Saturday, August 8, 2015

Kevein koroin rakkaudesta

Riikka Pulkkisen Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän oli oivaa lääkettä vastoinkäymisiin. Kirjasta leijaili sellainen vahva ranskalaisen elokuvan tuntu: isoja asioita tyylillä, kevyellä otteella ja huumorilla, romantiikkaa unohtamatta. Ja kun sanon isoja asioita, on kyseessä sellaiset jutut kuin rakkaussuhteet ja perheen perustaminen -  asioita, jotka tulevat eteen mietittäviksi miltei jokaiselle jossakin vaiheessa.


Pulkkinen, R. Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän. Otava, Helsinki, 2014.


Koulupsykologi Iiris Lempivaaran puoliso vetää maton jalkojen alta, kun kertoo, ettei enää rakasta, vai rakastiko edes koskaan? Mitämitämitä - lapsillekin oli jo nimet valmiiksi mietittynä! Kriisiin auttaa kenkäshoppailu, ystävät, vakoilu, alkoholi ja suklaa (nämäkin sillä lailla sopivan tyylikkäästi ja hauskasti, ei typerästi), mutta ennen kaikkea itsetutkiskelu ja menneen miettiminen (ja tämäkin tehdään jotenkin mukavasti soljuen). Ajan kuluessa tapahtuu myös muun miestarjonnan tsekkaus (kriittisesti) ja pikkuisen valaistumista.


"Vakuutan teille, että kiltit tytöt kautta kaupunkien elättelevät tällaisia suunnitelmia. He haluaisivat kajauttaa metrossa Marseljeesin vain, jotta saisivat päät kääntymään. He ovat kyllin kauan päntänneet ruotsinkokeisiin, viitanneet historiantunnilla, pyörittäneet jäätelöpalloja kesätöissä, kasvaneet vaivihkaa aikuisiksi, sanoneet tahdon ja kyllä ja anteeksi - aina kaiken varalta kaksi kertaa anteeksi - nukuttaneet lapsensa, pyyhkineet tiskipöydän toisten jäljiltä." 


Iiriksen Kauniita ja Rohkeita siteeraava iäkäs naapuri on hulvaton, samoin musiikin tahtiin konsultoiva lääkäri, joka tarjoilee seksileluja ratkaisuksi. Luin kirjan yhdeltä seisomalta: oli vain pakko tietää mitä tapahtuu seuraavaksi. Onnistunut paketti siis sekä vetovoimaltaan että pituudeltaan. Mikään ei mielestäni jäänyt kesken tai pitkittynyt tylsyydeksi. Iiris paiskii töitä, neuvottelee ystävien kanssa, miettii itseään ja eloaan - ja kasvaa kohisten. Kirjassa on sopivassa suhteessa vakavuutta ja hupia, keveyttä ja elämäntuskaa - mutta ennen kaikkea huumoria. Kieli on napakkaa ja nokkelaa, jotenkin raikkaanoloista. Yhtäaikaisesti Iiriksen elämä on selvästi tarua ja totta. 

Kirjasta mieleen jääneet varsin feminiiniset tunnelmat ovat seuraavat: jonkun ohikiitäessä jälkeensäjättämä kukkaisparfyymin tuoksu, korkojen kipakka kopina autiolla kadulla, olutpullon avaamissihahdus, hillitön nauru hyvässä seurassa ja sellainen tarpeellinen halaus, kun koko korttitalo on romahtanut.  


Broomen ihana Cable Beach auringonlaskun aikaan.

(Bloggarin korttitalo on vielä hiukan hajallaan sitkeän flunssan vuoksi, mutta hiirivahinkoja siivoillaan ahkerasti ja pikku hiljaa otetaan arjesta taas kiinni. Vuoden loppuun ei ole enää kovin paljon aikaa, ja silloin on edessä muutto - jaiks! Sitä ennen on vielä miljoona hommaa tehtävänä ja muutenkin moni asia on ihan ilmassa. Niin kuin esimerkiksi se itse muuttokin!)

4 comments:

 1. Raikas ja korkokenkäinen, Geisha-suklaan makuinen, sellainen tämä on minulle. Jotenkin kepeydessään ihana ja oivalluksiakin antava.

  Toivottavasti flunssa siellä helpottaa pian. Hiirivahingot kuulostavat inhottavilta. Tsemppiä kaikkeen, muuttoon jne.!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin tämä oli kerrassaan loistava ja tosiaan onnistunut keveydessä ja hauskuudessa olematta tyhjänpäiväinen tai pintaliitoinen.

   Juu, flunssa nyt onneksi pretty much selätetty, ja hiirihommatkin hoidettu, eli kaikki takaisin kaapeissa. Huh, kyllä yksi hiiri voi aiheuttaa kamalasti työtä!
   Kiitti tsemppailusta myös :)

   Delete
 2. Kuvailet kirjaa samalla keveällä, hauskalla tyylillä, millä se on kirjoitettu.

  Pidän tätä Pulkkisen parhaana teoksena, vaikka onkin pieni väliteos. Tässä Pulkkinen on rentoutunut ja kirjoittaa kuitenkin painavaa asiaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin tästä oikein huokuu sellainen vapautuneisuus, hyvä mieli ja oivallukset, jotka tarttuvat lukijaankin. Jää minulla hyllyyn. Olikin muuten hyvä löytö: kirpparllta eurolla!
   Samalta kirpparilta löytyi myös Totta, johon tartun uteliaana lähiaikoina.

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!