Sunday, July 10, 2016

Kesälukumaraton!


Niina Tolonen on luonut hienon maraton-logon.

8.00

Nyt se alkaa, eli blogistanian kesälukumaraton, eli minulle "kesä"lukumaraton. Aamu on kuitenkin auennut aurinkoisena ja lämpötilakin varmaan yltää Suomen kesälukemiin, eli aloitamme kaikin tavoin samalta viivalta :) Rohkaistuin oman rauhaisan maratonini ansiosta mukaan tähän maratonkeikkaan ja aion jatkaa samalla taktiikalla, eli ei se määrä, vaan laatu. Pääasia on nyt vain rentoutua nenä kiinni kirjassa 24 tunnin ajan ja katsoa mitä tapahtuu. Kirjapino odottaa korkkaamista ja kahdeksalta aamulla ensimmäiseksi 'kilometriksi' päätyi Akira Mizubayashin Melodie - a Memoir of Love and Longing (käännös Stephanie Anderson), joka on odotellut lukemista yöpöydällä jo luvattoman kauan. Nyt siis aamuteen voimin sen kimppuun. Raportoin täällä tapahtumista. Mukavaa sunnuntaita kaikille, ja heijaa muille kanssamaratoonareille :)


Mizubayashi, A. Melodie. Melbourne University Press, Melbourne, 2016.

9.30

Olin kuvitellut Melodien aika erilaiseksi tarinaksi. Jo sivulta 10 olivat silmät kosteana ja samoilla sävelillä mennään. Jokainen lemmikkiä rakastanut ja sellaisen menettänyt takuulla ymmärtää. Mizubayashi kirjoittaa upeasti ja filosofisesti japanilaisesta arjesta koiraystävän kanssa.
 
"It is now more than 850 days since Melodie died; my father passed away eighteen years ago. Shadows - sometimes like the animal and sometimes like the man - move through my dreams."


13.15

No niin, silmät punaisina ja turvonneina ja sydän raakana saatiin maratonin ensimmäinen etappi päätökseen. Mizubayashin Melodie oli paljon enemmän kuin osasin odottaa. Alunperin ranskaksi kirjoitetussa kirjassa pohditaan sympaattisesti ja filosofisesti ihmisen ja eläimen suhteita ja 'arvojärjestystä' suhteessa eri aikakausiin, usein viitaten pääasiassa ranskalaisiin ajattelijoihin, mutta myös klassiseen musiikkiin ja elokuviin - sekä tietenkin Mizubayashin omiin kokemuksiin ja tuntemuksiin. Oli hurjan mielenkiintoista lukea myös japanilaisesta tapakulttuurista ja kuinka lemmikinhoito asettuu tiukkaan kengät-pois-sisällä-kulttuuriin. Suomessahan on paljon samaa, mutta ainakin oman kokemuksen mukaan lemmikeiltä ei odoteta aivan samanlaista puhtausstandardia kuin ihmisiltä. Kirjassa liidellään korkealla, tunteiden ja teorioiden vietävänä. Edellämainitun vuoksi kirja ei ehkä ole jokaiselle sopiva kupponen teetä, mutta minä pidin kovasti. Sivuja kertyi 213.

Nopsahkon lounaan jälkeen oli selvää, että samalla vuolaalla kyynellinjalla en voinut jatkaa, eli lukulautaselle asettui kevyttä chick littiä. Catherine Goldhammerin Still Life with Chickens on ollut seuranani etukuistilla, jossa lueskelen auringossa kehräten kuin kissa keksipaketin ja teekupin kanssa. Palataan pian asiaan.


Goldhammer, C. Still Life with Chickens. Hodder, Sydney, 2006.

16.30


Chick lit paljastuikin kirjailijan omaksi elämäksi, eli 'tositarinaksi' pienestä palasesta Goldhammerin elämästä avioeron jälkeen. Viihteellisellä otteella kirjoitettu teos kertoo kirjailijan muutosta tyttärensä kanssa rikkaalta asuinalueelta viiden minuutin päähän kurjempiin oloihin, mutta Atlantin rannalle. Erotarina ei ole pääroolissa ollenkaan eivätkä edes siihen liittyvät tuntemukset, vaan sekalainen lauma kanoja, jotka Goldhammer hankkii luvattuaan ne lemmikeiksi tyttärelleen sekä kulahtanut talo, jonka hän kunnostaa. Ihan kiva, sivuja 176.

"Here is where I stood. There was no electricity. There was no toilet and no bathroom sink. There was no chicken coop. All of this had to happen between dawn and noon on moving day."

Nyt tekee mieli siirtyä hiukan vakavampiin maisemiin, minne minut toivottavasti saattelee Erri De Lucan God's Mountain (Montedidio, käännös Michael Moore). Maraton jatkuu 1960-luvun Italiassa, mutta ensin laitan illallisen tulille.


De Luca, E. God's Mountain. Text Publishing, Melbourne, 2003 (2001).


22.00

Sain vahvan ja vaikuttavan pienoisromaanin päätökseen aiottua myöhemmin, sillä illallisen jälkeen skype ja messenger kävivät kuumina eikä lukumaraton ole tarpeeksi hyvä syy olla vastaamatta liian kaukana asuvien sukulaisten ja ystävien yhteydenottoihin.

Napolissa nuoren pojan elämä saa pikamoottorin. Yhtäkkiä kaikki alkaa muuttua nopeassa tahdissa: viides luokka loppuu ja on aika alkaa työhön puusepänliikkeessä, italian 'hiljainen' ja virallinen kieli alkaa kiehtoa, äiti sairastuu, oma ääni muuttuu, keho alkaa tuntua ajoittain vieraalta ja saman kerrostalon kaunis Maria johdattaa pojan löytöretkelle aikuisuuden kynnykselle. Työpajassa juutalainen kollega alkaa kasvattaa siipiä, ja lopulta lentävät kaikki, hyvät ja pahat. De Luca kirjoittaa aikuistumisesta, ensirakkaudesta, vanhanaikaisista arvoista ja italialaisen yhteiskunnan muutoksesta sodan jälkeen. God's Mountain huokuu tiheitä tunnelmia, pelkoa ja vahvoja tunteita, hartioiden levenemistä ottamaan vastaan raskaampia aikuisuuden taakkoja. Ja kauniita helmiä, kuten:

"'When you get homesick, it's not something missing, it's something present, a visit. People and places from far away arrive and keep you company for a while.'"


Sivuja kertyi 155. Mitäs sitten seuraavaksi? Kirjapinossa on ainakin muutama kirjastosta lainattu manga, jotka on tullut uusittua useaan otteeseen. Luulen, että tartun seuraavaksi johonkin niistä, ennen kuin nukkumatti vie mennessään. Kiitos maratontsemppauksesta kaikille!

7.45

Iltalukemiseksi valikoitui hieno Osamu Tezukan tiiliskivimäisen Buddha-sarjan toinen osa, The Four Encounters. Tezukan 8-osainen Siddhartan elämästä kertova aikuisten mangasarja on kiinnostanut jo jonkin aikaa, mutta en ole löytänyt ensimmäistä osaa mistään. Toinen osa onkin sitten istunut yöpöydällä liiankin pitkään, seikka, joka harmitti varsinkin nyt lukemisen jälkeen, sillä niin loistavasta teoksesta on kyse. Kakkososa alkaa Siddhartan ollessa noin kymmenvuotias palatsin vanki. Muut hovin asukkaat eivät ymmärrä mistä kiikastaa, kun poika ei huvitu jatkuvasta viihdyttämisestä, herkuttelusta, juhlimisesta ja kauniista neitokaisista huolimatta. Sairasteleva ja heikko perillinen nukkuu paljon ja kyselee kummia. Kuolema ja palatsin ulkopuolinen elämä kiehtovat: mitä meille tapahtuu kuollessamme ja kuinka meidän kuuluisi elää? Siddharta vuoroin suuttuu ja masentuu todistaessaan korruptiota, epäoikeudenmukaisuutta ja kastijärjestelmän epätasa-arvoisuutta. Tähän osaan sijoittuu myös nuoren prinssin ensimmäinen pakomatka palatsin ulkopuolelle, todelliseen ja monisävyisempään maailmaan.  Tezukan kuvitus on hienoa ja tarina etenee sivumäärästä huolimatta vauhdikkaasti. Sanat ja tavat ovat ajoittain huvittava sekoitus vanhaa ja nykyaikaa, oletan, että kyse ei ole ainoastaan käännöksestä. Hiukan kirpaisi naisten rooli tarinassa ja esimerkiksi ylipainoisten naisten pilkka... 411 sivua (melkein) täyttä asiaa.


Tezuka, O. Buddha - The Four Encounters. Vertical Inc, New York, 2006 (1987).


Ja näin päättyi tämä leppoisa kesämaraton! Minnan blogista löytyy yhteenvetoa kiinnostuneille. Hiukan harmittaa, etten ehtinyt enempää lukea, pinossa kuin olisi ollut kaikenlaista mielenkiintoista. Toisaalta taas väsymys ei päässyt iskemään lainkaan ja lukeminen sujui aivan luonnolliseen tahtiin koko matkan ajan. Sivuja kertyi yhteensä 955. Voin siis olla tyytyväinen. Ihana kuitenkin lähteä tänään ulos ja liikkeelle, sillä hienoinen mökkihöperyys alkoi vaivata myöhään illalla. Lukueväät olisivat voineet olla ravitsevammat: pannukaupalla teetä, paljon suklaata ja keksejä, nachoja, pastaa, linssimuhennosta... Söin siis ehdottomasti yli energiankulutuksen, sillä sivuja käännellessä ei kauheasti rasvaa poltella. Nyt onkin hyvä lähteä puutarhahommiin ja laittaa muutkin kuin aivosolut liikkeelle! Olipas kiva maraton, ja kovasti kiitoksia Minnalle järkkäämisestä.


16 comments:

 1. Kunpa voisikin keskittyä vain kirjoihin, mutta on nyt muuta pakollista. Tosin olen lukenut tänä kesänä tosi paljon. Matkoilla kun on aina niitä lentokoneita, liikkumisia ja kotitöistä vapautuneita tunteja. Hyvä niinkin. Eli ei maratonia, vaan pitkin kesää ripoteltuja spurtteja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että olet ehtinyt lukea nyt kesän aikana.
   Minulle sopi tämä maraton nyt niin mainiosti. Kerrankin päivä, jolloin oikein en voinut tai halunnut tehdä mitään muuta, ja Minikin on samaa mieltä. No, pelattiin me muutama erä takapihatennistä tuossa välillä :)

   Delete
 2. Chicklit varmasti helpottaa maratoonausta kovin tunnepitoisen kirjan jälkeen :-) Minäkin vaihdan jännityksestä nuortenfantasiaan (tai voi sekin tietysti olla jännä - kohta nähdään)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä ei nyt sitten ollutkaan ihan tyylipuhdasta chick litiä, mutta vaikutus oli onneksi sama. Nyt sitten taas järeämmän purtavan kimppuun :) Mukavia maratonhetkiä!

   Delete
 3. Replies
  1. Kiitos, ja sinne myös, jos olet mukana! Oikein hyvällä askelluksella ollaan menossa. Silmätkään eivät vielä ristissä. Lukuhimo tuntuu vain kasvavan kirja kirjan perään :)

   Delete
 4. Hyvää maratonia!

  Olen pari Erri de Lucan kirjaa lukenut, ja tämäkin vaikuttaa varsin kiinnostavalta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä oli kyllä hieno, minulle ensimmäinen De Luca. Ja nyt jäi jotenkin Italia päälle tuon ansiosta...

   Delete
 5. Melodie kuulostaa kiinnostavalta kirjalta. Eläintarinat ovat hauskoja ja hellyttäviä. Ovathan ne joskus surullisiakin, kuten Gavril Trojepolskin Bim Mustakorvakin.
  Italia kiehtoo minuakin maana ja kielenä. Televiosta tulevat italialaissarjoista on mukava napata sanoja tajuntaansa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos tämän jostain löydät, niin lue! Niin kaunis kirja, vaikka tietenkin surullinenkin.
   Minä huomasin, että en olekaan käynyt kirjamatkalla Italiassa piiitkään aikaan. Ja nyt haluan lisää! Seuraavaksi uppoudunkin tästä inspiroituna Jhumpa Lahirin In Other Words -teokseen, joka on kirjoitettu sekä italiaksi että englanniksi. Juuri sopiva kirja tähän Italia-himoon :)

   Delete
 6. Oo, Buddha. Erinomainen sarjis (joka tavallaan kärsii jos ei ole ensimmäistä osaa lukenutkaan, vaikka itse Siddharta syntyy vasta ensimmäisen osan lopussa).
  Ja Tezuka viljelee kyllä reippaasti anakronismeja, ei ole kääntäjän osuutta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voihan kökkö, nyt täytyy entistä kuumeisemmin metsästää se ensimmäinen osa käsiini. Kiinnostaa nyt hirveästi se alkuasetelma, kun noin kerran sanoit! :D
   Vaikutuin kyllä tästä lukemastani ja onneksi ainakin loppuosat ovat vilisseet silmissä kirjastossa. Jonkinlainen mangamaraton lienee edessä piakkoin.

   Delete
 7. Amazon näyttäis myyvän ekaa osaa Buddhasta Strayaan. En ollu enne kuullutkaan, nyt pitää kyllä tsekkaa sekin. Muu tuotanto kuitenkin tiedossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar! Käyn katsastamassa :)
   Tää on kyllä hyvä!

   Delete

Suuri kiitos kommentistasi!