Monday, June 13, 2016

Pusseja ja purnukoita

Vaikka kuinka ääneen vikisen talven kylmyydestä ja heppoisesti rakennetuista taloista, joissa viima vetää, salaa kuitenkin tykkään Australian talvista. Tai, no tarkennetaan, että talvista jossakin 25-26 leveysasteen tienoilla ja rannikolla. Sitä etelämpänä on liian kylmä ja pohjoisempana ei taas saa nauttia talvipukeutumisesta. Minähän nimittäin rakastan villaa. Nämä muutamat talvikuukaudet on mukava ajatella, etteivät lukuisat villapaidat, -sukat- ja -huivit ainoastaan vie tilaa kaapissa, vaan ovat ihan tarpeeseen hankittu, varsinkin kun monet on roudattu Suomesta saakka. Käyttöä tulee tosin pääasiassa ainoastaan iltaisin ja aamulla, päivällä lämpötila on toistaiseksi vielä kivunnut 25-30 välille.

Viikonloppuna fiilistelin ihania lauantain alkuja. Aurinkoa, kirpeää ilmaa, höyryävää teekuppia (ja toista, kolmatta), kiireettömyyttä, kaunista musiikkia, linnunlaulua. Iltapäivällä leivottiin kakku, sitä ennen lorvailtiin takapihalla kitkemässä rikkaruohoja, syötiin mitä ikinä huvitti ja luettiin hyviä kirjoja sohvalla, ehkä katsottin toisella silmällä leffa jos toinenkin. Ei onneen tarvita aina paljoakaan. 


sannabanana
Sademetsän sienisatoa.


Meidän mukana muutti toiselle puolen saarta myös teekokoelma. Ennen muuttoa yritin juoda teetä järkevästi niin, että kaikki pienemmät määrät saatiin loppuun ennen pakkaamista. Mukaan tuli näin ainoastaan täydet ja avaamattomat pussukat ja purnukat. Perillä purku- ja järjestelyhässäkässä teet jäivät hetkeksi laatikoihin eikä haudutteluun tuntunut muutenkaan olevan aikaa. Ilman teetä ei tietenkään voi elämästä selvitä, eli ensiavuksi hankin joitakin pussiteitä, ja kun laatikosta alkoi ilmestyä teenvalmistusvälineistöä, läksin pitkästä aikaa irtoteeostoksille. Viime viikkoina varsinkin The Tea Centren teet ovat olleet kokeiluinnostuksen alla. Niistä vielä lisää. Nyt kunnolla asetuttuamme tein pikaisen inventaarion: teehyllyssä on edustettuna taas 48 erilaista teetä! Onneksi on talvi :)


Melkein 10 vuoden puuttomien maisemien jälkeen tällaiset jätit sulattavat sydämen.

Muuttohärdelli saatiin selätettyä pääasiassa kahden tyylikkään rooiboksen voimin. Kromlandin luomurooibokset ovat pelastaneet monta iltaa ja aamuakin. Toisessa on rooiboksen kaverina vadelmaa, toisessa 'hunajapensasta'. Lämmintä rooibosta siksi, koska yritin kohelluksen keskellä pitää kiinni yöunista ja rajata kofeiinin minimiin. Ajateltavaa oli muutenkin tarpeeksi ja yöllä oli hyvä pitää tauko. Eteläafrikkalaista rooibosta on kasvatettu Kromlandin tiluksilla jo vuodesta 1902 ja huomasin linkatessa, että tänä vuonna firma on saanut ihan itsensä kuningattaren tunnustuksen kansainvälisestä kaupasta. Rooibos on tietenkin kasvanut ja hautunut kotimaillaan paljon, paljon kauemmin.  

Rooibosta on tullut juotua viime vuosina valitettavan harvoin. Siksikin oli virkistävää vaihtaa makumaisemia. Nämä ovat helppoja teitä. Vadelma ja honeybush ovat selkeästi taka-alalla, rooibos hallitsee molemmissa, mikä on mielestäni vain hyvä juttu.  

Minä tulen näistä pakkauksistakin jo hyvälle tuulelle :)Kaiken uuden keskellä on pääasiassa on tehnyt mieli vanhoja tuttuja: aamuisin kupposissa on hautunut usein T2n Gorgeous Geishaa ja Madame Flavourin Green, Jasmin & Pear. Yllättävä himo on tullut myös Lupician Momo Oolongiin, jota on onneksi yhä saatavilla. Käykö muille näin, että muistin lokeroista ponnahtaa yhtäkkiä vuosien takainen makumuisto, joka olisi juuri sopiva tähän hetkeen? Muutoin teetankkauksesta ovat vastanneet vanhojen tuttujen tukena Tea Centren uudet tuttavuudet. Kyllä täällä kaupungissa kelpaa. 

Uuden viikon kimppuun on käyty sateessa ja harmaudessa. Toivottavasti se tarkoittaa paljon lukuaikaa ja lämpimiä teehetkiä. Blogimaailmaankin yritän kirjautua entistä ahkerammin. Lupaus.

6 comments:

 1. Teestä en tiedä mitään, mutta minua kiinnostaa kovasti tuo teidän talvi. Millaisia yölämpötiloja siellä on?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yölämpötilat riippuvat siitä, missä kohtaa mannerta asuu. Pohjoisessa lämpimintä, etelässä kylmintä, keskuksen autiomaissa yöt viileitä ja päivät kuumia. Me ollaan jossakin puolivälissä ja rannikolla, ja tänä talvena yöllä on laskenut kymmeneen asteeseen. Saattaa mennä vielä alemmas, mutta se on jo sitten hiukan extremeä :)

   Delete
 2. Minä en ole teeihmisiä. Siksi onkin käsittämätöntä, että voisi olla noin monta teetä, jotka maistuisivat ratkaisevasti erilaiselle?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahah, helpostikin: on yrttiteitä, hedelmäteitä, rooibosta, mustaa teetä, oolongeja, vihreää teetä, valkoista teetä, savustettua teetä ja sitten kaikista noista erilaisia sekoituksia! Paljon muuta on vielä ostoslistallakin :D

   Delete
 3. Ihan mahtava edustus teekaapissa! Just aamulla mietin, että pitäisi malttaa olla ostamatta teetä lisää, kun on varmaa viittäkytä sorttia kaapissa... Hyvä että muillakin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muutto oli kiva juttu siksikin, että tuli taas käytyä nuo teet läpi tiheämmällä kammalla ja juotua monet jämät :)
   Mukava taas jatkaa teeostoksia ns. puhtaammalta pöydältä!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!