Wednesday, July 15, 2015

Kirjabloggaajat kirjastojen puolesta

Oho! Kun lähdin taukoilemaan, en olisi voinut kuvitellakaan, että paluu blogimaailmaan tapahtuukin Suomesta! Mutta näin on ja täällä ollaan - nauttimassa vähälumisesta kesästä :) Ensimmäisenä ostettiinkin sitten sadetakit, ja nyt toivotaan, että saataisiin hiukan aurinkoakin seuraavien kahden viikon aikana. Kiva tulla myös blogiinkin pitkästä aikaa, melkein jännittää!

Mutta nyt itse tärkeään asiaan.

Kirjastolain uudistaminen on saanut kirjabloggarit liikkeelle. Tänään julkaistaan kirjastopostaus useammassa blogissa ja La petite lectricestä löytyy koontipostaus kiinnostuneille.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asettama työryhmä valmistelee kirjastolakiehdotuksen ja uusi laki otetaan käyttöön vuoden 2017 alusta. Uudistus on varmasti hyvä asia, sillä vanha laki on vuodelta 1998. Uudistuksen lähtökohtana on palveluiden maksuttomuus jatkossakin, mikä on kyllä helpottava kuulla. Positiiviselta kuulostaa myös se, että asiassa on konsultoitu kansalaisiakin. Erikoista on kuitenkin mielestäni se, että vaikka yksi kirjastolain muutokseen sysännyt syy on rahoituksen lisäksi digitalisoituminen, täytyi mielipiteensä mennä esittämään henkilökohtaisesti paikan päälle työpajaan, joita järjestettiin ymmärtääkseni vain muutamassa kaupungissa.


Sadetta pitämässä kirjastossa. Tässä katsastuksessa englanninkielinen valikoima.
 


Lähdin huvikseni vertailemaan Suomen ja Australian kirjastotilastoja (Australia 2012/13, Suomi 2013). 

Australiassa kirjaston ovesta astuttiin sisään 112 607 914 kertaa, kun taas Suomessa sekä sähköisiä että irl vierailuja oli yhteensä 90 768 286. Australiassa kirjastopalvelupistesuhde on 1/15 000 asukasta, Suomessa 1/6517, mukaan on molemmissa laskettu myös kirjastoautot. Australialaiset lainasivat 7.5 kirjaa vuodessa, suomalaiset 12.8. Australiassa 44% omistaa kirjastokortin, Suomessa 37,5%. Mutta hei, miten tämä voi olla totta? Eikö Suomessa kaikilla ole kirjastokortti, vai enkö vain osaa prosenttilaskua (hyvin mahdollista)? Suomen luvuissa on kyse ainoastaan 'lainaajista', eli (käyttämättömiä) kirjastokortteja voi olla varmasti enemmän. Australian kirjastoissa 'materiaalia' on 39 903 956 kappaletta, kun taas Suomessa 37 427 120 (Go Suomi, populaa kun on vain noin neljäsosa Australiaan verrattuna!).
Muita lukuja voi tarkastella Suomen osalta täällä ja Aussilan täällä.

Kirjastot kyllä ovat mainioita paikkoja monesta syystä. Minne muualle voi mennä siisteihin sisätiloihin vain olemaan rauhassa ja hiljaa (tai sadetta karkuun!)? Kukaan ei tule kauppaamaan mitään, et ole kenenkään tiellä ja istuminen ja ihmettely ikään kuin kuuluvat asiaan.
 
(Nyt alkoi naurattaa: entä jos kirjastoihin tulisi sellainen tulosajattelu myös. Kirjastotädit ja -sedät vainoaisivat asiakkaita: "Hei, voisinko auttaa? Millaista etsitte tällä kertaa? Meille on just nyt tullut tulikuuma erä dekkareita, haluatko kokeilla? Voisin lukea sulle tästä näytteen: Oli synkkä ja myrskyinen yö... Ai ei, no entä kiinnostaisko runot, tai romanssi? Nää rushdiet on ollut tosi suosittuja, sopii hyvin sun paidan väriin tää kansikin.  Hei, lainaa nyt ees yks näitä, saat ilmaiseksi! Jos lainaat viisi, kannan sun kirjastokassin!") 
 
Voit keskittyä kirjaan, katseluun, ajatuksiin, haahuiluun tai opiskeluun. Voit tehdä löytöjä kiireettömällä aikataululla tai vain olla möllöttää. Selkämyksiä katsellessa on villiä ajatella, että jokaisen kannen alla on jotain aika valtavaa: ihan oma maailmansa. Hetken kirjastontätinä työskennelleenä voin myös raportoida, että kirjaston hyllyjen välissä on myös roimasti (hiljaista) romantiikkaa!


Minäkin löysin kesälukemista :)
 

Kirjastot ovat tärkeitä paikkoja niin monille. Mieleen tulevat esimerkiksi Fritz Hoffmannin kuvat lukevista kalifornialaisista kodittomista ja muutaman vuoden takainen Zadie Smithin puheenvuoro kirjastojen puolesta. Rakastetaan siis kaikki kirjastojamme, ja annetaan sen näkyä ja kuulua!

Kirjastojen puolesta -adressin voi allekirjoittaa täällä.


Tampereen ensimmäinen kirjasto(ko?).
 

14 comments:

 1. Hyvä postaus ja kiinnostavaa vertailua! Kun olin itse kirjastossa vähän aika sitten työharjoittelussa, niin muistan useamman asiakkaan, jotka tulivat tiskille sanoen, etteivät olleet käyneet kirjastossa esimerkiksi viimeiseen kymmeneen vuoteen, mutta kyllä heillä kirjastokortti on. Joillekin kirjasto tuntuukin olevan kausittainen juttu - joskus tarvitaan paljon, joskus ei käydä toviin. Sekin on ihan ok - kunhan aina on se kirjasto, jonne palata.

  Kiitos, että olet mukana!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Katri, ottä organisoit tämän!
   Ja ihan totta: minullakin on jo jonkin aikaa ollut projektina lukea enemmän oman hyllyn kirjoja kuin lainailla, mutta sitten taas tietyn ajan kuluttua varmasti lainaan taas enemmän.

   Delete
 2. Ihmeteltäviä lukuja, sillä suomalaiset ovat perinteisesti johtaneet kirjastojen käytössä...Joku kyllä tänään toi esiin sen, että internet on syönyt kirjastojen suosiota. Ymmärsin kysyä 'miten?'

  Eikö ollutkin kiva tulla välillä vähän viilemämpään! Jael on aina onnessaan Suomessa, jos täällä on viileää. Näin kylmää suvea en muista aikoihin ja onkin niin epistä, että kaikkien aikojen kuumimmat kesät vanha koiruutemme sitten koki: Suomen ahitilla eli meidän kotisaarellamme oli monta viikkoa +30 ja mittari kävi myös jopa +35.

  Mukavaa, vaikkakin viielää Suomen suven jatkoa<3 Mies lähti mustikkaan, niitä saaremme tulvii ja loppuviikosta aloitamme mansikoiden laittamisen, sitten tulevat kantarellit...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin olin siinä käsityksessä, että kaikessa ollaan kärjessä kirjastojen suhteen, mutta kyllähän nuo ovat väkilukuun nähden aika korkeita prosenttejä yhä!
   Ahh, olen kyllä nauttinut tästä visiitistä sateineen kaikkineen! Luonto on niin uskomaton ja tietenkin ihana nähdä sukulaisia ja ystäviä. Aika aina loppuu kesken!
   Eilisen aurinkopäivä meni nappiin teatterissa Suomenlinnassa ja tästä päivästä tulee toivon mukaan samanlainen.
   Mansikat, mustikat, kantarellit.... Unelmaa!

   Delete
 3. :D Tulosajattelukuvitelmasi on huippu!!
  Kerran kuussa kirjaston työntekijät kokoustaisivat ja saisivat tarkasteltavaksi diagrammeja "lisälainauksista". Ehkä joku konsultti kiertäisi kirjastoissa opettamassa (sinä-passiivikielellä), kuinka asiakas saadaan lainaamaan enemmän ja enemmän.

  Ajatuksena huvittava, mutta käytännössä ahdistaisi kyllä kauheasti. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, joo! Tästähän saisi hyvän sketsin: sellaisia tekopirteitä tyrkkytyyppejä hyllyjen välissä lymyämässä :D

   Delete
 4. Toivottavasti aurinkokin esittäytyy välillä.Tulin muutama päivä sitten Suomesta ja aika pilvistä oli,piti ostaa sateenvarjo....Suomen kirjastot ovat mahtavia ,ja toivottavasti ei mitään ikäviä muutoksia ole tulossa,menenkin allekirjoittamaan adressin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No eilen oli eka aurinkopäivä ja otettiin siitä kaikki irti!
   Ihan kiva välillä viilentyä sateessakin ja tätä Suomen mehevää luontoa ihastelen aina!

   Delete
 5. Tervetuloa takaisin blogin pariin! Olen toipumassa ruokamyrkytyksestä ja tämä:

  ("Hei, voisinko auttaa? Millaista etsitte tällä kertaa? Meille on just nyt tullut tulikuuma erä dekkareita, haluatko kokeilla? Voisin lukea sulle tästä näytteen: Oli synkkä ja myrskyinen yö... Ai ei, no entä kiinnostaisko runot, tai romanssi? Nää rushdiet on ollut tosi suosittuja, sopii hyvin sun paidan väriin tää kansikin. Hei, lainaa nyt ees yks näitä, saat ilmaiseksi! Jos lainaat viisi, kannan sun kirjastokassin!")

  ...nauratti minua aivan vilpittömän ihanasti ensimmäisen kerran koko päivänä! Olisipa upeaa saada moista palvelua, lukunäytteineen kaikkineen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti - ja voihan kökkö tuon ruokamyrkytyksen takia :( Toivottavasti paranet nopeasti!
   Haha, mäkin kyllä naureskelin tuollaisia mahdollisia asiakaspalvelutilanteita kuvitellessani. Kiva, että piristi sinunkin päivää :)

   Delete
 6. Kirjastot on ehdottomasti yksi Suomen parhaita puolia. RAKASTAN Kotkan kirjastoa!

  Kiva kuulla elonmerkkejä sinusta. Ihanaa Suomi-aikaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin on!
   Ja kiitos lomatoivotuksista. Nyt meinaa ahdistaa, kun aika kiitää ja tajuan, ettei kaikkea ehdi... Joskus olisi kyllä tultava koko kesäksi, siitä nyt unelmoin!

   Delete
 7. Siis mitä, eikö kaikilla suomalaisilla olekaan kirjastokorttia! Olen vähän hämmentynyt, että luku ei ole edes yli 50% mutta niin sitä vain elää omassa kirjastokuplassaan. :) Mielenkiintoista vertailua joka tapauksessa! Ja hyvää lomaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin järkytyin, mutta Suomen tilastoissa on laskettu ainoastaan käyttäjät, eli ehkä aika moni ei kyseisenä vuotena lainannut mitään, vaikka kortti olisikin?
   Kiitos, loma on ollut ihana, vaikka kylmä (paitsi tänään!).

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!