Sunday, June 29, 2014

Hulvatonta menoa

Juuri sopivaa kepeänhauskaa luettavaa, kun ympärillä väkeä lakoaa kuin heinää kaikenlaisten talvipöpöjen kynsissä: Graeme Simsionin The Rosie Project. Jostain lentoyhtiön lehdestä bongasin kirjan ensimmäisen kerran ja nimi jäi mielen perukoille kytemään. Kirpparilta löytyi sitten itse kirja, ja lauantaina ehdin jälleen riippukeinuun lorvailemaan teekupin kanssa.Simsion, G. The Rosie Project. The Text Publishing Company, Melbourne, 2013.


Aspergerin syndroomasta ehkä kärsivä professori Don Tillmann on tuskastunut tuloksettomaan deittailuun. Miksi käyttää kallisarvoista aikaa tutustumiseen ja treffailuun, kun kaikki lässähtää jossakin vaiheessa triviaaleihin asioihin, kuten jäätelömakuun, tanssitaitoihin tai kasvissyöntiin? Optimaalisen partnerin löytämiseksi ja samalla ajan säästämiseksi Don laittaa ammattitaitonsa peliin ja laatii monisivuisen kyselylomakkeen, jonka toivoo potentiaalisten naisystävien täyttävän. Näin Don voi jo alkuvaiheessa rajata pois henkilöt, joiden arvomaailmat tai käytännöt eivät ole yhteensopivia hänen omansa kanssa. Don lähestyy rakkautta (ja elämää) rationaalisesti ja tieteellisin keinoin. Gene, Donin casanovamainen ystävä, ja hänen vaimonsa Claudia antavat vinkkejä ja samalla hiovat sekä vaimo-projektia että Donia ihmisystävällisemmiksi.


"'Where do you hide the corkscrew?' she asked.
'Wine is not scheduled for Tuesdays.'
'Fuck that,' said Rosie.
There was a certain logic underlying Rosie's response. I would only be eating a single serve of dinner. It was the final step in the abandonment of the evening's schedule."


Kun hänen työhuoneensa ovesta putkahtaa sisään kaikin puoli epäsopiva Rosie ja he päätyvät yhdessä illalliselle (tai melkein illalliselle) tapahtuu jotain, mikä on varsin hankalasti selitettävissä. Don järkeilee ja lokeroi, sekä yrittää ymmärtää ympäröiviä sosiaalisia sääntöjä ja käsittämättömien tunteiden mukana liehuvia ihmisiä vaihtelevalla menestyksellä. Mielestään monilta osin "fucked-up" Rosie ja Don päätyvät selvittämään mielenkiintoista mysteeriä epätavallisin keinoin. Tuloksena on pääasiassa yliopistomaailmaan sijoittuvia varsin hulvattomia tapahtumia ja keskusteluita, jotka saivat useammassa kohdassa minut purskahtelemaan nauruun. Tästä saisi loistavan romanttisen komedian ja vaikka taustalla vaeltaa se perinteinen ja onnellisesti päättyvä rakkaustarina, mitään muuta tavanomaista ei tästä kirjasta löydy. Virkistävä kerrassaan!


"While the lobster died, Rosie continued her sniffing around. She opened the pantry and seemed impressed with its level of organisation: one shelf for each day of the week, plus storage spaces for common resources, alcohol, breakfast, etc, and stock data sheet on the back of the door.
'You want to come and sort out my place?'
'You want to implement the Standardised Meal System?'
Despite its substantial advantages, most people consider it odd."
 

The Rosie Project tutkailee rakkautta, tunteita, jokapäiväisiä konventioita ja maailmaa hiukan erilaisten kiikareiden läpi. Minulla on pari työn kautta tutuksi tullutta ihmstä, jotka tunnistin kyllä Donin kuvauksesta. Toisen nimi on jopa melkein identtinen kirjan päähenkilön kanssa! Olikin mielenkiintoista päästä kurkkaamaan hiukan aspergerin syndrooman kanssa elävien arkeen - ja huomata kuinka käsittämättömän epäloogisesti suurin osa elämästä täällä maapallolla vietetään!

Kustantajan sivuilla voi muuten testata, kuka kirjan hahmoista muistuttaa sinua eniten sekä testata, kuinka hyvin suoriutuisi Donin partneritestistä - klik!


4 comments:

 1. Tämä odottaa lukuvuoroaan, mutta sait kiinnostumaan siitä uudella innolla. :) Täytyy käydä tekemässä noita testejä sitten kun kirja on luettu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikea hyväntuulen kirja, vauhdikas ja hauska, vaikka myös sopivasti tummuutta. Mä sain Donin testissä 50%. Olen liian tavallinen hänelle :)

   Delete
 2. No jopas vaikuttaakin erilaiselta kirjalta. Täytyy ihan laittaa nimi ylös, luulen että voisi olla minun kupponen teetä tällainen. :) Ja nyt tekemään testiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä oli sellainen tavallaan hiukan chick lit -tyylinen, vaikka kirjoittaja ja päähenkilö ovat miehiä, mutta siis projektin tavoitteena on täydellisen partnerin löytäminen. Naureskelin aika monesti lukiessa ja oli hauska visualisoida kirjan tapahtumia. Sitten mietin myös, kuinka tämäkin kirja olisi noussut potenssiin 10, jos päähenkilö olisi ollut nainen!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!