinen pukki saa hiukan ruokaa ja juomaa sekä lahjahommat hoidettua, nousee hän autoonsa ja huudahtaa kumisevalla aussiaksentilla vilkuttaville lapsille taivaalta:


“Merry Christmas to all, and goodonya, mates!”


sannabanana
Kaikille mukavaa joulua!

Jos kiinnostaa, joku lukee alkuperäisen kuvakirjan ääneen youtubessa täällä.


Vanhempiakin australialaisia jouluperinteitä toki löytyy. Carols by Candlelight on aussikeksintö 1900-luvun alkupuolelta. Yhden version mukaan Etelä-Australiassa kaivostyöläiset ottivat tuolloin tavakseen lauleskella yhdessä joululauluja kynttilänvalossa. Pimeydessä kynttilät oltiin kiinnitetty hattujen lieriin. Joululaulujen yhteislaulu saattoi saada alkunsa myös Victoriassa, jossa melbournelainen radiotoimittaja Norman Banks järjesti ensimmäisen julkisen yhteislaulutilaisuuden Alexandra Gardensissa vuonna 1938. Idean Banks oli saanut edellisenä jouluaattona nähdessään öisellä kotimatkallaan yksinäisen vanhan naishenkilön laulavan radion säestyksellä joululauluja sängyssään kynttilänvalosssa. Liikuttunut Banks halusi kutsua kaikki yksinäiset ja muutenkin halukkaat yhteen laulamaan. Tapahtuma muuttui tavaksi, sitten ihan oikeaksi perinteeksi, ja on levinnyt sittemmin ympäri maailmaa.

Alkuperäinen Alexandra Gardensin Carols by Candlelight siirrettiin vuonna 1958 Sidney Myer Music Bowliin ja vuodesta 1965 tapahtuman tuotto on mennyt Vision Australian silmäsairaustutkimuksen hyväksi. Nykyään joululauluja lauletaan kynttilänvalossa joukolla miltei jokaisessa kaupungissa, kerättiinpä hyväntekeväisyyteen lahjoitettavaa tuottoa tai ei. Meidän kaupungissa kokoonnutaan puistoon auringonlaskun aikaan piknikin kanssa, odotellaan (sähkö)kynttilöiden kanssa pimeää ja sitten lauletaan kovaan ääneen kuorojen tai lavatähtien johtamana. Lämminhenkisen illan tunnelman kruunaa meilläpäin ilotulitus.


sannabanana
Piknikkaajia valmiina hoilaamaan samaan aikaan viime vuonna.

Liveorkesteri lämmitteli lavalla muiden odotellessa auringonlaskua.Eilen joulukalenterin luukku avatui Kirsin kirjanurkassa, jossa puhuttiin joulun uppoutumiskirjoista. Huomenna joulukalenterin 17. luukku aukeaa Calendulan tontilla.


Mukavaa joulunaikaa kaikille!

12 comments:

 1. Hauska ajatus tuo piknik. Hyvää joulunaikaa myös sinulle sinne lämpimään!! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huh, jopa merivesi on nyt niin lämmintä, ettei viilennys oikein tunnu missään ellei ole kunnon tuulta! Mutta vielä en valita, olen jopa saanut itseni kiinni sanomasta, että onpa ihana kesäsää!

   Delete
 2. Kiitos aussitunnelmista! Todellakin aivan erilainen joulu. Tuo pukkikirja sai hekottelemaan täällä asti. Suomalaisten Kauneimmat joululaulut -perinne onkin alun perin australialainen keksintö, enpäs tiennytkään.

  Hyvää joulua perheellesi sinne maapallon toiselle puolelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa joulua myös teille!

   Tuo kirja on kyllä tosi kiva, ja todella australialainen hengeltään!

   Täällä on kyllä erilaista tuo joulunvietto Suomeen verrattuna. Jos ehdin, voisin enemmänkin täällä jakaa. Tämä joulu on toisaalta kauhean kiireinen...

   Nyt en muista mikä Kauneimmat joululaulut -juttu olikaan, lähden siis googlailemaan...

   Delete
 3. Ihanan hulvaton tuo pukkikirja. Kiitos kun jaoit australialaista joulutunnelmaa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva jos kiinnosti! Niin kuin tuossa yllä sanoin, toivottavasti ehdin laittaa vielä muutakin joulujuttua tänne!
   Aussie Night Before Christmas on kyllä huippu!

   Delete
 4. Virkistävä ja lämpöinen tuulahdus tämä sinun joulukalenteriluukkusi, kiitos! :) Hyvää joulua Australiaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Taitaa kuumuus säkenöidä sinne saakka! Hyvää joulua sinnekin!

   Delete
 5. Voi, mikä kirja. Kuuntelin myös kirjan luettuna laittamastasi linkistä. Harmi vain, että siinä ei ollut pop-up -kuvia, vaan tavalliset. Pukki on kivasti päivitetty helleolosuhteisiin.

  Hyviä hellepäiviä ja joulun odotusta Australiaan. Mitä enemmän luen blogiasi, sitä enemmän alan haaveilla Australian lomasta.

  ReplyDelete
 6. Tuo kirja on kyllä huippuhauska. Ja kiitos kovasti toivotuksista!
  Toivottavasti pääset käymään täälläpäin lomamatkalla! (Odota kuitenkin ainakin näiden pahimpien helteiden yli...)

  ReplyDelete
 7. Olipa hauska kurkistaa aussien joulutunnelmiin, kiitos! Oikein hymyilyttää tuo, että siellä varta vasten odotetaan auringonlaskua, että saadaan nauttia joululauluista kynttilänvalossa ;).

  Jotenkin mahdoton kuvitella hellejoulua, mutta eipä taida (Etelä-)Suomessakaan olla lunta tänä jouluna. Ihanaa joulua teidän perheelle, Sanna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä olen jo niin tottunut hellejouluihin, mutta toisaalta se tarkoittaa sitä, että koko joulu menisi potentiaalisesti helposti ohi (ainakin, jos ei kauhean usein ravaa kaupoissa!). Vuodenaikojen vaihtelut ovat meilläpäin niin hienoiset Suomeen verrattuna. Joulu ei ole mikään samanlainen 'vedenjakaja' täällä. Joskus olisi kiva tulla Suomeen viettämään sellaista 'lapsuuden joulua'. Mutta lumeton joulu Suomessa olisi kyllä kauhea!

   Oikein ihanaa joulua teillekin!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!