Thursday, July 31, 2014

Aikainen lintu

Saa nähdä nappailenko mitään matoja, mutta olen töissä aikaisin. Sama valitusvirsi: kiire ja liikaa tekemistä. Lomamietteet kiikarissa. Samoin uudenlaiset tulevaisuudensuunnitelmat. Niiden voimin mennään. Ja työpaikan teepisteen Leunig laittaa asiat kohdalleen:


Teefiilistelyä ja varotuksia :)


Soliloquy for strange times

The leaders may not know what they're doing - but I do.

I'm making tea. Tea for two.

One cup for the happy me and one cup for the sadder worried self.

We'll keep each other company: this cup, this pot, this tea - and these parts of me.

Many things don't make sense these days - but the teapot does.

It takes in.
It holds.
It makes.
It pours forth.


Pikakuulumisten loppuun vielä kirjavinkki kaikille luovuutensa hetkeksi hukanneille, siitä riehakkaasti iloitseville tai muuten vain uteliaille ihmisille: Keri Smithin How to Be an Explorer of the World. Ajattelin ensin, että siinäpä kiva lastenkirja, ennen kuin ostettuani tajusin, että kohderyhmä taitaa kyllä olla aikuiset. Mutta ei hätiä mitiä, moniakin aktiviteetteja voi tehdä lasten kanssa tai niitä voi mielikuvitusta käyttäen muokata lapsiystävällisiksi. Smith herättelee ihmisiä tutkimaan ja katselemaan arkea ja ympäristöä uusin silmin erilaisten luovien ja mielikuvitusta kutkuttelevien tehtävien kautta. Tieteellisen ja taiteellisen ajattelun ja luovuuden pohjana on Smithin (ja varmasti muidenkin) mukaan mielikuvitus, dokumentointi, tutkimus, kokeilu ja analysointi. Siksi kirjan avulla etnografian keinoin saadaan tavata läpikotaisin tutustakin ympäristöstä jotakin aivan uutta. Sivuille on sisällytetty inspiroivia lainauksia luovilta ihmisiltä ja hienoja ja hauskoja kuvakollaaseja. Toivottavasti ehdin palata tähän kirjaan vielä hiukan pureutuvammin myöhemmin. Seuraavat kaksi viikkoa menevät kuitenkin taas reissussa, joten kuulemisiin!


Smith, K. How to be an Explorer of the World. Penguin, London, 2008.

2 comments:

  1. Olen pariin otteeseen nähnyt noita Smithin opuksen tyylisiä kirjoja, ja aina ne ovat kiehtoneet ja joskus tarttuneet mukaan. Helsingistä oli taannoin myynnissä "erilainen kaupunkiopas", jossa kannustettiin esim piirtämään kartalle jonkun eläimen ääriviivat ja sen jälkeen seuraamaan näitä ääriviivoja oikeassa elämässä. Vähän yleisemmällä tasolla mulla on Ben Careyn "This Book Will Change Your Life", jossa on vuoden jokaiselle päivälle joku hullu "tehtävä", jotka parhaimmillaan saa ajattelemaan asioita eri vinkkelistä. Yritän aina välillä kommittoitua oikeasti tekemään tehtävän päivässä, mutta viimeistään helmikuussa unohdan koko asian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, minä en ihan päivittäin kyllä jaksaisi... Mutta pari hauskaa tehtävää ollaan jo tehty ja luulen, että lisää tehdään vielä. Kiva sadepäivän tylsiksi hetkiksi myös. Nyt lähden googlettamaan noita mainitsimiasi.

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!