Wednesday, April 2, 2014

ääni käytössä

Kävin tänään äänestämässä Länsi-Australian senaattoreita liittovaltion parlamenttiin. Viimeksi samaa äänestettiin syyskuussa, mutta koska suuri määrä äänestyslippuja katosi (!), julistettiin tulos mitätöidyksi ja länsiaussit joutuvat vaivautumaan uurnille uudestaan.

Valitin aikaisemmin, kuinka tylsä ja puuromainen Australian poliittinen kenttä on, johtuen kahden suuren (Labor ja Liberal coalition) ylivallasta. En kuitenkaan kertonut, kuinka villiä meno voikaan olla muutaman 'normaalipuolueen' lisäksi.


Cliven vaaliterveiset muistaakseni viime vuodelta. Miljardöörillä on varaa lähettää DVD, kun muut lähettävät paperia.


Ensin äänestyspaikoista. Puolueiden kojuja on yleensä kyhätty äänestyspaikkojen sisäänkäynnin eteen. Jos ei ole kojua, on ainakin joku jamppa jakamassa lappusia, joissa neuvotaan 'how to vote', toisin sanoen, kuinka äänestää heidän ehdokastaan. Näitä 'äänestysapuja' on saapunut jo muutaman viikon ajan postilaatikoihinkin ja aina ne ärsyttävät. Kovin mennään hyväksyttävien keinojen rajoilla mielestäni, sillä monien kohdalla kirjeet vaikuttavat yleisiltä tai virallisilta, ja vasta pienemmän präntin luettuaan tajuaa, että hemmetti, röyhkeää mainontaa ja kampanjointiahan tämä. 

Näissä äänestyslipukkeissa voi äänestää joko 'viivan yllä', eli laitat yhden rastin ruutuun sille puolueelle jota haluat äänestää, tai viivan alla, jolloin laitat joka ikisen puolueen joka ikisen kandidaatin numerojärjestykseen. Kun äänestät viivan alla, tiedät varmasti kenelle äänesi päätyy. Jos äänestät vain puoluetta, saattaa kandidaatti antaa äänensä loppupeleissä kenelle häntä huvittaa. Aikaavieväksi asian tekee se, että esimerkiksi näissä vaaleissa numerojärjestykseen piti laittaa 77 ehdokasta. Murisemaan taas saa se, että ruohonjuuritasolla vilisee sekalainen sakki (mielestäni) järjettömiltäkin kuulostavia puolueita. Oli ahdistavaa valita kumman nostaisin korkeammalle: Australian Motoring Enthusiast Party vai Australian Sports Party? Entäpä Smokers Rights party vai Australian Sex Party? Listalta löytyy myös muun muassa Outdoor Recreation Party (Stop the Greens) ja Shooters and Fishers Party. Mediassa aaltoja on nostattanut kaivosmiljardööri Clive Palmerin puolueen (Palmer United Party) megalomaaniset kommentit. Oikeasti en haluaisi antaa minkäänlaista ääntä tuollaisille yhden asian puolueille, mutta kantaa oli nyt otettava ja numero raapustettava jokaisen omituisiakin asioita ajavan tyypin nimen viereen. 

Lisää näiden vaalien ehdokkaista ja puolueista löytyy täältä. Itse äänestämistä voi harjoitella lyhyemmällä kaavalla huvikseen täällä. 


12 comments:

 1. Huhhuh mitä puolueita - ja huhhuh miten sekavan kuuloinen äänestysjärjestelmä. Suomen järjestelmä ei mielestäni ole täydellinen, mutta kun on nyt saanut kuulla muista eurooppalaisista järjestelmistä, niin aika hyvin kuitenkin meillä menee... siis ihan jo se, että voi valita ehdokkaan, jolle äänen ensisijaisesti antaa, tuntuu olevan todella käänteentekevää listavaaleja täynnä olevassa Euroopassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Ja henkkareitakaan ei tarvitse näyttää, kunhan vain tietää nimen(sä) ja osoitteen(sa).
   Lisäksi kysytään: "Is this the first time you're voting in this election?" Millainen kysymys tuo on olevinaan? Entä jos sanoisin, että ei, olen jo pari kertaa äänestänyt nässä vaaleissa!

   Delete
 2. Onpa tosiaan erilainen meininki verrattuna tähän suomalaiseen systeemiin! Kieltämättä tuon rinnalla meidän systeemi tuntuu äärimmäisen pelkistetyltä. Ehkäpä ihan hyvä näin.

  Ja jestas, mitä puolueita! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä en edes muista, että kuinka tämä Suomessa toimiikaan. Ehkä se on hyvä juttu! :)
   Sanopas muuta, en ollut edes kuullut monista ennen kuin tulivat eteen paperilla. Eipä siinä, ei noilla ole asiaa korkeampiin asemiin, kunhan ovat olemassa. Ainoa huolestuttava on tuo Palmer, joka saa täällä ääniä, koska lupailee rikkauksia länsiausseille.

   Delete
 3. Monet ovat sitä mieltä että listavaali (esim. Ruotsissa) on enempi demokraattinen kuin tämä suomen henkilökeskeinen malli, edellyttäen että ajattelee puolueen ikään kuin edustavan "yhtä tahtoa" ja "yhtä pyrkimystä" jota sitten äänestäjä kannattaa.

  Tuo Australian malli kyllä kiinnostaa mielenkiintoiselta!

  Suomalaisethan ovat niin kauhean fiksuja (ollakseen) eivätkä viitsi enää juuri edes äänestää. Ranskassa käytiin juuri paikallisvaalit missä äänestäjän piti kaksi kertaa käydä uurnilla. Taitaisi suomalainen jäädä pubiinsa tai katsomaan jotain tanssiohjelmaa tai putouspelleilyä telkkarista.

  Ruotissa äänestetään yhtä aikaa paikallis että parlamenttiedustajia ja osaavat sen. Ihme kun miettii (meidän) suomalaisten asennetta ja ruikutusta . Jos äänestää voisi s-kortilla tai plussapisteillä, ehkä se herättäisi Suomen kansan: demokratiaan!

  No, hauskaahan tämä on. Tämä "temokratia"!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillähän on täällä äänivelvollisuus, eli sakotetaan, jos ei äänestä. Vaikka sakko onkin pieni, ihmiset mieluummin vaivautuvat uurnille kuin maksaisivat ylimääräistä valtion kassaan.

   Minuakin ärsyttäisi nurina, jos ei edes sitä ääntään käytä! Siellä sentään on suurin osa puolueista normaalimpia, eli ei noita 'yhden asian/harrastuksen puolueita', joiden ajatteleminen parinkin minuutin ajan tuntuu järjettömältä. Kuuluu tietenkin demokratiaan tuollainenkin mahdollisuus, että sukankutojatkin voivat perustaa edullisia villalankoja ajavan puolueen...

   No mutta Kyösti, tuohan olisi loistava idea: äänestämisestä plussapisteitä! Varmasti toimisi ja prosentit lähtisivät kiitonousuun :D

   Delete
 4. Sukankutojien puolue <3 Tosin vaatisin, että myös virkkaajien asiaa ajettaisiin :)
  Mä sanoin virkailijasedälle, että ei tää äänestyshomma nyt niin kivaa oo, että useampaan kertaan tulisin. Tuumas vaan, että pitää kysyä kun näyttää siltä, ttä hän saa kaikki hankalat tapaukset!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anne, toivottavasti et nyt saanut mitään ideoita ;D
   Haha! Oletkos muuten huomannut kuinka täällä ei kukaan puhu vaalisalaisuudesta? Kopitkin on sellaisia avoimia ja vierekkäin. Mulle tuli vielä se virkailija kesken äänestyksen kertomaan, että voin käyttää suurennuslasis, kun tihrustelin niitä ruutuja ja yritin pysyä kärryillä missä numerossa olinkaan menossa....

   Delete
  2. Jos olis aikaa, niin voisinkin perustaa Puikonviuhuttajien Öykkäripuolueen :D
   Mutta totta on, että vaalisalaisuudesta ei täällä ole tietoakaan. Ihmettelin sitä aluksi, mutta en enää jaksa. Pistän sen täkäläisten muutenkin rennomman elämäntyylin ja asenteen piikkiin.

   Delete
  3. Samaa mieltä, käsite ihan vieras täällä. Lipukkeet tietty taitellaan ja laitetaan 'anonyymisti' uurnaan, mutta aika avoimesti ihmiset kertovat ketä äänestävät. Ei muakaan haittaa, Suomesta tulee aina se salaisuudenvarjelu vain mieleen :)

   Delete
 5. Kuulostaapas työläältä systeemiltä äänestäjän kannalta. Ja vielä äänestyspakko. Mutta nuo puolueet ovat hauskoja, jokaiselle jotakin -periaatteella ilmeisesti. Kaipa sitten isoon maahan mahtuu monenlaista eturyhmää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No joo, kyllä kulmat kohosivat muutamaan kertaan, kun vaalilappusia luki... Eturyhmiä tosiaan, ja tuntuu niin typeältä, että yhden asian puolue (siis siinä tapauksessa jos vallankahvaan pääsisivät) päättäisi myös kaikenlaisista muista asioista, joista heillä ei ole hajuakaan!
   Viivan alla äänestäminen on työlästä, ja epäilenkin, että suurin osa taitaa äänestää viivan yllä, eli laittavat ykkösen yhteen ruutuun, siinä kaikki. Ei mene kauan!
   Jostakin syystä minä olen alkanut tykkäämään äänestyspakosta. Kaikkien on jollakin minimaalisella tasolla otettava vähän vastuuta asioista :)

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!