Wednesday, August 26, 2015

Kolme uusintaa?

Les! Lue! -Reeta haastoi minut ja pari muuta valitsemaan kolme kirjaa, joista olemme bloganneet ja jotka haluaisimme lukea uudestaan. Seurasin Reetan jalanjäljillä ja valitsin kirjat, jotka olen lukenut vain kerran. Sitten läksin käymään läpi blogia ja repimään hiuksia hetkeksi: kuinka ihmeessä voisin valita vain kolme kaikkien joukosta? Paljon oli sellaisia, joihin voisin kyllä palata ja varmasti palaankin jossakin vaiheessa. Lopulta kolmen valinta kävikin aika helposti. Sellaisia huippuja, jotka varmasti tulen lukemaan uudelleen oli aika monta, mutta ne ovat vielä sen verran tuoreessa muistissa, että en haluaisi tarttua niihin ihan vielä uudelleen. Tässä siis kolme, joihin ihastuin ja joita voisin alkaa lukea heti huomenna:

Jennifer Eganin A Visit from the Goon Squad jossa tarinat poreilevat ja paukkuvat niin monella tasolla ja eri tavoilla ja herkullisesti kietoutuneena. Samaan aikaan yksi ja monta kirjaa. Minulle tämä kirja oli sellaista hurjaa, hiukan kokeellista ilotulitusta, joka sai nauramaan ja itkemään. Taidokas ja 'täysi'.

Anna Funderin All That I Am, jonka voimakas tunnelma on jäänyt sisälleni elämään, mutta yksityiskohdat ovat haalistuneet sopivasti niin, että kirja maistuisi taas. Minä rakastin tarinan yllätyksellisyyttä ja kutkuttavaa jännitystä. Löysin muuten sairaslomalla lukulistalla olleen Funderin Stasilandin kirpparilta dollarilla. Avasin sen innoissani kotona, jolloin tajusin kirjan olevan saksaksi. Missäs se sanakirja olikaan? Jos sen joskus tahkoan läpi, kielitaidon tason perusteella postaus on odotettavissa joskus 2018 tienoilla.

Yukio Mishiman Death in Midsummer and Other Stories tuli luettua hiljattain, mutta se oli niin voimakkaan mahtava, että haluaisin oikeastaan lukea nämä novellit heti uudelleen. Ja kaikki muutkin Mishiman teokset! Muistiin on jäänyt minimalistisin keinoin välitetyt tumman painostavat tunnelmat sekä velvollisuuksien kahleet - voimakas sisäinen elämä naamioiden takana.

Kirjojen suhteen on muuten täällä kotinurkillä käynnissä puhdistus. Kansia katsellaan tiukasti sillä silmällä. Laatikoita on pakattu Suomi-kirjastoon ja kirpparille meneviksi. Hirvitti tänäkin aamuna vihdoin laittaa muutama kirja lähtevien pinoon, joita en ole koskaan lukenut, mutta jotka ovat kulkeneet mukana muutosta muuttoon. Olen näköjään varsin lahjakas tässä suhteessa erityisesti historian suhteen. Tänään pinoon päätyi muun muassa eräs paksu Malesian politiikkaa käsittelevä teos, joka on varmasti mielenkiintoinen, mutta en tajua milloin ihmeessä senkin ehtisin lukea? Ja miksi ylipäänsä siihen alunperin joskus tartuin?Yogi-viisautta: Let things come to you. Mutta nyt ei hetkeen kirjoja, kiitos!

4 comments:

 1. Tuo mainitsemasti Egan on minullakin sellaisella potentiaalisella uudelleenlukulistalla. Luin sen englanniksi ennen blogiaikaa ja myöhemmin ostin sen myös suomenkielisenä lukeakseni uudelleen. Ei ole vielä toteutunut.

  Anna Funder ei sano mulle mitään, mutta varmaan sekin on kiinnostava, kun on sinuun kovasti vaikuttanut. Luotan makuusi.

  Mishimalta olen jotain lukenut ja häneen olisikin oivallista joskus palata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En osaa kuvitella millainen homma olisi suomentaa tuo Egan! Kielellä kun keppostellaan niin paljon, Haluaisin lukea myös hänen muita teoksiaan tuon Goon Squadin jälkeen, mutten ole vielä ehtinyt.

   Toivottavasti löydät Funderin All That I Amin, se on aivan huippu! Varmasti tykkäät!

   Minä hipelöin aika montaa Mishiman enkkukäännöstä Japanissa, mutta sitten ajattelin, ettei kannata raahata sieltä saakka ja niin asian on vain jäänyt. Mutta varmasti tartun hänen kirjoihinsa heti kun on hiukan enemmän aikaa.

   Delete
  2. Mulla on tuo Goon Squad sekä englanniksi että suomeksi, voi sitten lukiessa tehdä vaikka vähän vertailua, jos intoa riittää. Lisäksi omistan teoksen Keep, jonka ostin, kun luulin, että se on joku Eganin uusi romaani, mutta se olikin sitten Sydäntorni englanniksi. Yhden novellikokoelmankin olen häneltä lukenut + romaanin Look at me, joka oli sekin tosi mielenkiintoinen. Em. seurauksena Egan on kirjailija, jonka tekemisiä seuraan. Yksi romaani on lukematta, se pitäisi jostain saada käsiin.

   Laitan tuon Funderin nyt ylös, vaikka olenkin vannonut, että mitään uutta ei nyt listoille tule. No se nyt on sellaista vannomista, johon ei kukaan tosissaan usko. :)

   Delete
  3. Haha, täällä on samanlaiset vannomiset käynnissä...
   Sydäntorni kyllä pitäisi joskus lukaista. Käynkin katsomassa onko se tuolla virallisella TBR-sivulla. Novellikokoelmakin kiehtoisi...

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!