Wednesday, July 2, 2014

Sadepäivämatchailua

Aamulla heräsimme outoon ääneen. Sade oli taas saapunut kaupunkiin. Koko aamun on ropissut tasaiseen ja voimakkaaseen tahtiin. Ulkona tuulee puuskittain ja on sumuisen harmaata. Kaikki vesi otetaan kyllä vastaan kiitollisin mielin meidän nurkilla. Pihan ikivanha gum tree on saanut tänä talvena vihdoin kunnolla juodakseen monen vuoden janon jälkeen. Ympärillä vihertää ja kasvaa joka puolella - ja aah, sateen tuoksu ilmassa! Nyt pitäisi mennä kuvaamaan ja sitten verrata kuvia tammi-helmikuussa takuulla tuleviin kärstekuviin, kun kaikki on kuivaa, käppyräistä, 'kuollutta' ja kellanruskeaa.

Talvi, kylmyys ja sade on saanut muutakin aikaan: kaikenlaisiin flunssiin sun muihin on kaatunut väkeä kuin pipoa viime viikkoina. Mini-me on sairastellut luokkakavereiden mukana ja tänään vietämme kotipäivää jälleen kerran. Minä yritän tehdä samalla jotain työhommia, mitä nyt hoivaamiselta ja viihdyttämiseltä kerkeän.

Aamiainen muuttui brunssiksi ja kyytipojaksi päätin vihdoin vispata hiukan matchaa. Obubu Tean Gokou matcha-jauhe oli kaiken häsellyksen keskellä miltei unohtunut jääkaappiin. Gokou on erityisesti Kioton olosuhteisiin suunniteltu teepensas ja siitä valmistettu matcha on kuvauksen mukaan pehmoisen kermainen. Hyvälaatuinen matcha valmistetaan lehdistä, jotka ovat kasvaneet varjossa yleensä ainakin kuukauden ennen poimintaa. Lehdet höyrytetään ja sen jälkeen niistä poistetaan lehtiruodit, kannat ja muu sälä. Nämä putsatut lehdet tunnetaan nimellä tencha, joista sitten jauhetaan perinteisellä kivimyllyllä matchaa. 

Matcha-jauhe pitäisi avaamisen jälkeen nauttia mahdollisimman nopeasti, joten tästä alkaa oikea matchailukausi. Matcha onkin varsinaista superjuomaa, sillä siinähän tulee juotua vihreät lehdet ihan kokonaan eikä vain niitä haudutettua. Samalla kofeiinipitoisuus on luonnollisesti korkeampi kuin haudutetussa teessä. Lehdissä kofeiini on kuitenkin kuulemma tosin sellaisessa muodossa, että se imeytyy elimistöön tasaisesti monen tunnin ajan, eikä siis pomppaa korkeuksiin ja sitten romahda, niin kuin esimerkiksi kahvinjuojilla. Samasta syystä matchalla ei kannatakaan herkutella kovin kauan lounasajan jälkeen, ellei sitten tarkoitus ole pysyä peipposenpirteänä seuraavien kuuden tunnin ajan. Tunnistan tässä heti varaan merkit: tämä matcha on nimittäin niin hyvää, että sitä tekisi mieli litkiä lisää ja lisää koko ajan. Kaltaiselleni unettomuudesta kärsivälle ihmiselle tämä voi olla kohtalokasta. Yritän siis aktivoida itsehillinnän :)

Minulla ei ole kaikkia virallisia matchan valmistamiseen liittyviä välineitä, kuten oikeaa matcha-kulhoa (chawan), pellavaista teeliinaa (chakin), bambulusikkaa (chashaku) tai matcha-sihtiä (furui). Käytin valmistamiseen kaunista Kuusamon Bjarmiasta hankittua pikkukulhoa, jota käytän muutoinkin teekuppina sekä bambuvispilää (chasen), jota ilman matchaa olisi kovin vaikea sekoittaa. Lisäksi sihtasin jauheen erityisen tiheän teesihdin läpi. Teeseremoniaan kuuluvien välineiden puutteen ei kuitenkaan kannata antaa pelottaa tai ahdistaa. Kyllä se onnistuu ilmankin. Ainoat tarpeelliset välineet ovat chasen ja teekulho, joka ei ole liian pieni (ei mahdu vispaamaan) tai suuri (chasen ei tavoita matchaa) ja jossa on tarpeeksi laakea pohja (matcha ei jää kulmiin tai uurteisiin pohjalle). Siiviläkin olisi hyvä olla, jotta matcha saadaan kulhoon mahdollisimman hienojakoisena. Ehdottomiin tarpeisiin kuuluu myös rauhallinen hetki ja mieli.


Tänään tee valmistui näin: 

1. Lämmitin teekulhon ja samalla kostutin chasenin kuumassa vedessä.
2. Kaadoin veden pois ja kuivasin kulhon. 
3. Sihtasin kulhoon vajaan teelusikallisen matchaa.
4. Kaadoin kulhoon hiukan 80-asteista vettä ja sekoitin matchan veteen ripeällä W-liikkeellä chasenin avulla.
5. Lisäsin vettä niin, että sitä oli yhteensä noin reilu desi.
6. Lisäsin ranneliikettä niin, että jauhe liukeni veteen ja pinnalle muodostui kermaista vaahtoa.
7. Nautin pehmeän kermaisesta ja monisävyisestä makuelämyksestä! sannabanana
Toimintavalmiina.

sannabanana
Kulho lämpenemässä ja chasen kostumassa.

sannabanana
Matcha siivilään.

sannabanana
Hienonhienona kulhossa.

sannabanana
Visp-visp.

sannabanana
Valmiina herkkuna.Minun juomani oli pehmeää ja täyteläistä, maultaan tasapainoisen 'vihreää' ja lopputunnelmaltaan vienon makeahkoa. Kerrassaan koukuttavaa luksusta!

Matchassa pätee sama kuin kaikissa muissakin teissä: eri laatuja ja variaatioita löytyy runsaasti. Aloittelevan on hyvä ainakin erottaa toisistaan hinnaltaan edullisempi kitchen grade tai ingredient grade matcha, jota käytetään yleensä kokkailuun ja jossa matchalla maustetaan muita ruokia ja juomia. (Linkistä pääsee bloggarin omiin kokkailuihin.) Näissä jauheissa on mukana lehtiruodot ja niihin käytetään usein vanhempia teelehtiä, jolloin maku on voimakkaampi ja kitkerämpi. Juotavaksi sellaisenaan sopii hiukan tyyriimpi ceremonial grade matcha. Lisäämällä tai vähentämällä hyvälaatuisen matcha-jauheen määrää voi kokeilla voimakkaampia ja hennompia sekoituksia, vaahdolla tai ilman. Mukavaa matchailua kaikille!

12 comments:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Täytyykin vierailla läheisessä teekaupassa kyselemässä, millaisia vaihtoehtoja heiltä löytyy.
  Pikaista paranemista lapselle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyva ja kiitos toivotuksista! Toivottavasti sinulle loytyy hyvaa matchaa nautittavaksi. Kokkailumatcha on herkkua myos, ainakin noissa muffareissa :)

   Delete
 2. Australian talvi on samanlainen kuin Suomen kesä! Mutta tähänkin tottuu. Vetäisit jälleen upean teepostauksen, josta kiitos! ;) Vaikuttaa haastavalta suoritukselta välineiden ja tekniikan puolesta. En uskaltaisi kokeilla kotona, iik!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, tana vuonna vaikuttaisi olevan juuri nain!
   Kiitti kehuista, tata oli kiva kirjoitellakin :)
   Tama matchailu on kuitenkin loppujen lopuksi aika helppoa kun alkaa vain rohkeasti hommaan (ellei nyt ihan niita oikeita perinteisia seremoniasuorituksia tavoitella..) eli suosittelen kylla kokeilemaan, jos on mahdollisuus. Minullakin oli ennen korkea kynnys, mutta heti eka kupposen jalkeen olin myyty!
   Sopiva kulho ja tuo vispila on kylla oltava hyvan matchan lisaksi. Vedenkeitin, jossa voi saataa lampotilan helpottaa ja nopeuttaa prosessia myos.

   Delete
 3. Meinasin juuri sanoa samaa kuin Tuija, sääolosuhteet kuulostavat vallan samalta niin siellä kuin täällä. Pikaista paranemista toivotellen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti nyt lämpenisi pian. On niin väärin, jos ei edes kuukautta, paria saa niillä leveysasteilla lämmitellä!
   Kiitos toivotuksista, olisi kiva laittaa näille sairasteluille jo piste.

   Delete
 4. Hei tämä oli mielenkiintoista! En ole varmaan koskaan matchaa juonut, pelkästään käyttänyt kokkailussa, mutta nyt mietin että pitääpä seuraavan kerran teekaupassa etsiä tuo vispilä ja teetä. Ja ehkäpä myös kulho, sillä mulla ei taida olla yhtäkään pyöreäpohjaista teekuppia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jes! Kokeile, on hyvää! Mutta älä sitä kokkailumatchaa vispaa, vaan hanki hienompaa, ettei tule huono kokemus :)

   Delete
 5. Pitääkin kokeilla matchaa, mutta ensin pitää löytää sitä jostain. Lähiteekaupan valikoima on aika iso, mutta onkohan siellä näin eksoottisia juttuja...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti löytyy! Minä en edes yrittänyt löytää täältä, vaan tilasin Japanista. Nyt täytyykin uteliaisuudesta käydä katsomassa, että mitä täältä pikkukaupungista löytyy matcharintamalta :)

   Delete
 6. Mielenkiintoinen postaus todella. Hyvät kuvat. Kulkeeko tuo nimellä tomutee?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ulla! Tomutee? En ole tuota aikaisemmin kuullut, mutta voisipa kulkeakin? Matchaksi olen ainoastaan tätä kutsunut, mutta ehkä Suomessa on annettu tälle herkulle kotimainen nimi myös?

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!