Sunday, March 22, 2015

Meritaru

Sarjassamme 'kirjoja, joita en voinut jättää kauppaan kauniin kannen vuoksi'... Onneksi sisältökin oli sentään hyvä! Mutta mattaa ja 'tahmeaa kiiltoa' syvän sinisen eri sävyissä - en voinut vastustaa kannesta heijastuvaa veden välkettä, kun bongasin kirjan Tokion Kinokuniyassa. Satoshi Konin Tropic of the Sea (Shinsouban Kaikisen, käännös Maya Rosewood) heittää lukijan meren syvyyksiin, merenneitojen valtakuntaan. Mangassa vietetään aikaa maalla ja merellä, puhutaan vanhoista perinteistä ja uusista suunnitelmista ja siitä, mikä on elämässä tärkeää. Kehitys kehittyy ja silloin helposti vanha laitetaan lanaan, sitä vähätellään tai se yksinkertaisesti unohdetaan.
Kon, S. Tropic of the Sea. Vertical, New York, 2013 (2011).


Yashiron pappisperheen pyhäkössä on jo sukupolvien ajan säilytetty arvokasta salaisuutta: merenneidon munaa, joka tarvitsee raikasta vettä, ja joka on vietävä takaisin mereen 60 vuoden kuluttua. Samalla merestä löytyisi taas uusi muna huolehdittavaksi seuraavaksi 60 vuodeksi. Vastapalvelukseksi alueen kalastajat saavat tyynen meren ja runsaita saaliita. Pikakelausta muutama sukupolvi, ja kaupunkiin on suunnitteilla rantalomaparatiisi. Merenneidotkin voidaan valjastaa turismin palvelukseen, vai voidaaknko?

Nuoren Yosuken isä, Yozo on kehityshankkeista innoissaan ja näkee sen tienä eteenpäin. Kirkkaan tulevaisuuden edestä saavat väistyä vanhat lupaukset ja perinteet. Yosuke ja Yozon sairas vanha isä eivät ole kuitenkaan samaa mieltä, ja meressäkin saattaa joku olla jo vihainen... Yosuke päättää toimia ja samalla aloittaa tapahtumien lumivyöryn. Onko merenneitoja olemassa, vai onko kyseessä vain markkinointikikka tai vanha taru? Painiskellaan velvollisuuksien ja lupausten kanssa, mietitään pikkukaupunkien ja niiden nuorten asukkaiden tulevaisuutta, kun yhä useamman tie käy isoihin keskuksiin. Onko tuotto ja turismi kaikki kaikessa, mikä arvo on luonnolla sellaisena kuin se on? Mukaan on heitetty myös ripaus romanssia, ja tietenkin legendaa.Jääteetä ja merimystiiikkaa.

Alkuperäisiä osissa ilmestyneitä kansikuvia.

Hiukan samalla tavalla kuin vanhassa suosikissani, Natsume's Book of Friendsissä, tässäkin päähenkilönä on nuori mies joka aikuistumisen kynnyksellä pohdiskelee modernin ja perinteisen, sekä uuden ja vanhan ajatusmaailman eroja. Tässäpä kirjavinkki voimakkaita tunteita, salaperäisiä poukamia, actionia ja heräilevää romanssia etsiville.

Kirjan lopussa on Satoshi Konin jälkisanat, joissa hän analysoi rennosti kehitystään mangataiteilijana, kuvitelmiensa ja kiireisen työnteon eroa, sekä uransa alkutaivalta, jonka aikana kirja julkaistiin osissa.  

4 comments:

 1. Olipa viehättävä kirjoitus ja tuo kansi tosiaan on kyllä melkoisen vastustamaton.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tuota kantta täytyy suorastaan kosketella! :D
   Pidän kovasti myös kirjan suuremmista 'tunnelmakuvista'. Niin japanilaisia: minimalistisia, mutta 'täynnä'.

   Delete
 2. Minulla olisi nyt bonusseteli kirjakauppaan. Se pitäisi käyttää tämän kuun loppuun mennessä. Ehkä minäkin ostan kirjan sillä perusteella, että se on kaunis kannesta:).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla, että pääset kirjaostoksille :) Viehättävä nimi ja kaunis kansi, siinä jo kaksi kolmesta saavutettu. Jäljelle jää enää vain se sisältö :D

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!