Wednesday, December 30, 2015

Kurjen siivellä (Itä-Aasia lukuhaaste)

Japanilaisesta ja kiinalaisesta taiteesta tutut kauniit, myyttiset ja majesteettiset kurjet liihotelkoot meidät ensi vuoden lukuhaasteen pariin. Kurki on monelle Itä-Aasiassa hyvän onnen, pitkän iän ja uskollisuuden symboli. Alueen myyteissä ja kansantaruissa kurjet ovat myös hyvin edustettuina. Itä-Aasian kirjallisilla aarteilla herkutteleva lukuhaaste ei kuitenkaan rajoitu ikivanhoihin tarinoihin, vaan ne uskaliaat, jotka hyppäävät kurjen siivelle, voivat lukea mitä tahansa seuraaviin maihin tai alueille sijoittuvaa: Kiina, Japani, Taiwan, Hong Kong, Macao, Mongolia, Pohjois- ja Etelä-Korea. 

Tässäpä siis faktat Kurjen siivellä matkustaville:

1. Kohdealue: Kiina, Japani, Taiwan, Hong Kong, Macao, Mongolia, Pohjois- ja Etelä-Korea. 

2. Kirjailijan ei itse tarvitse olla itäaasialainen, vaan riittää, että tapahtumapaikka tai aihe sijoittuu Itä-Aasiaan tai käsittelee jollakin lailla itäaasialaista kulttuuria joko Itä-Aasiassa tai muualla. 

3. Haaste lähtee käyntiin 1. tammikuuta 2016 ja kestää 30. joulukuuta 2016 saakka.

4. Haasteeseen voi ilmoittautua mukaan tähän postaukseen kommentoimalla. Jos sinulla ei ole omaa blogia, voit kertoa lukemastasi kommenttikentässä tai sähköpostilla. Perinteen mukaisesti ahkerin lukija palkitaan juhlallisesti. 

Viime vuosien luetuista monien japanilaisten ja kiinalaisten kirjailijoiden tuotokset ovat jääneet mieleen vahvimmin ja siksi mieli tekeekin ensi vuoden aikana keskittyä tähän alueeseen perusteellisemmin. Lukumaratonin aikana luettu Ogawan Revenge oli huippuhyvä, samoin aiemmin nautitut Mishiman Death in Midsummer ja The Sailor Who Fell from Grace with the Sea. Murakamin What I Talk About When I Talk About Running oli mielenkiintoinen ja olen vihdoin päässyt Murakami-kammostani kuuntelemalla myös karmivan ja salaperäisen 1Q84:a äänikirjana (vielä kesken, kesto melkein 47 tuntia!). Julie Otsukan The Buddha in the Attic oli vaikuttava ja nykyään yksi lempikirjoistani Mishiman kirjojen lisäksi. Modernia japanilaista taidetta ja designia ihastelin täällä.  Kohta kolme vuotta olen lukenut Midorikawan Natsume's Book of Friends -mangaa ja olen nykyisin täysin ihastunut, piinkova fani. Ensimmäinen, epävarma manga-postaukseni löytyy muuten täältä. 
On myös mainittava Kankimäen ihqu Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Yöpöydältä löytyy edelliseen liittyen Sei Shonagonin The Pillow Book, josta haasteen myötä myöhemmin lisää... Kiinalaisista  Yiyun Lin A Thousand Years of Good Prayers ja Gold Boy, Emerald Girl vakuuttavat ja iskivät jonnekin syvälle, samoin Xiaolu Guon A Chinese-English Dictionary for Lovers ja I Am China.
Wu Miang-Yin The Man with the Compound Eyes oli erilaisuudessaan mielenkiintoinen ja samalla ensimmäinen taiwanilaiskirjailijan kirjoittama kirja, jonka olen tietääkseni lukenut. Muitakin haasteeseen sopivia kirjoja löytyy blogista, tässä vain omia suosikkejani. Olen muuten tästä haasteesta todella innoissani myös siksi, että Itä-Aasiahan on mielenkiintoisen kirjallisuuden lisäksi teenpalvojan Mekka.
 
Jos kiinnostuit, lukuinspiraatiota löytyy esimerkiksi täältä, täältä, täältä (Japani), täältä (Kiina), täältä (Etelä-Korea), täältä (Etelä-Korea), täältä (Hong Kong), täältä (Hong Kong), täältä (Taiwan), ja täältä (Taiwan). Pohjoiskorealaisista, macaolaisista ja mongolialaisista kirjailijoista en löytänyt kätevää koostetta, mutta yksilöjuttuja löytyy netistä kohtuullisesti.

Kirjavinkkejä otetaan mielellään vastaan kommenttilaatikossa milloin vain vuoden aikana. Mitäs sanotte, lähdettekö liitoon?


sannabanana/pinon päällimmäinen
Halukkaat, hypätkää mukaan liitelemään!
 
82 comments:

 1. Yitetäämpä tulla mukaan! Mielenkiintoiselta haasteelta kuulostaa.

  ReplyDelete
 2. Oi mikä haaste ja kuva ja kaikkea! Toki lähden mukaan yrittämään ja ehkä ylittämään itseni. Olen tainnut lukea elämässäni vain kourallisen aasialaista kirjallisuutta, ehkä nyt saan seuraavan kourallisen kasaan. Murakamia hieman pelkään, olen lukenut vain Norwegian Woodin, josta en oikein innostunut, mutta ehkäpä kokeilen muuta...

  Hyvää uutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loistavaa, tervetuloa mukaan!
   Mun Murakami-kammoni alkoi just Norwegian Woodista, jota en jaksanut alkua pidemmälle ja sama Kafka on the Shoren kanssa. Mutta noista voi päästä yli! Ja onneksi on tosiaan paljon, paljon muitakin hyviä kirjailijoita, joihin voit/n tutustua vuoden aikana.

   Delete
  2. (Ja oikein hyvää uutta vuotta sinullekin <3 )

   Delete
  3. Nyt on kurjen kanssa lennetty, 15 kirjan verran. Kiitos paljon ihanasta haasteesta, joka avasi ihan uusia ajatuksia ja intoilun kohteita: http://suketus.blogspot.fi/2016/12/nelinkertainen-haastekoonti.html

   Delete
  4. Suuret kiitokset osallistumisesta ja hienoa kuulla, että kaikenlaista kiinnostavaa ja innostavaa löytyi sen seurauksena myös :)

   Delete
 3. Tässä onkin minulle haastetta, sillä luen aika vähän tuolle suunnalle sijoittuvaa kirjallisuutta. TBR-listallani on pari Tanizakin kirjaa, joten niillä pääsen alkuun. Ja tarkoitukseni olisi kokeilla myös Murakamia ensi vuoden aikana, saa nähdä miten uppoaa vai uppoaako lukija. :) Upea haastekuva!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihii, ihana tuo 'uppoaako lukija', näinkin voi joskus käydä. Mahtavaa, että lähdet mukaan seikkailemaan mukavuusalueen ulkopuolelle!

   Delete
  2. Niputin oman haasteeni jo yhteen. Koonti löytyy täältä: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2016/12/haastekoonti-kurjen-siivilla.html

   Kiitos sinulle mukavasta haasteesta!

   Delete
 4. Mukana ollaan! Olen Murakami-fani, mutta hänen tuotannostaan minulta on viime aikoina jäänyt useampikin kirja kesken tai lukematta, eli jo pienellä Murakami-päivityksellä pääsen hyvin kiinni lukuhaasteen syrjään. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hieno homma ja sopiva lisämotivaatio tosiaan vetäistä ne Murakamit loppuun. Mäkin ehkä uskaltaudun kokeilemaan sitä Norwegian Woodia uudelleen...

   Delete
 5. Mukana! Mulle on Itä-Aasia niin vieras monella tapaa et tämä tulee tarpeeseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivaa, että lähdet rohkeasti mukaan ja löytöretkelle uudelle alueelle :)

   Delete
 6. Houkutteleva haaste ja upea kuva!

  Minä olen innokas osallistumaan haasteisiin, mutta huono toteuttamaan niitä. Olen siis mukana - muistaessani. ;) Aion nimittäin lukea tulevanakin vuonna aasialaista kirjallisuutta ja japanilaisesta, joka usein rakastan, olisi hyvä laajentaa muuallekin.

  Hyvää uutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa uutta vuotta sinullekin!
   Minussa on samaa vikaa - aika vain menee niin nopeasti ja haasteet vilahtelevat ohi.
   Tästä haasteesta olen kyllä tosi innoissani. Voin tulla silloin tällöin sun blogiin törkkimään ja muistuttamaan, jos on liian hiljaista tän suhteen ;-)

   Delete
 7. Jee, mukana ollaan ja jo oikeastaan lennossa, sillä luen parhaillaan kiinalaista kirjaa. Se ei tosin haasteeseen pääse mukaan, koska ehdin lukea sen ennen haasteen alkua. Mutta Aasia-friikkinä lukemisen löytäminen ei tuota ongelmia. :))

  Koska Mongoliasta ei löytynyt vinkkejä, niin heitänpä tähän erään lukemani, josta pidin kovasti: Byambasuren Davaa & Lisa Reisch: The Cave of the Yellow Dog

  Teen osallistumispostauksen heti vuoden alussa. Ensi vuonna aion pitää tarkasti kirjaa haasteista, ettei käy niin kuin tänä vuonna eli en enää edes muista, mihin olen osallistunut. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jippii, tervetuloa matkaan!
   Kiitti kirjavinkistä, miten tuo Cave of the Yellow Dog kuulostaakin niin tutulta, onkohan siitä tehty leffa?
   Haha, minulle riittää (toivottavasti) tänä vuonna kaksi haastetta: tämä ja Kansojen juurilla. Luulisi pysyvän muistissa...

   Delete
  2. Se taisi alun perin olla dokumenttielokuva. Katsoin sen luettuani kirjan ja pidin kovasti. Jopa kyynel tirahti silmääni lopussa.

   Delete
  3. No niin, nyt täytyy kyllä lukea tuo, kun kerran kyynelkin tirahtaa.

   Delete
 8. Jee jee jee. Mahtia. Mulla on yks lukematon Xiaolu Guo hyllyssä (Se ei kyllä ole tiukasti ottaen ehkä fiktio, kelpaako kuitenkin?) ja sit just sain kirjastosta lainaan yhden kiinalaisen. Kankimäkikin löytyy ja sit on joku japanilainen, jonka nimeä en nyt tähän hätään muista ja en jaksa kävellä neljän metrin päässä olevalle kirjahyllylle tarkistamaan.

  Tämä bloggari lähtee nyt ihan heittämällä mukaan ja on tuhannen fiiliksissä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vahva puoleni on suunnittelu ja ideointi, ei niinkään toteuttaminen. :) :) :) Mut joo, kyllä tähän jotain saan kasaan ihan siltä pohjalta, mitä muutenkin olen aikonut lukea.

  Hyvää vuodenvaihdetta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siipisulille vain lähtöä odottelemaan!

   Ei tarvitse olla fiktiota, kaikenlainen kirjallisuus käy, kunhan on tuon alueen kanssa jotain tekemistä.

   Käy ihmeessä Kankimäen kimppuun, minusta siinä oli paljon mielenkiintoista, vaikka jotkut pikkujutut hiukan ärsyttivät, mutta se johtuu ainoastaan siití, että Kankimäki ei ole yhtä täydellinen ihminen kuin minä :-D

   Kivaa uutta vuotta myös sinne!

   Delete
 9. Minä lähden liitoon mukaan! Tässä on haastetta, sillä itä-aasialaista olen lukenut varsin vähän, mutta juuri nappasin Kawabatan Kioton kirjaston asiakkaiden ilmaishyllystä ja lainasin ekirjana Pasi Pekkolan Lohikäärmeen värit (tapahtuu Kiinassa).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fiuuuu, mukaan vain! Hienoa, että lähdet uusille suunnille lukemaan, et takuulla pety, mahtavuuksia on luvassa!

   Delete
 10. Japani on kirjallisuusmaana minulle sen verran keskeinen että tähän haasteeseen sopiviakirjoja tulee epäilemättä luettua sieltä, mutta olisi tietysti kiva saada jotain muutakin Kiinasta ja Koreasta jne.

  Hyllyssä ei tosin sopivia lukemattomia kirjoja juuri ole, mutta haetaan sitten muualta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loistavaa saada mukaan myös konkari! Ja hyvä, että löytyy silti haastetta noista vierusmaista. Itse olen tosiaan eniten lukenut japanilaista ja kiinalaista ja on mielenkiintoista huomata, kuinka eri tavoin kirjoitetaan Kiinanmeren/Japaninlahden puolin ja toisin.

   Delete
 11. Kyllä tähän täytyy mukaan lähteä, sillä minulla on erityisesti Japaniin ja Kiinaan sijoittuvaa kirjaa jo mielessä tälle vuodelle. :-) Mahtava haaste, nimi ja ihana kuva!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ja hienoa, että tulet mukaan. Mielenkiinnolla odottelen, että mitä tulet lukemaan!

   Delete
 12. No ei mun kyllä pitänyt enää ottaa yhtään haastetta tälle vuodelle, mutta taidan mä silti olla mukana tässä. Mulla ei ole kauhean hyviä kokemuksia aasialaisesta kaunosta, mutta vois vähän kyllä testailla lisää. Muunmaalaisten kirjoittamaa ja tietokirjoja tulee siis varmaan enempi luettua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jippii, yks mahtuu vielä mukaan. Mitä aasialaista olet kokeillut? Toivottavasti haasteen myötä tulet löytämään jotain sopivaa ja mielestäsi hurjan hyvää! Minusta maiden välilläkin on aika suuret erot, eli nyt on mahdollisuus koklata useampaa kirjamaata tämän haasteen tienoilta. Niin, ja non-fictioniakin saa lukea tähän haasteeseen!

   Delete
 13. Lähden mukaan! Kuulostaa ihan valtavan mielenkiintoiselta! Nyt lukukinkerit pystyyn. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa!!! Lukukinkerit tosiaan. Itsekin olen täällä ihan innoissani :)

   Delete
 14. Aasialaista kirjallisuutta olen aina joskus yrittänyt lukea, mutta vissiin olen yrittänyt haukata liian isoa palaa kerrallaan. Osiin jakaminen kuulostaa hyvältä idealta, luultavasti tässäkin mukana, katsotaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, että harkitset lähtöä mukaan haukkomaan pienempiä paloja, tämä on tällainen chopstick-approach, kun kerran Itä-Aasiasta kyse :)

   Delete
 15. Yritän olla mukana, lukusuunnitelmissa on puolen kymmentä teosta, jotka minusta sopivat tähän :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa erinomaiselta! Ilmottele sitten mitä luet, niin me muutkin saamme kirjavinkkejä :)

   Delete
  2. No jotain on sentään luettu yksi nobelisti
   http://joklaaja.blogspot.fi/2016/04/gao-xingjian-sielun-vuori.html
   Pari Tinttiä
   http://joklaaja.blogspot.fi/2016/01/herge-sininen-lootus.html
   http://joklaaja.blogspot.fi/2016/01/herge-faaraon-sikarit.html
   ja yksi varsin kevyt kirja Kiinasta
   http://joklaaja.blogspot.fi/2016/04/murong-xuecun-unohda-minut-tana-yona.html

   Delete
  3. Loistavaa - ja mielenkiintoista luettavaa! Päivittelen tiedot, kunhan saan uuden kannettavan hankittua - vanha kun tilttasi yllättäen :-/

   Delete
  4. Kooste löytyypi nyt tältä:
   http://jokkenrunot.blogspot.fi/2016/12/kurjen-siivella-jokken-haastekoonti.html

   Delete
  5. Kiitos, Jokke! Hienoja luettuja sinulla :)

   Delete
 16. Ilmoittaudun mukaan kiinnostavaan haasteeseen! Jospa tämän myötä tulisi innostuttua enemmän aasialaisen kirjallisuuden pariin. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin minäkin toivon! Omien viime vuosien lukemisten perusteella aarteita on sinulle tiedossa :)

   Delete
 17. Tämän alueen kirjallisuus on erittäin vierasta, mutta kyllä pitää lähteä ainakin kokeilemaan. Eli ainakin näin aluksi olen erittäin innoissani mukana, saa sitten nähdä sen toteuttamisen kanssa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa, rohkeasti mukaan vain! Kuvittelen täällä, kuinka kokonaan uusi maailma, tai useampi, avautuu sinulle! Ja varmasti useimmille meistä käy näin tämän haasteen myötä.

   Delete
 18. On tässä tullut ilmoittauduttua mukaan yhteen jos toiseenkin haasteeseen, mutta tämä taitais sopia aika hyvin vielä mukaan :) Katsotaas kuinka käy, yritetään ainakin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivaa, että liityt seuraan. Toivottavasti haasteen myötä tulee sellaisia lukuvinkkejä, ettet malta olla tarttumatta ;)

   Delete
  2. No niin, nyt on haaste pistetty pakettiin. Yllättävän hyvin noita sopivia kirjoja löytyikin. Tässä linkkin koontiin: http://evariankirjahylly.blogspot.fi/2016/12/4-x-haastekoonti.html

   Delete
 19. Taidan syyllistyä pahaan haasteiden hamstraukseen, mutta tämäkin kuulostaa niin kiinnostavalta. Aasialainen kirjallisuus on varsin vierasta ja juuri sen takia aion osallistua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hienoa! Juurikin loistavaa, jos haasteen myötä löytyy jotain ihan uusia ulottuvuuksia! Tervetuloa mukaan!

   Delete
 20. Päätin vältellä haasteita tänä vuonna, mutta tämä on niin kiinnostava että perun heti päätökseni ;) Luen parhaillaan Jung Changin Villijoutsenia ja Murakamia tulee varmasti myös luettua tänä vuonna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takkia on hyvä käännellä välillä, niin tuulettuu :) Sinähän pääset Villijoutsenilla heti haasteeseen kiinni! Mukavaa, että olet mukana :)

   Delete
 21. Bibliofiilin päiväunia liittyy mukaan!
  https://bibliofiilinpaivaunia.wordpress.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikun siivelle! Ja mukavaa ja mielenkiintoista matkaa :)

   Delete
 22. Tulin vaan hehkuttamaan, että nyt olen korkannut haasteen eli eka kirja luettu, jee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skål!
   Laitan suorituksiisi, kun pääsen koneelle. Nyt lähden lukemaan sun lukemisesta :)

   Delete
 23. Minäkin liittyisin tähän joukkoon! ^^ <3 Oikein kiintoisa aihe, luulisi löytyvän jos minkälaista kirjallista aarretta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jippii ja mukaan vain! Näin juuri, kaikenlaista hienoa on edessä :-)

   Delete
 24. Mukana!
  Aloitin joulukuussa Jacob De Zoetin tuhat syksyä mutta se jäi alkutekijöihinsä jun siitä tuli varaus. Sain sen juuri uudestaan lainaan joten siinä voisi olla ensimmäinen Japaniin sijoittuva kirja :-)

  ReplyDelete
 25. Olen mukana. Erilaisista kulttuureista on kiinnostavaa lukea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tervetuloa mukaan! Minusta (hyvä) kirjallisuus avaa kulttuureja melkein samaan kuin matkustaminen.

   Delete
 26. Löysin mielenkiintoisen haasteesi tänään ja päätin lähteä mukaan. Teen tästä erillisen postauksen blogiini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa! Mukaan vain! Tämä blogikin alkaa päivittyä, kun saan reilun viikon kuluttua vihdoin netin uuteen kotiin...

   Delete
 27. Tervehdys! Löysin tämän haasteen Ullan luetuista kirjoista ja tällä hetkellä näitä kolmea olen suunnitellut:
  Murakami - Maailmanloppu ja ihmemaa
  Takashi Hiraide - Kissavieras
  Jean Kwok - Käännöksiä
  Näillä alkuun!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivaa, että löysit tänne ja tervetuloa haasteeseen mukaan! Kiitos kirjavinkeistä myös :)
   Mukavia lukuhetkiä!

   Delete
 28. Heippa, tulin väliaikatiedottamaan haasteeseen lukemiani kirjoja, joita on yhteensä jo kuusi, woohoo!

  Tässä koko lista tähän mennessä:

  1. Xinran: The Good Women of China -Kiina
  2. Hai Zi: Näkymä valtamerelle -Kiina
  3. Keigo Higashino: Journey Under the Midnight Sun -Japani
  4. Natsuo Kirino: Grotesque - Japani
  5. Hwang Sok-Yong: Princess Bari - Etelä-Korea
  6. Han Kang: The Vegetarian - Etelä-Korea

  Kaikkiin noihin kirjapostauksiin on suorat linkit alla olevassa linkissä:

  http://mainoskatko.blogspot.co.uk/2016/01/lukuhaasteet-2016.html

  Ihan mahtava haaste!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vau! Loistavaa! Päivitän sivun kun uskallan taas kirjaston koneelle tai jos kotiin saadaan netti aiemmin!
   Arvaas mitä? Kun olen etsinyt luettavaa tähän haasteeseen, olen löytänyt ihan hulvattomasti mahtavan kuuloisia kirjoja, jotka sijoittuvat Etelä-Aasiaan. Tämä haaste tulee saamaan jatkoa ensi vuoden puolella!

   Delete
 29. Lupasin jo itselleni, ettei enää yhtään haastetta täksi vuodeksi, mutta pakkohan tähän on osallistua. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No tämä on kyllä niin hyvä haaste, ettei kannata jäädä pois kyydistä ;-) Tervetuloa mukaan!

   Delete
 30. Taidanpa osallistua! Kiinalaisilla on jotenkin hieman samantyylinen huumorintaju, kun meillä suomalaisilla ja sitä paitsi, tossa pari kirjaa odottaakin lukemistaan ;) Jään seurailemaan blogiasi... Itse aion pitää BFF-lukuhaasteen, jonka ideana on ystävyys, genre muuten vapaa ja palkintojakin aion jakaa ;) Tervetuloa tutustumaan siihen! https://arcakiraniia.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva! Vielä ehdit mukaan :) Ja kiitos BFF-haastevinkistä!

   Delete
 31. Sain mä aika monta kirjaa luettua vuoden aikana, vaikka enemmänkin olisin halunnut: https://kirjamatkat.wordpress.com/2016/12/21/kurjen-siivilla-ita-aasiaan/ Kiitos haasteesta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loistavaa! Kiitos osallistumisesta ja koosteesta :)
   Minullakin lukeminen jatkuu tältä alueelta vaikka haaste loppuukin kohta.

   Delete
 32. No niin, nyt on kooste väännetty ja mieli hieman haikea, snif. Noh, hyllyyn jäi silti iso läjä Itä-Aasiaa, joten ei se tähän pääty. Kiitos ihanasta haasteesta!

  https://mainoskatko.blogspot.co.uk/2016/12/hyvasti-kurjet.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jippii! Minullakin sama fiilis :) Ja ole hyvä! Minustakin mahtava haaste :D

   Kiitti koosteesta!

   Delete
 33. Hei Sanna,
  Sain luettua tähän 11 kirjaa - kiitos haasteesta!
  https://kirjaviekoon.blogspot.fi/2016/12/kurjen-siivella-koonti.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ole hyvä, ja kiitos osallistumisesta sekä koosteesta myös. 11 on hyvä tulos, toivottavasti nautit :)

   Delete
 34. Kahdeksan kirjaa luettu, minullakin eniten Japani, kiinnostus kuitenkin jatkuu Itä-Aasian suuntaan. Täällä haastekoontia.

  http://sheferijm.blogspot.fi/2016/12/kurjen-siivella-luettua.html

  Kiitos haasteesta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että osallistuit! Samoin, lukeminen noilla seuduilla jatkuu. Kiitos koosteesta myös :)

   Delete
 35. Heipä hei! Kiitoksia mukavasta haasteesta, kooste löytyy täältä:
  http://elegiakirjat.blogspot.com/2016/12/haastekoonti-x2-kurjen-siivella-ja-lapi.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos liitoon osallistumisesta ja koosteesta!

   Delete
 36. Viimeisen haastekirjan bloggasin eilen, nyt sain koosteen kirjoitetuksi:
  http://kirjanpauloissa.blogspot.fi/2016/12/kurjen-siivella-ja-kirjaherbario.html

  Teillä pian vuosi vaihtuu. Hyvää tulevaa vuotta!

  ReplyDelete

Suuri kiitos kommentistasi!