Monday, January 5, 2015

Epätavallista arkea

Ihastuin aikaisemmin Graeme Simsionin The Rosie Projectiin, joten innoissani tartuin myös sen jatko-osaan. The Rosie Effect jatkaa siitä, mihin edellinen jäi: Rosie ja Don ovat asettumassa New Yorkiin ja yhteiselo on alkanut sujua rakkauden inspiroimien kompromissien ansiosta. Mutta sitten tapahtuu jotain, mikä laittaa kyyhkyläiset koetteluun...


Simsion, G. The Rosie Effect. Text Publishing, Melbourne, 2014.


Jatko-osassa uidaan huomattavasti syvemmissä vesissä kuin superhauskassa Projektissa. Kaikki ei menekään kuten Strömsössä ja väärinkäsitykset johtavat mopon karkaamiseen käsistä moneen otteeseen. Rosie-rukka on tässä kirjassa lähinnä sivuosassa häämöttävä tumma möykky, jonka ajatuksia lukija joutuu arvailemaan. Don taas säheltää ja yrittää epäonnistuneesti sumplia asioita kuntoon ilman, että Rosie stressaantuisi liikaa. Voi arvata kuinka tässä käy...


"Lydia pushed through the crowd to me. 'You're not going with her?'
'I see no reason. The paramedics seem highly competent. My contribution is complete. I plan to drink a glass of beer.'
'Jeesus,' she said. 'You don't have any feelings at all.'
I was suddenly angry. I wanted to shake not just Lydia but the whole world of people who do not understand the difference between control of emotion and lack of it, and who make totally illocigal connection between inability to read others' emotions and inability to experience their own.' 


Vaikka kirjassa synkistelläänkin astetta enemmän, saavat nauruhermot myös tuttuun tapaan kyytiä useaan otteeseen. Ensikertalaisia suosittelen lukemaan The Rosie Projectin ennen tähän tarttumista, vaikka tämä varmasti toimii irrallisenakin.  Hahmot vain saavat hiukan lisää syvyyttä aikaisemman osan ansiosta ja huvittavia kohtia löytyy lisää.


"'You were going to help Rosie out in the kitchen, am I right?'
'Correct.'
'And you would have started by saying,"Do you need any help, darling?"
I reflected a few moments. In reality I would have assessed the situation, and determined what needed to be done. As would be appropriate for a qualified person arriving at the scene of an accident."


The Rosie Effectissä tehdään kompromisseja ja yritetään luoda uutta arkea vieraassa ympäristössä. Rosien raskauden myötä vieraillaan myös masennuksessa, epätoivossa, naisen asemassa akateemisessa maailmassa, rakkauskriisissä ja yhteiskunnan vanhemmuuteen liittyvissä konventioissa. The Rosie Effect tuntui kuitenkin hiukan 'välikirjalta' huipun ensimmäisen osan jälkeen, vaikka lukemisesta pidinkin. Minulla on sellainen hytinä, että varsinkin ylläolevan listan viimeisimpään kohtaan liittyen sarjan seuraava osa tulee olemaan aivan hulvattoman hauska - kuvitelkaa nyt: Don, vauva ja normivanhemmat!4 comments:

 1. Eli tästä tulee vielä yksi osa? Mietinkin, että ehkä tulee ja toivon, että se yltäisi lukukokemuksena lähemmäs The Rosie Projectia. Tämäkin oli hyvä ja varsinkin loppua kohden nauratti, mutta silti ihastuin niin palavasti The Rosie Projectiin, että olin tähän kuitenkin hieman pettynyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En tiedä, mutta oletan. Jotenkin juttu jäisi pahasti kesken, jos ei tulisi ;) Mies on näköjään ensi kuussa meilläpäin, ehkä käyn kysymässä?!
   Jotenkin tuntuu, että vauvasta ja Donista saisi niin hurjasti irti, että tosiaan toivon, että juttu jatkuu!

   Delete
 2. Mä just luin Rosie projectin, tykkäsin kyllä siitä. Don-ihmistyyppi on myös tullut tutuksi teknisellä alalla, ei tosin ihan noin extriiminä versiona :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehee, voin vain kuvitella... Hyviä juttuja he(istä) kyllä saa aikaan!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!