Wednesday, August 10, 2016

Diippiä

Olen ollut jo useamman vuoden koukussa Krista Tippettin juontamiin On Being- haastatteluihin, ja myöhemmin Becoming Wise- podcasteihin. Siksipä odottelin kuin tulisilla hiilillä Tippettin haastatteluihin perustuvat kirjan ilmestymispäivää. Tietenkin olin tilannut kirjan jo ennakkoon, jotta saisin sen käsiini niin pian kuin mahdollista, ja lukeminen alkoi heti kun kirja kolahti postiluukkuun.


Tippett, K. Becoming Wise. Corsair, London, 2016.Millainen sitten on Becoming Wise. An Inquiry into the Mystery and Art of Living? No ihana tietenkin. Konsepti on yksinkertainen: Tippett on koostanut useammasta haastattelusta palapelimaisen kokonaisuuden, jonka hän nivoo yhteen sillä viisaudella, jonka oma elämänkokemus yhdistettynä inspiroiviin kohtaamisiin todella mielenkiintoisten ihmisten kanssa on saanut aikaan. Millaisia sitten ovat nuo kuuluisat haastattelut? Niissä sukelletaan heti syvälle. Aloitetaan aluksi henkilön henkisellä, tai uskonnollisella taustalla lapsuudessa - ja jatketaan käänteentekeviin hetkiin, opittuihin viisauksiin ja arkielämää suurempiin oivalluksiin (jotka ovat toki sitten osa parempaa arkea). Haastateltavilla on takanaan aimo annos elämänkokemusta ja usein sekä ajan, avointen silmien että rohkeiden tai dramaattisten tapahtumien tuomaa perspektiiviä elämään. Haastateltavien joukossa on usein tieteilijöitä, taiteilijoita, kirjailijoita, runoilijoita, muusikkoja ja eri uskontojen edustajia (tosin tähän mennessä pääasiassa kristittyjä ja juutalaisia). Pohditaan elämää, sen pointtia ja sitä, kuinka sen voisi elää hyvin ja ihmisiksi. Mietitään miksi asiat ovat niin kuin ovat ja miten ne voisivat olla. Uskotaan, toivotaan, tiedetään, tehdään, rakastetaan, kunnioitetaan, ei anneta periksi, uskalletaan, luotetaan ja tutkitaan.

Haastatteluja tarkkaan kuunnelleille tai lukeneille ei kirja anna valtavasti uutta. Itsekin muistin kaikki kirjassa lainatut hienot henkilöt ja kohdat. Tippett on valinnut muutaman pääteeman, joihin kirja keskittyy. Ääneen pääsevät useat haastateltavat 'paloiteltuina' eri osissa ja Tippett kietoo nyytin johdonmukaiseksi lisäten oman näkemyksensä ja hiukan omaa elämäntarinaansa. Kirjan uutuusanti Tippett-fanille taitaakin olla siinä, että itse haastattelijaan tutustuu kirjan kautta paremmin. Toki on ihanaa, että niin monet viisaudet ovat nyt yksissä kansissa ja yhtenä tarinana, vaikka haastatteluista olisikin voinut muodostaa monen monta kokonaisuutta. Elämän suuria kysymyksiä - ja vastauksiakin - hitusen kristillispainotteisesna kokonaisuutena. Paasausta ja käännytystä ei tarvitse pelätä, tässä mennään älyn, ymmärtäväisyyden, kunnioituksen ja rakkauden johdattamana perimmäisten asioiden äärelle. Arvoista puhutaan paljon, ja "pehmeistä" sellaisista. Nimittäin ne usein paljastuvat loppupeleissä kaikkein vahvimmiksi, merkityksellisimmiksi ja tärkeimmiksi.

Jos kirjaa ei saa käsiinsä (ja muutenkin), kannattaa kuunnella noita haastatteluita. Jokaisesta olen oppinut jotakin, monen kohdalla olen ollut kyynelissä, ja aina kuunnellessa palaa usko ihmiskuntaan ja hyvyyteen. Ei mikään pikkujuttu.


"We speak out of what we know and what we have lived."

(Runoilija Elizabeth Alexanderin haastattelusta)

2 comments:

  1. Kiitos tästä vihjeestä! Löysin heti aivan loistavan podcastin jossa Tippett keskustelee Yo-Yo Man kanssa. "It's not about proving something, it's about sharing.."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ole hyvä ja nauti! Siellä on niin paljon kaikkea mahtavaa ja inspiroivaa <3

      Delete

Suuri kiitos kommentistasi!