Saturday, December 26, 2015

Ready, set, go!

Lukumaraton on startannut, vaikkakin letkeästi. Aamusella nukuimme pitkään (jee!) ja sitten ajelimme hakemaan laatikollisen mangoja, jotka ovat vihdoin kypsyneet meidänkin hoodeilla. Myrskyinen tuuli on vihdoin laantunut ja päivä tuntuu jo aamusta aika kuumalta. Luvassa on 36 astetta, mutta veikkaan näppituntumalla, että kuumempaa on tulossa. Osa päivästä vietetään siksi rannalla vilvoitellen, ja tietty lueskellen. 

 09:30 - 11:00

 
Njam, nämä saavat kypsyä vielä muutaman päivän.


Thomas, J. Calypso summer. Magabala Books, Broome, 2013.


Aamupalaksi hedelmäsalaattia ja vihreää teetä, lukuohjelmassa Jared Thomasin Calypso Summer, jolla osallistun samalla Kansojen juurilla -lukuhaasteeseen. Vasta 65-sivua on tätä nuortenkirjaa takana, ja kirja on vienyt mennessään. Kyle 'Calypso' Summers on eteläaustralialainen nuori Nukunu-mies, joka etsii paikkaansa maailmassa. Thomas kirjoittaa niin suorasukaisesti mutta syyttelemättä aboriginaalinuorten elämästä Adelaidessa, että saa varmasti monenkin lukijan kiemurtelemaan ajoittain tuoleissaan. Kirja voitti State Library of Queenslandin Black & write! -palkinnon vuonna 2013. Parempaa oikolukua kyllä kaipaisin, sillä valitettavan monta lipsahdusta on käynyt silmään jo tässä vaiheessa. Mutta nyt takaisin tarinan vietäväksi... 

Kuulemiin! 


11:00-13:00

Calypso on nyt loppumetreillä, lounassuklaat (!) syöty ja rantakassit pakattu. On ollut mukava matkata kirjan mukana muun muassa 'edellisen elämäni' maisemiin, Semaphoren rantaan Adelaidessa. Luulen, että jonain 15-vuotiaana olisin pitänyt tästä kirjasta aivan hurjasti! Toivon, että niin aboriginaalinuoret, kuin muutkin aussinuoret tarttuisivat tähän kirjaan. niin helppotajuisesti on tässä laitettu suuria asioita pakettiin koskien aboriginaalinuorten elämää osavaltion pääkaupungissa. Hienon hienoista moraalituputusta on tosin aistittavissa, en tiedä tarttuisinko nuorena tuohon, vai olisinko niin kiihkoissani romanssista, etten moista huomaisi. Isoja aiheita käsitellään tässä faktuaalisesti osana arkea: maaoikeuksia, Stolen Generationin repimiä perheitä, arkipäivän rasismia, kuulumattomuutta valtavirtaan, kuilua oman ja valtakulttuurin välillä, paluuta perinteisiin ja oman kulttuurin arvon ja tietotaidon opettelemista.

Nyt rannalle, parin tunnin kuluttua taas lisää! Rantakassiin otetaan mukaan Anna Funderin The Girl with the Dogs.


13:00-16:00

Aamun aavistelu osui oikeaan ja mittari kipusi 38.8 asteeseen. Koska talossa ei ole ilmastointia, on tällaisissa tapauksissa parasta hypätä mereen ja pysyä kaulaan saakka upotettuna kunnes lämpötila hiukan viilenee. Kotiahan yritän pitää mahdollisimman viileänä niin pitkälle kuin mahdollista, eli verhot, ovet ja ikkunat ovat kiinni. Kun kuumia päiviä on muutama peräjälkeen ei mikään enää auta ja silloin otetaankin käyttöön toiseksi paras tekniikka, eli ovet ja ikkunat ovat auki, niin että hyöty otetaan irti jokaisesta helpottavasta tuulenhenkäyksestä. Huomenna taitaa tulla tuokin eteen...

Polskiessa tuli kauhea nälkä ja tilanne on nyt korjattu. Rannalla korkkasin myös Funderin The Girl with the Dogsin, joka on osa Penguin Specials -sarjaa. Minä törmäsin näihin Specialseihin vasta hetki sitten ja kirjakaupasta olisi tehnyt mieli napata näitä mukaani useampi. Ovatko teille tuttuja? Lukumaratonkirjoiksi nämä ovat mainioita, sarjassa kun julkaistaan tekstejä, jotka ovat 'liian lyhyitä kirjoiksi, liian pitkiä lehdissä julkaistaviksi.' Rakastan tätä Funderia, pituutta vain tosin 57 sivua, janosin lisää. Itse kirjasta lisää hiukan myöhemmin, ja seuraavaksi silmien eteen nousee Haurun Paperinarujumala.


Räpylät jalkaan ja menoksi!

Funder, A. The Girl with the Dogs. Penguin, Australia, 2014.

Lukumaisemaa...

16:00-18:00

Anna Funderin All That I Am on yksi lempikirjoistani ja tämänpäiväinen The Girl with the Dogs vaikutti minuun yhtä vahvasti. Teksti on aikaisemmin julkaistu nimellä Everything Precious, ja kertoo armottomasta keski-iän kriisistä niin taidokkaasti, että haluaisin oikeastaan lukea tämän  alleviivauskynän kanssa kerta toisensa jälkeen. Pieneen pakettiin on saatu vaivattoman tuntuisesti sijoiteltua kaikki: vanhenevat vanhemmat, pienet lapset, teinit, väljähtynyt (?) parisuhde, mustasukkaisuus, nykyajan vaatimukset töissä ja kotona, keski-iän mukanaan tuomat räväytykset ystäväpiirissä, haaveilut siitä, jos olisi aikaisemmin valinnutkin toisin... Takuulaatua.


Haurun Paperinarujumala sai taas haukkomaan henkeä vahvalla tunnelmanluonnillaan. Minun piti googlata heinoslaisuus - kuinka kiehtovaa ja erikoista, toiminta jatkunee yhä vieläkin. Ouluun sijoittuva tarina saa kaiken tuntumaan iholla: on talvi, on tehtävä Jumalalta, on kiire pelastua ja koota ympärilleen ne muut onnelliset, jotka viestin ajoissa kuulevat. On kylmät sormet, syntisten hepeneiden pelko, sielun palo - vuoroin kylmä ja kuuma. Paperinarujumala on nopealukuinen, 95 harvaanaseteltua sivua.


Hauru, H. Paperinarujumala. Like, Helsinki, 2013.


Nyt illallisen valmistukseen, ja sitten vuorossa on Ian McEwanin The Daydreamer.

18:00-22:00

Oi voi, päivän viimeiseksi kirjaksi The Daydreamer oli kovin epäsopiva. Olen aika varma, että saan painajaisia uniini. Aika jännä sana tuo 'painajainen', muuten. Mikä niissä painaa ja mitä? Mutta asiaan. Mahassa ainakin painaa herkkupitsa ja jälkkärisuklaat, joita sulattelin pienellä lenkillä muutaman korttelin ympäri. Kohtasimme lenkillä myös yllättävän ystävällisen ja komean siamilaisen kissan, joka juoksi meitä kohti pimeässä naukuen ja sitten kellahti silitettäväksi eteemme! Jotenkin tuo epätavallinen kissakohtaus pimeässä sopii The Daydreamerin tunnelmaan. Kirja koostuu seitsemästä kappaleesta, eli 'Peter storysta', joiden päähenkilö nuori Peter-poika on. Alkusanoissa McEwan kertoo, kuinka luki kappaleet lapsilleen niiden valmistuttua ja otti vastaan paranteluehdotuksia sekä huomioi reaktioita tavoitteenaan luoda lastenkirja, josta aikuisetkin oikeasti nauttisivat. McEwan maalailee klassista iltasatulukuhetkeä, joka hänen mielestään on aikuisille usein mielekäs vain siksi, koska he näkevät lastensa nauttivan. Muutoin iltasadut eivät ehkä aikuisia aidosti kiinnostaisi. Siksi tämä kirja. 
Mutta ei minulle! Minulle ei tulisi mieleenkään lukea tätä lapsille, ainakaan vilkasmielikuvituksellisille, sillä seurauksena olisi takuulla vuosien painajaiset ja traumat. Itse sain todella kirkkaita kauhuelokuvaideoita näistä tarinoista, joissa kyllä hienosti osataan rakennella sydämenlyöntejä tihentäviä tunnelmia ja sellaista kammottavaa odotusta ja pelottavaa aavistelua. Roald Dahlin synkimmät potenssiin kymmenen.


McEwan, I. The Daydreamer. Vintage, London, 1995 (1994).

Nyt menen peloissani peiton alle ja luultavimmin herään johonkin nukkeaiheiseen painajaiseen jossakin vaiheessä yötä. Tai näen ihmisiä ja eläimiä, jotka riisuvat vetoketjuilla varustetut kuorensa! Kuulemiin taas huomenna. Kuvitustakin on sitten taas tiedossa, nyt on netti niin hidas etten jaksa latailla.    

Ihana lukupäivä!

15 comments:

 1. Hauskaa maratonia ja paljon lukuiloa! Perässä tullaan, kunhan saan pakolliset huoltohommat hoidettua ensin. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, hyvin ja nautinnolla sujuu!
   Ruokapuolta olisin voinut suunnitella tarkemmin etukäteen, nyt aikaa menee kokkailuunkin jonkin verran ;-)
   Mutta ihanaa, ihanaa pitkästä aikaa lukea oikein kunnolla!

   Delete
 2. Lukumaratonista ei voi puhua, mutta olen silti ehtinyt lukemaan. Aatonaattona käväistiin kirjastossa ja luin jo yhden kirjan, joka käsitteli suomalaisten avioliittoja ulkomaalaisen kanssa. Uusia suomalaisia. Oli mielenkiintoista kuulla näitä tarinoita, etenkin kun tässä meidän lähipiirissä on näitä uusia suomalaisia useampiakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaapas mielenkiintoiselta tuo Uusia suomalaisia. Jos sen saan käsiini, tulee varmasti luettua.
   Kiva, että olet ehtinyt rauhoittumaan kirjan ääreen myös!

   Delete
 3. Mukavaa maratonia! Ajattelin hieman salamaratoonata ideasi innostamana tänään tai huomenna. Mainio tapa viettää pyhiä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti tsemppauksesta ja mukavaa salamaratonia!
   Olen samaa mieltä. Jonkinlainen maraton näyttäisi tapahtuvan näiden pyhien aikaan ihan luonnostaan. Sekä lukemisen että suklaan suhteen :)

   Delete
 4. Oi, tuo tyttö koirien kanssa on varmasti myös mulle kirjoitettu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, kyllä! Saa myös e-kirjana!

   Delete
  2. Kirjassa käydään myös Pariisissa. Ja yks repliikki on ranskaksi :)

   Delete
 5. Lukuintoa! Ihanan aurinkoisia kuvia. :) Oulussakin aurinko näyttäytyi, mutta tuuli oli niin hyytävä, että kirjan ääreen asettuminen illan suussa tuntuu erittäin hyvältä vaihtoehdolta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aurinkoa kyllä riittää, siinä määrin, että siltä täytyy oikein piiloutua kuumimpaan aikaan. Silloinkin kirjan kanssa on kiva odotella lempeämpää ajankohtaa ulkoiluun. Tänään tosin käristeltiin keskipäivällä, kun tuli niin kuuma sisällä.

   Delete
 6. Mukavaa lukumaratonia Sanna. Ja ihanat mangot,täällä ne kypsyvät kesällä,mutta teilläkin taitaa nyt olla kesä,.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aivan niin! Mangokausi on suosikkini :)
   Lukumaratoonaus on kyllä mukavaa just tähän aikaan vuodesta!

   Delete
 7. Voiko olla Ian McEwanin kirjaa, josta en ole kuullut: Nyt se löytyi.

  McEwan osaa olla sala-,suora- ja tuplahyytävä. Viime mainitusta on minusta kovin esimerkki Vieraan turva.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näinkin voi käydä! Apua, en tiedä uskallanko lukea häneltä mitään muuta, mutta lue sinä tuo, kun olet niin karaistunut :D

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!